ГЕРБ без ресурса на държавата няма да изкара повече от

...
ГЕРБ без ресурса на държавата няма да изкара повече от
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Без държавния ресурс ГЕРБ няма да изкара повече от 1-2 години

ГЕРБ без ресурса на страната няма да изкара повече от година-две на политическия терен. Затова е извънредно значимо за всички от ГЕРБ да бъдат оптимално близо до обществената власт. Максимално близко. И естествено това минава през преодоляване на локалната власт.
Проблемът с финансирането на политическите партии е доста сериозен и визира въобще метода на действие на демократичния развой в България. В този смисъл, тези промени пристигнаха по силата не на сериозния диалог какво чакаме от политическите партии, а някак си от мотивацията на разсърдения министър председател, който съобщи, че му е писнало да слуша някакви хора и да го ядосват. Така съществени промени не се вършат. От тази позиция, ние мъчно можем да кажем какво тъкмо ще се случи, тъй като процесът не е обвързван единствено с формалните правила, по които той действа. Но при всички положения едно е несъмнено, че тези промени в метода на финансиране на политическите партии ще доведат до доста по-тесни взаимоотношения сред тях и избран вид бизнес и корпоративни структури. Това е повече от несъмнено, споделя още той пред Банкеръ.

В самото законодателство няма съществени принадлежности за ограничение и надзор на този вид финансиране. Идеята, че партиите ще се финансират непосредствено от бизнеса е извънредно екзотична. Такава концепция не е осъществена в нито една действително функционираща народна власт. Има косвено финансиране през всякакви посредстващи организации, само че подобен вид непосредствено финансиране е неуместно. Тук най-много имам предвид това, което ще се случи с по-малките партии и с нововъзникващите. Те ще имат максимален проблем, което, коства ми се, че няма да способства за подобряването на българския политически развой. Партийната ни система има потребност от посланичество, от нов вид играчи, които да осъществят достоверна гражданска социална воля. А с смяната в Закона за бюджета това ще бъде затруднено при всички положения, уточни политологът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР