Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи Националната

...
Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи Националната
Коментари Харесай

Строителните предприемачи призовават да не се стопира банковото кредитиране

Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени

Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) изпрати отворено писмо, с което приканва да продължи кредитирането от страна на банките под контрола на Българската национална банка (БНБ). " За разлика от частния капитал, банките работят с нашите пари, на жителите и бизнеса, заради което в тази обстановка те би трябвало да проявят изключително огромна обществена отговорност. Изключително значимо е да не бъде стопирано банковото финансиране за популацията и бизнеса, тъй като това би било пагубно за стопанската система на страната ", се споделя в писмото.

От НАСП оферират също основаването на експертен стопански съвет, който да прави разбор на настоящата икономическа обстановка и да предлага съответни ограничения за стабилизиране на стопанската система. Необходимо е и да се обезпечат условия и опция от страна на страната, производствата да продължат да работят при съблюдаване на избрани ограничения, показват строителните бизнесмени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Ние като браншова организация не желаеме държавна помощ, която в тези времена ще е доста по-необходима другаде. Ние желаеме да ни се разреши да продължим да работим и по този метод да сме потребни на страната в тези сложни времена ", допълват от асоциацията.
Ето целият текст на отвореното писмо:

" Уважаеми дами и господа,

В момента страната ни, а и целият свят, са изправени пред предизвикателство, с което не сме се сблъсквали до момента. Ние от Националната асоциация на строителните бизнесмени не сме експерти в региона на вирусологията и епидемиологията и не считаме да даваме субективни и прочувствени мнения, тъй като като производственици сме се научили да се вслушваме в мнението на специалистите. Нашата експертиза е по отношение на икономическите последици върху нацията. Ние ежедневно участваме в икономическия живот на страната, създавайки артикул от първа нужда за популацията - жилища. Всекидневно се сблъскваме с проблемите на производството в нашата реалност - обезпечаване на дипломиран личен състав, работни заплати, осигуровки, такси и налози, съществуване на усложнени административни услуги, неспазване на административни периоди. Потребителят на нашия краен артикул е жителят и ние незабавно усещаме финансовите проблеми на популацията при дадени политико-икономически промени в обществото. Оттук идва и желанието ни, посредством това отворено писмо, да дадем нашето мнение и оферти към обществото.

Медицинският аспект на казуса е най-съществен сега, тъй като става въпрос за човешки животи, само че не би трябвало да се не помнят и икономическите, и обществените резултати за обществото. При прекъсване на административния и индустриален развой резултатът за стопанството на страната ще е гибелен. Този негатив ще се изстрада както в публичен, по този начин и в персонален проект. Ще се появи голяма маса от безработни жители, за които страната няма да има запас за обществени помощи и обезпечаване. Само в строителството са заети над 200 000 служащи, които обезпечават препитанието на над 500 000 души . Няма да могат да се обслужват потребителските заеми, което ще докара до блокиране в банковия бранш. Ще банкрутират доста производства и икономически действия, което фрапантно ще понижи приходите към бюджета. Той от своя страна няма да може да изплаща пенсии и заплати. Няма да могат да се финансират витално значими браншове като опазване на здравето, обучение и вътрешна сигурност. Това ще докара до същинска и сложна рецесия в обществото - нещо, което дружно не би трябвало да разрешаваме.

С оглед на гореизброените опасности, от НАСП предлагаме следните дейности: Създаване на експертен стопански съвет . В него би трябвало да вземат присъединяване потвърдени икономисти, админи и производители. Основна задача на съвета би трябвало да бъде разбор на настоящата икономическа обстановка и предложение на съответни ограничения за оцеляване на стопанската система. Продължаване ефикасната работа на администрацията, обслужваща стопанския живот. Това е допустимо, тъй като банките работят дейно при цялостно съблюдаване на предписанията. Според нас от НАСП в този момент е моментът цифровизация на административния развой, в частност въвеждане на електронното позволение за градеж. Както се видя в образованието, това е допустимо при воля от страна на страната и всички участници в процеса. Продължаване на кредитирането от страна на банките под контрола на Българска народна банка. За разлика от частния капитал, банките работят с нашите пари, на жителите и бизнеса, заради което в тази обстановка те би трябвало да проявят изключително огромна обществена отговорност. Изключително значимо е да не бъде стопирано банковото финансиране за популацията и бизнеса, тъй като това би било пагубно за стопанската система на страната. Създаване на условия и опция от страна на д ържавата производствата да продължат да работят при съблюдаване на избрани ограничения .
В момента на първа линия е медицинският личен състав, който отговорно поема тежестта на обстановката, само че не би трябвало да се не помни, че за неговата работа са нужни средства, лекарства, апарати и сграден фонд, които се основават от производството и бизнесмените по целия свят.

В тези тежки времена за света и страната ни, НАСП като обществено виновна организация, ще даде своя принос за справяне с рецесията и няма да пести запас и средства за присъединяване в мероприятия и действия, помагащи в обстановката. Не по-малък принос ще бъде да не се поддаваме на суматоха и възприятие за персонална сигурност и разцвет, а да продължим производството, в същото време стараейки се да запазим работните места , които сме основали. Ние като браншова организация не желаеме държавна помощ, която в тези времена ще е доста по-необходима другаде. Ние желаеме да ни се разреши да продължим да работим и по този метод да сме потребни на страната в тези сложни времена. С почитание,
Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните предприемачи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР