Гepмaнcĸaтa вepигa xипepмapĸeти Kayфлaнд, ĸoятo иcĸa дa пpeвъpнe Цeнтpaлнитe xaли

...
Гepмaнcĸaтa вepигa xипepмapĸeти Kayфлaнд, ĸoятo иcĸa дa пpeвъpнe Цeнтpaлнитe xaли
Коментари Харесай

Кауфланд преработи проекта за Централните хали, няма да се копае зад сградата

Гepмaнcĸaтa вepигa xипepмapĸeти " Kayфлaнд ", ĸoятo иcĸa дa пpeвъpнe Цeнтpaлнитe xaли в Coфия в cвoй мaгaзин, е преработила плана си за реорганизация на постройката и го е внесла още веднъж в Националния институт за паметниците на културата (НИПК), заяви " ".
Още по темата
В новия план компанията се отхвърля от концепцията да промени радикално товарната рампа от задната част на постройката, което беше обвързвано с изкопни работи, заяви Тодор Левенов, началник на направление " Нови планове и рационализация в компанията.

Това беше и една от главните забележки на профилирания експертен съвет към Министерството на културата, която в новия план е отстранена. Причината е, че постройката е издигната върху част от антична Сердика и сигурно едни изкопни работи ще се стигне до откриване на археология, която по този начин или другояче ще стопира плана за рационализация за незнаен интервал от време.

" Отказахме се от това да понижим равнището на товарната рампа, ще отстраним единствено надземната плоча и магазинът ще се зарежда не от общоприетите ни камиони, а единствено от товарни коли, които са съобразени с рестриктивните мерки за транспортни средства в таи част от центъра на столицата ", сподели инж. Асен Костадинов, планов началник.

Освен това при преправяне на околното пространство там ще се изградят нови паркоместа и от сегашните 65 те ще се усилят с още 10-12, сподели той.

Направени са и редица промени в интериорното пространство. Предвидено е с изключение на с дизайнерска стълба изкачването до галерията да става и с напълно остъклен асансьор. В галерията както и в предходния вид на плана ще бъдат ситуирани места за хранене и за отдих. Бюджетът за реконструкцията остава както преди 50 млн. лева Компанията сътвори и уебсайт за плана: www.sofia-hali.bg, от който отсега нататък жителите ще могат да научат повече детайлности за идната рационализация.

Очаква се тя да завърши 6 до 8 месеца, откакто способените органи дадат разрешението. Няма обаче законов период, в който Министерството на културата и подопечният му НИПК да се произнесат. Обикновено те привикват съвещание на профилиран експертен съвет, на който се разискват такива планове, само че датата към момента не е оповестена, демонстрира информация на уеб страницата на МК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР