ГЕРБ, ДПС и Възраждане бламираха разговора за правителство с втория

...
ГЕРБ, ДПС и Възраждане бламираха разговора за правителство с втория
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и Възрдаждане бламират втория мандат още от самото начало

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " неодобряваха диалога за държавно управление с втория мандат още в неговото начало. Това стана ясно по време на първата среща сред Николай Денков- номиниран за министър председател от " Продължаваме промяната ", и парламентарните партии.

Представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи подходиха конфротационно и провокативно, давайки да се разбере, че по-скоро няма да да поддържат никакво изпитание във втория мандат.

" Възраждане " изобщо не пристигнаха на срещата.

Ако тези три партии запазят своите позиции, то държавно управление във втория мандат най-вероятно няма да има. ГЕРБ има 67 депутати, Движение за права и свободи - 36, а " Възраждане " - 27 или общо 130 - повече от половината от всички 240 депутати.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че този диалог е надълбоко просрочен.

" Разговор, в който се търси поддръжка с втория мандат за държавно управление, откакто са изгорени доста мостове. Включително при диалога за първия мандат.

Влизате в ролята на кукла на конци. Зад вашия необятен научен тил стоят номинациите на съпредседателите на " Продължаваме промяната ". През последните 8 месеца потвърдиха, че не могат да се оправят. Не могат да бъде още веднъж номинация в държавно управление, за което се търси някакъв консенсус.

Поздравления, вие сте бил зам.-министър в наше държавно управление. И в служебни държавни управления - имате своите качества.

Нашият диалог ще се изчерпа дотук. "

Това сподели Атанасова и си потегли, без да изчака отговора.

" Ако приказваме за изгорени мостове, би трябвало да стартираме от свалянето на праивтелството на " Продължаваме промяната ". За персоналния състав диалогът занапред следва. Ако имаме единодушие за политики...

Формите на съдействие има смисъл да се разискват, в случай че има единодушие ", сподели Денков.

Георги Свиленски (БСП) посочи, че огромна част от концепциите за предстоящ кабинет на Денков са продължение на работата от предходното съдружно ръководство.

" В огромна част сме съгласни. За всичко това ще намерите нашата поддръжка ", заявява Свиленски.

Той добави, че е удовлетворен от това, че връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс е отпаднало като условие за диалози за държавно управление с втория мандат.

Денков отговори,че Изборният кодекс продължава да е значима тематика.

" Вашият анонс беше хората, които се затрудняват с машините, да гласоподават с хартия. Но най-после получихме унищожаване на машинното гласоподаване. Искрено се надявам, че ние можем да обсъдим разновидности, в които машинното гласоподаване да се резервира. Включително с различен тип машини.

Но това не може да стане от през днешния ден за на следващия ден. Тази тематика е значима за нас. Виждаме благоприятни условия вие да реализирате това, което е значимо за вашите гласоподаватели. Да рестартираме и тази полемика, да търсим вярно решение ", сподели Денков.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска от Денков лична оценка за обстоятелството, че Кирил Петков е бил министър в нарушаване на Конституцията.

" Казвате - да повишим доверието в правовия ред. Трябва да извършите оценка. Незаконни нахлувания по домовете на хора по инструкции на Рашков. Не става въпрос за битка за купения избор. Ние също сме против купения избор.

Реформи в правосъдната система - там има две тематики, бихме обсъждали и двете тематики. Едната са разпоредбите и промените, а другата тематика е кадруването. Понятието промяна девалвира ", сподели Карадайъ.

Според него смяната след ръководството на ГЕРБ е довела България до по-лошо и на това също би трябвало да бъде дадена оценка.

Според Денков въпросът с Кирил Петков е обвързван с разликите сред правосъдните системи.

" Никой не е можел да каже дали е било конституционно - никой не може да каже, до момента в който не се произнесе Конституционният съд.

Г-н Кирил Петков направи много персонални жертви, с цел да се включи в политиката в един сложен миг, това също заслужава почитание ", сподели Денков.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов посочи, че всички политици се кълнат, че България има потребност от кабинет. Но в същото време всички се занимават с подготовка за парламентарни избори.

" Виждаме разлика в метода сред първия и втория мандат. Ние виждаме ясна поръчка за разговор. Кандидатът за министър председател е посочен в първия ден, почва диалог за стратегия.

ГЕРБ и Движение за права и свободи ще оценят, че не може да се мине единствено с хвърлени провокации. Това е действителната възмжност да има държавно управление. Лесно е към всеки претендент министър председател да има провокативни въпроси. Не си припомням от проф. Габровски да беше желано да дава оценки по съответни епизоди.

За нас казусът с първия мандат беше, че не е ясно кой носи отговорност за това, което се предлага. Ако неглижираме този сериозен опит за държавно управление с втория манат - би трябвало да си поемем отговорността ", сподели Иванов.

Той предложи да се създаде политическа декларация за приориетите, която да бъде разисквана и гласувана в Народното събрание.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев съобщи, че диалогът в действителност е просрочен, само че е добре, че въпреки всичко е почнал, въпреки и късно. Според него алените линии би трябвало да бъдат оставени за назад във времето.

" До момента с втори мандат няма излъчено държавно управление. "

Това посочи като резюме съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР