Георги Заманов © Надежда Чипева Още по темата Левон Хампарцумян:

...
Георги Заманов © Надежда Чипева Още по темата Левон Хампарцумян:
Коментари Харесай

Георги Заманов: Плавно покачване на лихвите с 1% не би внесло напрежение

Георги Заманов

© Надежда Чипева Още по тематиката
Левон Хампарцумян: Далече сме от прегряване

Главният изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк след конференцията " Банките и бизнесът " на " Капитал "
23 ное 2018
Петър Андронов: Банките приготвят клиентите за края на ниските лихви

Изпълнителният шеф на ОББ след конференцията " Банките и бизнесът " на " Капитал "
23 ное 2018
Питър Барон: България може единствено да завоюва от еврото

Изпълнителният шеф на TBIF Financial Services (Ти Би Ай банк) след конференцията " Банките и бизнесът " на " Капитал "
23 ное 2018
Кредитиране с едно мислено

Ситуацията в този момент не наподобява като през 2008 година, само че и банките, и клиентите би трябвало да са с нараснало внимание
23 ное 2018
Предстоящата нормализация

Новият лихвен цикъл ще носи утежняване на качеството на заемите, нужда от повече провизиране и по-ниска норма на облага
23 ное 2018
Подгответе се за идната рецесия

Първите сигнали за закъснение на европейската стопанска система към този момент се усещат и банките чакат края на ерата на рекордно ниски лихви
23 ное 2018 Какво съгласно вас ще бъде отражението на новия AQR в банковия бранш?

Тази инспекция е в логическа поредност на това, което бе направено през 2016 година Независимо, че инспекцията ще премине единствено през шест банки, аз чакам този опит, ноу-хау и експертиза, която те добият, да бъдат споделени и с другите банки, които, ползвайки се от него, ще научат неща, които биха били потребни за ежедневното ръководство на банковата система. Не чакам значителен резултат върху кредитирането. Истинският резултат ще го забележим след 3 или 5 години, само че дано първо забележим резултатите и дали като участници на този пазар ще си извадим уроци.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Доколко инспекцията би дала някакво конкурентно преимущество на банките, които не са обхванати от инспекцията?

За нас конкурентното преимущество би било, в случай че сме по-добри от другите, а не това, че те са в развой на инспекция. Предпочитаме да разчитаме на нашите си лични мощни страни и да ги вкараме в деяние, в сравнение с да се облягаме на слабите страни на съперниците.

Ако се извърши проектът за влизане в ERM II последваща година, по какъв начин това би могло да повлияе на финансовия бранш?

Аз съм доста положително надъхан и чакам да има голям положителен резултат от въвеждането на еврото, даже и чисто психически. Същото стана при влизането на България в Европейския съюз. Това би изравнило голямата разлика сред брутния вътрешен артикул по номинална стойност и по покупателна стойност, би повишило номинално Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на равнища 10 000, а за какво не и 15 000 евро при равнища от 7000 - 7500 евро сега.

Готови ли са банките и техните клиенти за нормализацията на лихвите? Кога очаквате да стартира покачването на лихвите и с какъв ритъм?

Всеки чака това да стартира да се случва и всеки приказва за нормализация, което е индикация, че равнищата сега са предостатъчно надалеч от общоприетите и предстоящите. Ще има покачване, уповавам се да е постепенно, а не да гоним американския образец. Аз мисля, че равнища от 0.5-1% покачване на депозитните и кредитните лихви в границите на не по-рано от края на 2019 година или средата на 2020 година би било здравословно за стопанската система. Биха повишили спестовността на клиентите и не би нарушило кредитния риск, нито апетита за взимане на заеми. Ако една компания гони облага от 10%, лихвени равнища от 2 - 3% не би следвало да трансформират нейния капиталов вкус.

Очаквам гладко повишаване на лихвите с продължаващо икономическо развиване. При повишаване на Брутният вътрешен продукт от 3-3.5%, инфлация от 1-2% е здравословно равнище на лихвите в границите на половината от тази инфлация.

Готови ли са банките и техните клиенти да реагират на подобен сюжет?

Аз бих споделил, че това не би внесло напрежение в системата. По-голямата част от нашите клиенти имат и депозити, и заеми, тъй че те ще завоюват и изгубят поравно и от двете страни.



Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР