Георги Василев е единица мярка за класа в българския футбол.

...
Георги Василев е единица мярка за класа в българския футбол.
Коментари Харесай

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Георги Василев е единица мярка за класа в българския футбол. Шампион на България с „ Етър “, „ Левски “ (2 пъти) и ЦСКА. Единственият съумял и в двата родни гранда. Последният, спечелил шампионски дубъл с ЦСКА.

Дълго време българският футбол необичайно не употребява услугите на Генерала, както го нарекоха медиите в Германия поради геройствата с дребния „ Унион “ (Берлин). А и Василев не се натиска. Гледа децата си и не пропуща мач по малкия екран. За „ Труд “ Генерала се съгласи да направи своя разбор за края на сезона.

Разочарованието на грандовете


Дълги години всеки сезон в ЦСКА и „ Левски “ стартира с вяра и упоритости да се наруши статуквото. И двата клуба желаят да лишават върха на „ Лудогорец “, който трайно се настани. Това не е инцидентно и има стойност. „ Лудогорец “ е тим с класа, неизменност и доста мощен финансов заряд.

„ Левски “ и ЦСКА привикнаха с разочарованието, а аргументите са най-различни. И двата клуба непрестанно вършат селекции. Непрекъснато сменят спортно-техническите щабове. Резултат – няма. Грандовете не желаят да слагат ударението върху хора, обградени с доверие, че ще си свършат работата. Не се дава време никому. „ Левски “ и ЦСКА са в непрестанно текучество и незадоволеност от резултатите. Така за „ Лудогорец “ липсва съответна конкуренция и като финанси, и като подготвеност в селекцията, и като самообладание.

Когато ЦСКА и „ Левски “ изиграят няколко мощни мача, незабавно се наслагват свръхочаквания. Стартира желанието на шефовете най-хубавите да се продадат и да се завоюват пари. Това не е неприятно. Но първо би трябвало да се реализира огромната цел. Напускането на съществени фигури нарушава синхрона и машината стартира да буксува. И двата гранда считат, че като привлекат чужденци, то те са гръмки имена. После няма самообладание към тях. Да не приказваме, че подборът е подозрителен.

През предишния сезон ЦСКА направи мачове, които дадоха действителна вяра, че този път задачата ще бъде изпълнена. Има и различен факт – от самото начало тимът бе в позицията на догонващ. Дойде моментът, когато ЦСКА можеше да трансферира рубикона в директния конфликт в Разград, само че футболистите прегоряха. И рухнаха.

„ Левски “ също направи няколко хубави мача. Но не могат да се не помнят неточности със противници като „ Етър “ и „ Витоша “. Ако искаш да си на фронта за първото място, то това е неприемливо. Така на финала за купата „ Славия “ се оказа в по-изгодната позиция. „ Белите “ нямаше какво да губят, имаха въодушевление. Вратарят Георги Петков се раздаде, изигра може би най-силния мач в кариерата си. В течение на финала „ Левски “ загуби самочувствие и убеденост. Създаде се визия, че „ сините “ са по-добри. Но в действителност „ Славия “ диктуваше дуела в посоката, която искаше – да се стигне досега, когато вратарят ще е решителната фигура.

Треньорският въпрос в ЦСКА и „ Левски “


В такива клубове постоянно треньорът е огромният пострадал. Не бих упреквал Стамен Белчев за работата му в ЦСКА. Добър служащ е. Не знам дали е имал независимост да прави всичко самичък. На прословутия мач в Разград обаче Белчев също прегоря и направи неточности през второто полувреме. В България доста обичат да трансформират треньора в елементарен реализатор, а след това в изкупителна жертва. Лично аз доста пъти съм бил упрекван, че желая независимост в работата и решенията. Но и ЦСКА, и „ Левски “, би трябвало да помислят съществено по въпроса каква е функционалността на длъжността „ треньор “.

На „ Герена “ Делио Роси получи цялостната независимост на деяние. „ Левски “ се осланяше на името и престижа му. Италианецът не може да се оплаче. Но и по тази причина все по-често слушаме фразата, че в случай че беше българин, от дълго време щеше да е уволнен.

Треньорът на ЦСКА и „ Левски “ би трябвало да дава отговор на престижа, упоритостите и традициите на клубовете. Трябва да е самостоятелен в решенията, да прави селекцията, да избира изпълнителите, да сътвори атмосферата. А такова право се отвоюва с годините.

Чужденец или българин? Историята дава образци и в двете направления. Лошо усещане прави, че триумфите на българите и в двата тима се минимизират за сметка на сходни достижения на чужденци, които са боготворени. Хубаво ще е в случай че и в ЦСКА, и в „ Левски “ повече хора, които познават ситуацията и атмосферата. Но най-важното е определеният човек да получи доверието.

Баражът за Европа


„ Левски “ е в доста неприятна обстановка. След неуспехите в последно време върху клуба и тима още веднъж висне дамоклевият меч. Няма по какъв начин това да не тежи, да не налее олово в краката. Не единствено на играчите, само че и на всички в клуба. „ Левски “ не може да си разреши още един неуспех. Сега е моментът футболистите да покажат, че имат темперамент. В „ Черно море “ обстановката е спокойна. Никой няма да упрекна тима, в случай че не завоюва. Затова и чакам „ моряците “ да играят освободено. Клубът взе вярно решение с Илиан Илиев. Ето да вземем за пример той е човек, който е рожба на „ Черно море “. Познава обстановката, ситуацията и традициите. Вече се разви като експерт и в този момент бере плодовете на работата си. Лично за него ще е огромен триумф, в случай че завоюва този бараж.

„ Етър “


Не изпускам мач на „ Етър “ и приветствам тима, че остана в елита. Краси Балъков съумя да си свърши работата, освен това безапелационно. Той пристигна в най-тежката част от програмата на „ Етър “, когато предстояха мачове с „ Левски “, ЦСКА, „ Лудогорец “ и „ Берое “. В плейофите и директните елиминации тимът сподели темперамент и неотстъпчивост. Заради всички тези съставни елементи „ Етър “ заслужи своето място в Първа професионална лига.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР