Геосфера с диаметър 9 метра изградиха младежи в Шумен. Тя

...
Геосфера с диаметър 9 метра изградиха младежи в Шумен. Тя
Коментари Харесай

Сфера от знания ще събира младежите в Шумен

Геосфера с диаметър 9 метра построиха младежи в Шумен. Тя се намира в парка пред „ Безистена” - сред хотел "Шумен " и Томбул джамия. Това се случи в границите на план „ The Spot/ _Място – Доброволчество с въздействие” на съдружие „ BG Бъди Активен”., оповестяват уредниците.

Проектът се осъществя за повторно в България и употребява метода placemaking, въодушевяващ хората групово да премислят и преоткрият обществените пространства като средище на всяка общественост. Идеята е оборудването да се трансформира в средище на младежите, които търсят нови запознанства, желаят да посвирят на китара, пиано или просто да почетат на мира.



Куполът ще бъде затрупан, с цел да защищава библиотеката и пианото от външни климатични условия. През лятото отчасти, а през зимата напълно.

Около самата сфера ще бъдат ситуирани спонтанни мебели от палети и барбарони, а съществуващата към този момент инфраструктура ще бъде освежена и реновирана. На 3-ти септември на мястото се организира едновневна работилница, ръководена от експерти и специалисти в региона на построяването на куполни структури и геодезически сфери.

В рамките на един ден бе издигната цялата структура на оборудването. Привлечените доброволци от всички възрасти се трудиха неуморно, вложиха доста сила, креативна мисъл и въображение и за 10 дни трансфораха неугледния терен в обичано място за занимания и отдих. Цялата самодейност в Шумен се осъществена в границите на няколко месеца и би трябвало да премине през няколко стадия: запознаване на локалната общност с плана и набиране на предложения; обобщаване на събраните хрумвания и правене на окончателната визия за пространството; осъществяване на обществена полемика с всички заинтригувани страни; същинско видоизменение на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона навън.

В момента тече точно последния стадий от преобразяването, а точно работа на терен. На 13-ти и 14- ти още веднъж ще се проведат две работилници в пространството- градеж на сцена и работилница за улични мебели, които още веднъж ще бъдат построени с присъединяване на доброволци и жители. Самото разкриване на мястото е планувано за 15-ти септември.



Сдружение BG Бъди деен е национална неправителствена организация, която работи в посока възстановяване изискванията за всеобщ спорт в България, както и за повишение осведомеността за самостоятелните и обществените изгоди от физическата интензивност и спорта за здраве. Основните цели на сдружението се основават на основаване на благоприятни условия за младежите да придобият нужните житейски и професионални умения посредством тяхното присъединяване в организирането на събития, които разпространяват спорта и физическата интензивност за здраве.

Проектът „ _The Spot/_Място “ дава опция на територията на 10 обитаеми места в България да бъде построено обществено пространство, което да е привлекателно за младежите. Активното замесване на младежите в основаването на обществено пространство, посредством процеса на Placemaking, би им дало опция за изява на техните гении, качества и мощни страни и би предоставило опция на другите пороци, по които се увличат младежите. Участието на жителите в построяването от своя страна, ще обезпечи резистентност и отговорност за неговото запазване и поддръжка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР