Георги Табаков, председател на Съвета на директорите на Екобулпак, за

...
Георги Табаков, председател на Съвета на директорите на Екобулпак, за
Коментари Харесай

Инвестирали сме близо 60 млн. лв. в инсталации за сепариране и обработка на отпадъци от опаковки

Георги Табаков, ръководител на Съвета на шефовете на " Екобулпак ", за бизнес модела и развиването на организацията

Визитка
Георги Табаков е приключил френски лицей в Мароко и френска гимназия в България. През 1994 година се дипломира със компетентност " Международни стопански връзки ". Занимава се със личен бизнес до 1997 година Тогава е назначен за основен специалист в Министерството на търговията и туризма. От юли 1998 година е заместник-министър в същото министерство. През интервала 2000-2001 година е бил и ръководител на Българската организация за вложения. През 2004 година е измежду създателите на " Екобулпак " АД, а от 2012 година заема поста Председател на Съвета на шефовете на сдружението. От 2001 година до момента е ръководител на Български стопански конгрес.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Екобулпак "

" Екобулпак " е една от организациите, които обезпечават осъществяване на националните цели за оползотворяване и преработване на боклуци от опаковки и понижаване на отпадъците, които се депонират. " Екобулпак " е акционерно сдружение, което не разпределя облага, а влага акумулираните средства в построяването на устойчиви системи за разделно събиране и оползотворяване на боклуци от опаковки. Производителите и вносителите на опаковани артикули понижават разноските си за такса опаковка посредством присъединяване в системата на " Екобулпак ".

Обяснете напълно просто и ясно какви са ви отговорностите по контракта със Столична община, тъй като хората имат доста упования във връзка с разполагането на контейнерите и обслужването им?

- В договорите с всяка община, без значение дали е Столична или друга община, наш сътрудник, се фиксират нашите и техните отговорности. Нашите са да разположим контейнерите по авансово избрани точки взаимно с Инспектората - в тази ситуация със Столична община, а в по-малките общини - с еколога на общината, и да обслужваме тези контейнери. След това сме длъжни да обработваме отпадъците и да предаваме годните за преработване. Столична община не прави изключение. Ние нямаме финансови взаимоотношения с общините. Договорите са безплатни. Ние се финансираме единствено по един избран метод - от вноските на нашите клиенти. Договорите с общините не са най-интересните, там няма финансови взаимоотношения. Но те са това, което виждат жителите.

Да се върнем тогава към самото начало. Вие отговаряте за разделното събиране от 15 години. Как стартира всичко?

- В целия Европейски Съюз работи така наречен принцип " замърсителят заплаща " и той се отнася освен за опаковките, а за всяка индустриална и комерсиална активност. Този принцип важи за всички, най-общо казано - компании, които пускат на пазара опаковани артикули. Идеята е, че в един миг опаковката става боклук. И на равнище Европейски Съюз са си задали въпроса: какво вършим с този боклук и по какъв начин да се оправим с него.

Ако вие произвеждате някаква стока - да кажем минерална вода, в стъклени или пластмасови опаковки, вие би трябвало да платите, с цел да може тези опаковки да бъдат отнети от територията, да не блуждаят някъде по полетата, да не отиват за депониране и да стартира последователно тяхното преработване. Това е било преди 25 години, когато е почнало въвеждането на системите. Оттам нататък Европейски Съюз стартира да си слага цели: идната година какъв брой би трябвало да рециклираме, какъв брой би трябвало да оползотворим от съответния материал. И по този начин последователно в годините се е стигнало до днешното състояние: 55% от опаковките би трябвало да бъдат рециклирани, а 60% - оползотворени.
Тъй като има разнообразни цели за другите материали, това за пластмасата значи следното: в случай че вие имате пуснати на пазара 100 тона опаковки от пластмаса, минимум 22,5% от тази пластмаса би трябвало да бъде рециклирана, за хартията и за стъклото – това е не по-малко от 60%. А общото количество опаковки, което би трябвало да бъде отнето от територията и не би трябвало да остава като отпадък, е не по-малко от 60%.
През 2018 година Екобулпак е предало за преработване 64% от пластмасовите опаковки (при открити цели от 22,5%).

Има доста способи, по които може да се изпълнят тези цели. Това, което България е избрала и това, което работи като система от 15 години, са няколко организации по оползотворяване на боклуци от опаковки. " Екобулпак " е една от тях, една от най-старите. Ние съществуваме от 2004 година и предоставяме тази услуга на компаниите, които пускат опаковани артикули на пазара. От тяхно име изземаме техния боклук в съответния %. Тръгнахме от 20% през 2004 година, с цел да се стигне до днешните 60%.

" Екобулпак " и останалите организации изпълняваме националната цел на България. Ако няма сходни настоящи структури, би трябвало да има нещо друго, само че някой би трябвало да извършва тази цел. Българското законодателство разрешава частни компании като нашата, основани по специфичен закон, да извършват тези цели, от една страна, и отговорностите на компаниите, от друга. Ако това не се извършва от частни компании, страната би трябвало да го извършва.

Законодателят е вкарал едно доста значимо ограничаване - ние нямаме право да разпределяме облага по закон. Това ни отличава от всички останали акционерни сдружения. Другото, което страната е направила, е да лицензира активността на тези организации, тъй че те би трябвало да дават отговор на редица условия. Освен това всяка организация дава гаранция в размер на 1 млн. лева за осъществяване на активността си в границите на годината.

Кога се задейства гаранцията?

- Би следвало да се задейства, в случай че не се изпълнят задачите и тогава сумата отива в интерес на страната.
На процедура страната е делегирала свои действия към частния бранш, в което няма нищо неприятно. Напротив, това е прогресивно, в голяма част от страните от Европейски Съюз е тъкмо по този начин. Държавата, несъмнено, резервира контрола си върху тези сдружения, с цел да могат да бъдат изпълнени националните цели. Но в последна сметка всичко това се прави, с цел да замърсяваме по-малко природата; с цел да можем да използваме дейно ресурсите, не просто да отиват на бунището пластмасовите или металните опаковки, а да се връщат назад в стопанската система.

След като не разпределяте облага, а реинвестирате всичко: какви са вложенията на " Екобулпак " за 15 години?

- Преди да отговоря, би трябвало да благодаря на всички - първо на създателите на сдружението, акционерите - над 80 компании, на управленията през годините - за доста сполучливата работа. Тръгвайки от 50 хиляди лева уставен капитал, ние към този момент имаме близо 60 млн. лева вложения в цялата страна, от които 8 млн. лева в контейнери. Всичко останало е в съоръжения и профилирана техника - за сепариране и предварителна подготовка.

Най-голямата инвестиция е в София и е на процедура мини цех. В него в две разнообразни халета има оборудване за сепариране на стъкло и сепарираща апаратура, а настрана има преси за балиране и склад за подготовка на материалите. Инсталацията за стъкло е една от най-големите на Балканите. Съвсем скоро инвестирахме спомагателни средства, с цел да може да сортираме автоматизирано стъклото на три цвята: безцветно, зелено, кафяво и микс.

Другата ни доста огромна горделивост е инсталацията в Пазарджик, в която инвестирахме 9 млн. лева Малко над 2 млн. евро са грант по стратегия " Конкурентоспособност ". Това е новаторска апаратура - за България и за Балканите. Тя е по наш патент, който взаимно с Института по целулоза и хартия защитихме в Патентното ведомство. В нея почистваме мощно нечиста и мокра хартия и също по този начин сепарираме така наречен тетра отново опаковка, която е извънредно комплицирана опаковка, тъй като съдържа най-малко 3 разнообразни материала и е многослойна. Досега тетра отново единствено се гореше. Тетра отново опаковките подлежат на изхвърляне в жълтия резервоар.

Бизнес моделът, който възприехме още през 2004-2005 година, е модел, който много ни дисциплинира, от една страна, а от друга, ни прави доста виновни към обществото. В началото започнахме всички тези съоръжения с доста огромни капиталови заеми от български банки, които повярваха на това, което вършим, повярваха в целия този развой. Изплатили сме капиталови заеми в размер на над 30 млн. лева В момента, в който вземете един толкоз огромен заем, би трябвало доста добре да си построите цялата активност, да не пилеете на никое място средства. Как се случва това - със лични структури и със лични звена, които извършват цялата оперативна активност.

Какви са вашите отговорности по закон? Какви количества и типове боклуци сте длъжни да съберете разделно и по какъв начин се реализира контролът?

- На стадий събиране имаме обвързване да покрием най-малко подобен % от популацията, какъвто е пазарният ни дял. Ако нашият пазарен дял е 28%, все още, с нашите системи за разделно събиране покриваме 1.9 млн. души, разпределени в 28 общини и 16 региона на София (от общо 24 - бел.ред).

Другото ни обвързване е да сключваме контракти с тези общини и да се разбираме с тях на каква плътност ще разположим контейнерите. Има несъмнено от Министерството на околната среда и водите минимално количество поданици, на които се пада една точка за разделно събиране (жълт и зелен контейнер).

В момента, в който се изпълнят контейнерите, ние със лична техника ги подвигаме и ги закарваме на нашите лични сепариращи съоръжения. След като минат обработка имаме обвързване и би трябвало във всеки един миг да можем да потвърдим писмено, че това, което сме сортирали - всяка една от фракциите, е отишло за оползотворяване. Пластмасата би трябвало да отиде в компании, които се занимават с преработване на пластмаса, стъклото би трябвало да се съобщи на фабрики, които могат да оползотворят стъклото. За доста дребна част от стъклото се позволява и вкарване в бетон в съответните лицензирани бетонови възли. Хартията би трябвало да отиде в фабрики, които се занимават с преработване на хартия. Металът отива за претопяване в металургични комбинати и така нататък И по време на целия този развой би трябвало да има опция и за следене - физическо, освен писмено.

За 2018 година оползотворяваме 82 хиляди тона боклуци или примерно към 225 тона дневно. Ние имаме и контракти с доста общини за обслужване на битови боклуци. Това успяхме да го реализираме с помощта на опита, който придобихме с построяването на инсталациите за сепариране. Освен това нашите съоръжения са с доста огромен потенциал - 700 хиляди тона годишно.

На какъв принцип събирате средства от компаниите и по какъв начин ги изразходвате?

- Сключваме контракт с всяка компания. В взаимозависимост от това какво съставляват материалите в опаковката на съответното сдружение - има цена на звук за година. Всяка година цената се трансформира, доста са факторите, които й въздействат. Тази цена падна доста в последните години. Причината, най-общо казано, е конкуренцията. Това в доста огромна степен затруднява осъществяването на капиталови стратегии.

Ние нямаме проблеми с осъществяването на задачите си, на процедура ние надхвърляме националната цел и за 2018 година предадохме за преработване 72% от отпадъците от опаковки. Начинът, по който харчим, е извънредно пестелив. Ако имате подизпълнители - облагата би отивала за техните маржове и за техните облаги. Това при нас не се случва. А то не е малко.

Резонен е въпросът по какъв начин се харчат парите, които получаваме от компаниите. Четири са огромните посоки, в които отиват събраните средства. Най-голямото е вложения. За 14 години - от 2004 до 2018 година, сме събрали от компаниите 126 млн. лева От тях сме вложили близо 60 млн. лева - т.е. близо 50% от постъпленията ни.

Колко и какви компании употребяват вашите услуги?

- Над 4000 компании. В голямата си част това са български компании - огромни, междинни, дребни - от всевъзможен тип, на никого не отхвърляме. С част от средствата се устоя активността: можете да си визиите - от закупуването и разполагането на контейнери до ежедневното им обслужване, повдигането им със лична транспортна техника. Там, където има развалени или запалени - подменяме тези съдове. След това ги транспортираме до сепариращите съоръжения. Отговаряме за всичко, което е обвързвано с целия индустриален развой в една апаратура. Имаме съоръжения, на които работят по 200 индивида.

Колко общо са заетите в " Екобулпак "?

- Имаме сезонност в активността, сега нашите чиновници са 920. В летния интервал обслужваме с по-голяма активност общини, които са по морето. Тогава стават над 1100 - назначени на трудов контракт.

Целият този развой, за който ние по закон отговаряме: от събирането на отпадъка от семействата до предаването му - цялата тази верига се извършва от наши звена. Това доста ни отличава от останалите организации и ние се гордеем с този бизнес модел. Това е в действителност непосилен труд в продължение на 15 години.

Какви вложения планирате за идната година?

- През 2020 година планираме вложения в размер на 4 до 6 млн. лева в инсталациите за сепариране и в друга техника.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР