Георги Самуилов Българската народна банка (БНБ) одобри скоростно сделката за

...
Георги Самуилов Българската народна банка (БНБ) одобри скоростно сделката за
Коментари Харесай

Финансистът на Мултигруп Жоро Инса плати сделката за Общинска банка


Георги Самуилов

Българската национална банка (БНБ) утвърди скоростно договорката за продажбата на Общинска банка. Оказа се, че милионите за покупката на 67.646% от трезора са платени от родната петролна компания " Инса ойл " на предприемача Георги Самуилов, прочут в Пловдив като Жоро Инса. Фирмата бе на 11-а позиция в класацията " Капитал 100 " по доходи на пазара на горива през 2016 година

На съвещание на управителния съвет на централната банка в сряда е взето решение да се издаде авансово утвърждение за покупката от лихтенщайнския фонд " Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК " (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646 % от капитала на Общинска банка в размер на 57.3 млн. лева, оповестиха от Българска народна банка.

Сделката минава през компании, регистрирани в Лихтенщайн

Лихтенщайнският фонд е " различен капиталов фонд " и е благосъстоятелност на друго лихтенщайнско сдружение - " КАИАК Фонд Мениджмънт АГ ", което също е " различен капиталов фонд ".

Законовото условие е Българска народна банка да получи документи за произхода на средствата за договорката и за действителния притежател на купувача. От централната банка се застраховаха, че са дали позволение за договорката след разбор на документите и изследване на ДАНС.

" Предварителното утвърждение е издадено след разбор за сходството на декларираното желание на критериите по чл.28а, алинея 3 от Закона за кредитните институции и на показани от заявителя документи и в допълнение поискана информация, извършени съвещания с Органа за контрол на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн, разполагаемата информация в обществените регистри, в регистрите, поддържани от Българска народна банка, както и предоставената от ДАНС информация ", разясниха от централната банка.

" Инса " е платила 46 млн. лева

От прессъобщението на институцията не излиза наяве кой е действителният притежател на лихтенщайнските сдружения, само че се загатва за присъединяване на българската петролна компания " Инса ойл ".

" Установено е, че издадените от заявителя капиталови дялове без право на глас са добити от сдружението " Инса Ойл " ООД. Заявителят е известен, че конвертиране на капиталови дялове без право на глас, издадени от заявителя, в акции с право на глас в " Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК ", като лице, упражняващо надзор и въздействие върху придобиваната банка, може да се прави единствено след авансово утвърждение от Българска народна банка ", написа в известието на централната банка. Оттам прецизираха, че всевъзможни съответни въпроси би трябвало да им се зададат документално.

От обясненията излиза наяве, че в действителност " Инса ойл " е платила договорката на стойност 46 млн. лева Преди няколко месеца лихтенщайнският фонд " Новито " емитира дялови бумаги, които бяха закупени от " Инса ойл " за покупка на Общинска банка, само че те не дават право на глас. Вбъдеще обаче е допустимо това да се промени и петролната компания да получи право да взема решения в ръководството на трезора, само че за задачата би трябвало да се мине през нова процедура на утвърждение от Българска народна банка.

Кой е Жоро Инса?

Собственик на " Инса Ойл " е пловдивският предприемач Георги Самуилов. За последно неговото име в медиите нашумя при празнуването на 50-годишния му празник в Античния спектакъл на града през 2015 година Община Пловдив оказа тази чест на Самуилов против 2880 лева такса. До преди него, а и след него в актуалната българска история никой не си беше разрешил да чества юбилея си в монумент на културата от национално значение, даже и по времето на комунизма.

Възходът на Жоро Инса, както е прочут в Пловдивско, потегля от " Мултигруп ", където е финансов шеф на групировката на убития Илия Павлов през 90-те години на предишния век. През 2001 година основава петролната компания " Инса ойл ".

Пет години по-късно компанията попада под прицела на Ваньо Танов, който по това време е началник на НСБОП Започва инспекция за далавери с горива. През март 2006 година спецченгета нахлуват в базите на петролната компания " Инса Ойл " в Раковски и село Белозем. След 9 часа обиск изземват документи от офисите. Следват обвинявания в укриване на данък и Данък добавена стойност за десетки милиони. " Инса ойл " обаче апелират наказателните постановления, печелят и заведените делата за укриване на налози.

Жоро Инса е обект на разработка на Министерство на вътрешните работи по време на тройната коалиция.

Вальо Танов продължава борбата си против " Инса ойл ", когато е началник на митниците, само че над компанията има политически чадър на по-високо равнище в ГЕРБ, съгласно изявления в пресата. Пак съгласно тях Георги Самуилов е описван като спонсор на Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата по времето на първото държавното управление на Бойко Борисов, поради доставката на горива за силовите ведомства.

С днешна дата " Инса ойл " има бензиностанции, на които горивата се продават приблизително с до 10 – 15 ст. по-евтино, в сравнение с огромните вериги.

Любопитен подробност е, че цели пасажи от оповестения финансов доклад на сдружението в Търговския указател за 2016 година е размазан и не се чете. Същото се отнася и за дъщерната компания " Инса ", която държи 99% от собствеността на " Инса ойл ".

" Инса ойл " е осъществила доходи от 253 млн. лева през 2016 година, което е с 11 млн. лева по-малко по отношение на година по-рано. Оборотът от продажбата на горива е 223.5 млн. лева Печалбата на компанията възлиза на близо 9 млн. лева

Георги Самуилов има и хотели по Черноморието. До 2016 година беше измежду концесионерите на плажа на Слънчев бряг, който през 2017 година беше даден на компания обвързвана с Младен Михалев Маджо.

Лихтенщайнската оферта беше единствена

През декември Столичният общински съвет (СОС) позволи 67.646% от капитала на Общинска банка, които до този миг бяха благосъстоятелност на общината, да бъдат продадени на " Новито опортюнитис ".

Офертата на фонда от 46 млн. лв. беше единствената подадена в процедурата по приватизация. Това, както и опцията кандидат-купувачът да се окаже мним и зад него да стоят неразбираеми все още притежатели, бяха главните терзания на Българска социалистическа партия и част от съветниците от Реформаторския блок против договорката.

Според левицата договорката е рискова и поради висящите каузи във Върховния административен съд, заведени от миноритарните притежатели - компании към предприемача Христо Ковачки, които имат 27 на 100 от акциите. Делата са против заповед на Българска народна банка, с която общината съумя да си върне контрола над банката през 2011 година, и против смяната на устава на банката в същата посока. Първото дело - против заповедта на централната банка се преглежда на последна инстанция във Върховния административен съд, а следващото съвещание е планувано за 7 февруари. Решението на първа инстанция беше в интерес на Българска народна банка.

Второто дело е против смяната на устава и е спряно, до момента в който няма решение по първото. Ако Българска народна банка загуби първото дело, компаниите към Ковачки ще си върнат блокиращата квота в банката за сметка на мажоритарния притежател - общината. Ако общината към този момент е финализирала договорката с " Новито опортюнитис ", негативите от сходно решение ще останат за новия притежател.
От левицата показаха още, че цената от 46 млн. лева е ниска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР