Георги Пауновски Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn

...
Георги Пауновски Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn
Коментари Харесай

Джон Брус от De Molen: Като пиеш занаятчийска бира показваш уважение към себе си

Георги Пауновски
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 07:40, 20 юни 17, 64 0
© Георги Пауновски

Джон Брус е един от двамата притежатели на холандската пивоварна за крафт бира De Molen. Създадена през 2004 година, в мелница от 1697 година в градчето Бодегравен, тя възражда традицията в страната на занаятчийско произвеждане на бира, която с навлизането на " Хайнекен " и " Амстел ", е съвсем изцяло ликвидирана. Титани и митове, по този начин са определяни основателите на De Molen от техните сътрудници от целия свят.

На последните годишни награди на Ratebeer.com преди два месеца холондската пивоварна беше избрана за номер 1 в Холандия и номер 6 в света. Продуктите на DeMolen се продават в България от две години, а предишния петък в бар Kanaal се организира първото по рода си нашия пазар Tap Take Over събитие, като за една вечер всички 12 крана за бира в бара, предлагаха продуктите на тази пивоварна.

От какъв брой време се занимавате с производството на занаятчийска бира?
- От 16-17-годишен сварявам бира в домашни условия. Като бизнес обаче започнах през 2004 година, с другия съсобственик на De Molen. Началото беше непретенциозно със 115-литров съд в една остаряла мелница.

Какъв беше пазарът на крафт бира в Холандия, когато започнахте произвеждане?
- Към този миг съвсем нямаше локално произвеждане, предлагаха се няколко типа белгийска бира, само че изборът беше доста дребен.

Кои бяха козовете Ви против индустриално създаваните бири?
- От самото начало държим на две неща - съставките, които използваме и дизайна на бутилките. Дори през днешния ден влязох в един магазин за крафт бири, тук в България, и незабавно разпознах нашите бири измежду десетките изложени. 2006 година спечелихме първата премия и нещата потръгнаха. Между другото продължаваме да печелим награди.

© Георги Пауновски

Имаме още няколко правилото в работата си - никакъв компромис с усета и качеството, непрекъснато изпробване и съдействие и обмяна на опит и познания с други производители на крафт бира.

На какъв брой пазара присъствате?
- Изнасяме наша бира в 14 страни.

Как избирате на кой пазар да влезете?
- Не работим по този начин. Хората ни търсят. Ето да вземем за пример, неотдавна ни се обадиха от Австралия. Потърсиха ни от огромна верига с магазини за продажба на виновност. Решили са да разширят асортимента с пет-шест крафт бири от разнообразни страни, чули за нас, и желаят да ни продават.

Колко разнообразни бири оферирате?
- Имаме седем бири, който предлагаме непрекъснато в кегове и бутилки. Още осем се стремим да имаме съвсем непрекъснато. Предлагаме четири сезонни бири, всеки месец пускаме по нещо ново в дребни количества. Произвеждаме и бири по поръчки на разнообразни клиенти - питейни заведения, други марки...

© Георги Пауновски

Част от портфолиото на холандската пивоварна.

Какъв е пазарният дял на занаятчийските бири в Холандия?
- Още е дребен. Със сигурност е с две нули преди десетичната запетая. Например, през предходната година ние произведохме 12 хиляди хектолитра бира. " Хайнекен " са създали 3 млн хектолитра.

Но потреблението на занаятчийски бири пораства непрекъснато. Променя се и кръгът от фенове. Като започнахме, това бяха най-вече хора, към 50-те, а към този момент има от ден на ден млади фенове на занаятчийските бири. Появяват се нови и нови пивоварни, като в Холандия те към този момент са над 300.

Къде продавате повече - в питейните заведения или в магазините?
- Като количество, съотношението е 50 на 50.

Има ли в Холандия някакъв закон, който да регламентира производството на бира?
- Не, нямаме сходен закон. Но естествено има редица условия, като към всички храни и питиета и в случай че продуктът ти навреди по някакъв метод на клиента, следват жестоки санкции. Това е и повода да имаме лична лаборатория, а и да употребяваме външни, за инспекция на всички индикатори в нашите бири.

Освен това се съобразяваме и с европейските регулация. Примерно до преди няколко години не миехме шишетата, преди да налеем бира в тях, тъй като ползвахме единствено нови бутилки и то от тестван производител. Обаче европейският правилник е бутилките наложително да се мият преди приложимост и се наложи да купим нова поточна линия, с цел да сме в крайник с условията.

В мелницата, от която потегля историята на пивоварната, през днешния ден има ресторант и магазин за занаятчийска бира.

Между другото контролните органи в Холандия като че ли проспаха възраждането на производството на крафт бира и в този момент внезапно откриха, че има няколкостотин производители, които май е време да управляват. Примерно на нас още не са ни правили сходна инспекция.

Коя е обичаната Ви бира от вашето портфолио?
- Мразя този въпрос, а непрекъснато ми се задава. Не мога да кажа, че имам обичана. Всички ми харесват. Всяка е характерна. Зависи от мотива, настроението...

Как бихте дали отговор на въпроса: " Защо да пия крафт бира, в случай, че е много по-скъпа от всеобщата "?
- Няколко аргументи бих показал. Занаятчийската бира предлага нещо друго, усетът е друг, чувството е друго. Тя доставя наслаждение от самия усет, като задачата не е да се напиеш, а да се насладиш. Крафт бирите описват истории. Често можеш да се поговориш с индивида, който е направил бирата. Занаятчийските бири се отличават с почитание към клиента, самостоятелен метод.

© Цветелина Белутова, Капитал

Но може би най-важното са качествените съставки, те са подбрани, същински. Разликата е като сред всеобщите и органичните артикули. Масовите бири оферират лъскава опаковка, само че без наличие. Накратко, като пиеш занаятчийска бира, показваш почитание към себе си.

Ако би трябвало да дадете три съвета на човек, който желае да стартира да създава крафт бира, какви биха били те?
- Труден въпрос. Може би най-важното е бирата да ти е пристрастеност. Само това обаче не стига. Трябва да имаш и знания - по какъв начин се създава тя, какви са главните типове, разликите сред тях, главните съставки. Определено пристрастеност и възторг не стигат. Друг значим фактор за триумфа е да намериш нужни набор експерти. Не може да разбираш и от предписания, и от произвеждане, и от маркетинг, и от организация на работата... Трябва да намериш верните хора за всяка активност. Екипът е основен. Разбира се, е добре планът да е и финансово гарантиран. И още нещо, с произвеждане на крафт бира, не можеш да станеш милионер. Може да си сполучлив, само че това не значи, наложително богат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР