ГЕРБ държи съдбата на Промяната“ в ръцете си – ако

...
ГЕРБ държи съдбата на Промяната“ в ръцете си – ако
Коментари Харесай

Шах и мат: Ако не направи кабинет, „Промяната“ се разпада

ГЕРБ държи ориста на „ Промяната “ в ръцете си – в случай че хунтата не помогне на Киро и Асен да създадат кабинет, партията на харвардци, разочаровала България, се разпада и отива на бунището на историята.

Точно седмица, откакто изглеждаше, че е разкрила считаната за невъзможна формула и съвсем несъмнено ще успее да излъчи кабинет, втората парламентарна мощ – „ Продължаваме промяната – Демократична България “, се оказа притисната в ъгъла. Тя разполага с тъкмо седем дни в рисково сложни условия, с цел да се пребори за властта и – евентуално въобще – за политическото си битие, написа „ Дневник “.

Причината е провокиралият остри реакции запис от съвещание на „ Продължаваме промяната “, в който съпредседателите на групировката – Кирил Петков и Асен Василев, приказват за неофициални сделки с шефа на Еврокомисията, за подготвяни смени в специфичните служби и чистки в държавната администрация, както и за обезпечаване на властови тил преди локалните избори.

Огласяването на записа сложи обединението под пресечен огън от страна на всички останали политически сили и президента. Връчването на втория мандат за сформиране на държавно управление мощно лимитира и времето за преодоляване на вредите и търсене на излаз. От ГЕРБ – съвсем сигурният допреди няколко дни сътрудник във властта, идват неофициални сигнали, че за наново съгласие ще са нужни голям брой отстъпки от страна на „ Продължаваме промяната “, до момента в който от партията все по този начин не са сигурни до каква степен биха отстъпили.

Засега тактиката на мандатоносителя наподобява по-скоро изчакване, с цел да спадне шумотевицата към записа и тогава да изиска възобновяване на диалозите. ГЕРБ пък ще разчита тиктакащият часовник да направи обединението по-сговорчива. Така се обрисува идващите дни, които ще са решаващи за ориста на вероятно бъдещо държавно управление, да преминат в тактически ходове и непосредствено извиване на ръце, без да може да бъде плануван сигурен излаз.

Един дискредитиран мандат

След като в миналите два дни всички партии в Народното събрание остро нападнаха държанието на „ Продължаваме промяната “ и показаха подозрение в правото им да желаят властта, това направи и президентът Румен Радев.

Той първо назова „ безспорни нелепости “ концепцията да се вършат смени в спецслужбите, които разгласи за към този момент реформирани. След това – при връчването на втория управнически мандат – разгласи, че извършва това свое обвързване, единствено тъй като няма друга опция, и прикани мандатът да не бъде осъществен. Подобен случай имаше през 1997 година, когато Петър Стоянов – посред невиждани стачки и митинги в цялата страна – изиска от Българска социалистическа партия да не се възползва от правото да сформира ново държавно управление след рухването на Жан Виденов от власт, а след това Николай Добрев върна мандата несбъднат.

Номинираният за министър председател акад. Николай Денков отвърна, че страната има потребност от държавно управление и ще направи всичко допустимо да обезпечи задоволително ръководство, което да даде опция за реализиране на към този момент контрактуваните промени и приемане на жизненоважните за страната закони. Как партиите разясниха дейностите на президента – тук.

„ Всичко зависи от ГЕРБ “

Николай Денков разполага със седем дни да предложи държавно управление или да се откаже. Провал на кабинет с този мандат пък вещае нови предварителни избори, доколкото главните политически играчи не дават шансове на третия мандат.

Днес Денков разгласи, че „ Продължаваме промяната – Демократична България “ ще води диалози с партиите в Народното събрание. По информация на „ Дневник “ става дума за срещи с всички обединения, като се изключи „ Възраждане “, за промени в конституцията в частта правосъдна система. Коалицията продължава да вижда шансове за ръководство, в случай че се реализира съгласие с ГЕРБ:

„ Зависи ГЕРБ какво ще реши. Винаги от нея е зависело, само че в този момент още повече. Но не би трябвало да чака фрапантни отстъпки “, заключи пред „ Дневник “ импровизирано обстановка представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

Реклама

Коалицията: игра на нерви и дребни жертви

Неофициално представители на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ разясниха за „ Дневник “, че групировката е решила да заеме изчаквателна позиция, доколкото по конституция разполага със седем дни (до 5 юни) за дефинитивно решение. В партията на Кирил Петков и Асен Василев има опасения, че „ в случай че тръгнат да натискат, ГЕРБ ще го употребяват, с цел да извиват ръце “. Вероятно част от решението е и отсъствието на Кирил Петков от България – той заяви, че взе участие във конгрес за сигурността в Братислава, а по стратегия присъединяване му е планувано за сряда (31 май) вечерта.

През почивните дни от изявление на Николай Денков стана известно, че макар оповестеното заледяване на договарянията, се е чувал с препоръчаната за ротационен министър председател от ГЕРБ Мария Габриел. Според източник от „ Продължаваме промяната “ новата коалиция ще предложения партията на Бойко Борисов на диалози в някой от идващите дни, с цел да обсъдят новите условия на ГЕРБ

„ Докъде ще е деполитизацията и експертизация, ще забележим, ще има игра на нерви “ – представител на партията разяснява импровизирано пред „ Дневник “ изискването на ГЕРБ след разгласяването на записа за строго експертно държавно управление. Досега в „ Продължаваме промяната “ поясниха израза „ експертен кабинет “ многозначно: че и политическите представители също може да са специалисти. Затова и в оферти при започване на май състав болшинството са фрагменти на „ Продължаваме промяната “, в това число съпредседателят Асен Василев, чиито са и огромна част от репликите в записа, провокирали отвращение в политическите сили.

Според източник на „ Дневник “ към този момент във групировката е обсъждан като вероятен ход отдръпването на Даниел Лорер, който е номиниран за министър на нововъведенията и растежа в първия вид на кабинета „ Денков “. На това се гледало като на „ жертва “, която да показва подготвеност за договаряния. Според различен източник в обединението обаче, това е „ прекомерно дребна и прекомерно закъсняла отстъпка “.

През почивните дни „ Демократична България “ даде поддръжка за съдружния си сътрудник – „ Продължаваме промяната “, като повтори, че за страната единственото допустимо решение е сформиране на държавно управление и настоя договарянията да продължат, без значение от записа. Формацията през цялото време упорства за експертно държавно управление.

Депутати от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ потвърдиха, че в понеделник (29 май) е имало среща на парламентарната група на обединението. Това е първа колекция след приключването на записите. На нея обаче само било конкретизирано, че номиниран за първи ротационен министър председател остава Николай Денков.

Според информация на „ Дневник “, макар уязвяващия запис в „ Продължаваме промяната – Демократична България “ продължава да се счита, че в случай че министър председателят първо е от новата коалиция, ще е поръчител, че в случай че измененията в конституцията (за промяна на прокуратурата и Висшия правосъден съвет) не съумяват, държавното управление ще подаде оставка. Това разяснява и ръководителят на „ Да, България “ Христо Иванов в изявление по Българското национално радио (БНР).

„ Ако някой би трябвало да излъчи гаранта, че конституционната промяна няма внезапно да се отплесне и тръгне в непредвидена посока, това е „ Продължаваме промяната – Демократична България “, сподели Иванов.

В ГЕРБ: от „ да поемат самодейността “ до „ отиваме на избори “

След излизането на записа ГЕРБ даде да се разбере, че чака от мандатоносителя да направи отстъпки, с които да върне опцията за договаряния.

Неофициални диалози на „ Дневник “ с представители на ГЕРБ демонстрират, че мненията са в двете крайности: от това, че „ размразяването “ не е допустимо и ще се стигне до предварителни избори, до противоположното – че шансове за постоянно ръководство на първите две политически сили има и номинираният за министър председател Николай Денков би трябвало да поеме самодейността и да беседва с Мария Габриел.

С уточнението, че „ 90% от решенията се взимат от Мария Габриел, колкото и да не ви се има вяра “, източник от ГЕРБ уточни, че в партията виждат като вероятен разновидността излъченото държавно управление да има политически неутрални представители отвън двамата сменящи се министър председатели.

Според него като необикновен проблем в средите на някогашните ръководещи се приемало настояването на „ Продължаваме промяната “ за министерски пост на Асен Василев, защото той бил считан „ за изцяло дискредитиран “. Тъкмо Василев в записа главно изговаря тезите за чистка в службите за сигурност и администрацията – „ законно, нелегално “, като показва, че към този момент за Министерството на финансите и подчинените му институции даже е измислил по какъв начин да го направи през устройствения устав на институцията. В неделя Василев съобщи и че стои зад всяка от думите си в записа.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР