Георги Пауновски Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn

...
Георги Пауновски Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus LinkedIn
Коментари Харесай

Тест драйв: Как се представя "Дачия Дъстър" с автоматик

Георги Пауновски
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 11:38, 18 юни 17, 2126 19
© Георги Пауновски
1/3 Следваща фотография Увеличи
© Георги Пауновски
Предходна фотография 2/3 Следваща фотография Увеличи
© Георги Пауновски
Предходна фотография 3/3 Увеличи

Още с появяването му преди шест години " Дъстър " бързо се трансформира в един от най-популярните модели на " Дачия ". След фейслифта на автомобила през 2015 той стана още по-атрактивен поради подобренията във външния тип, по-високите равнища на комфорт и в допълнение съоръжение, които предлага.

" Дъстър " обаче страдаше от неналичието на автоматизирана скоростна кутия. А особено за Европа това е проблем, тъй като в течение на 12 години делът на моделите с автоматизирани трансмисии набъбна от 6 на 18% през 2015 година.

© Георги Пауновски

От тази година и този минус на " Дачия Дъстър " е преодолян, като версията със дизелов мотор със 110 конски сили и предно предаване към този момент се комбинира с автоматик. При това трансмисията не е някаква остаряла разработка, а настоящата за " Рено " с двоен съединител, позната като EDC (Efficient Dual Clutch).

Що е то кутия с двоен съединител

Същността на скоростните кутии с два съединителя е, че единият управлява нечетните предавки (1-ва, 3-та и 5-а), до момента в който вторият покрива работата на четните (2-ра, 4-та и 6-а), както и задна. Смяната на предавките се прави посредством електромеханични актуатори, ръководени от надзорен блок, избиращ подобаващата предавка.

Предавките се сменят посредством превключване от единия на другия съединител. За задачата първият се отваря, до момента в който по едно и също време с това вторият се затваря, което подсигурява непрекъснато сцепление при промяна на предавките, без да се губи сила.

© Георги Пауновски

Системата подсигурява гладко превключване във прогресивен ред на предавките, с цел да се избере допустимо най-високата предавка за съответната скорост, като по този метод се понижават разходът на гориво и нездравословните излъчвания.

Как се усеща в " Дъстър "

Така стоят нещата на доктрина, само че забавното ми беше каква е обстановката на процедура. Оказа се, че всичко се случва тъкмо по този начин, както е разказано. Кутията се отличава с незабележимо прекосяване от предавка на предавка, като разходът на гориво е на същите и даже по-ниски равнища, в сравнение с " Дъстър " с механична трансмисия.

© Георги Пауновски

При придвижване на автомагистрала със 130 км/ч моторът поддържа към 2500 об./мин., като разходът е към 6.5 на 100. Обещанията на производителя са даже за 4.5 л/100 км, което е отличен индикатор за кросоувър.

Кутията по никакъв метод не лимитира и динамичността на кросоувъра на " Дачия ". Един от минусите на кутиите с двоен съединител е известното закъснение при потребност от събаряне на повече от една предавка. В трансмисията на " Дъстър " обаче той значително е преодолян.

© Георги Пауновски

Кутията реагира доста свястно както при внезапно подаване на газ (познатата като кик даун функция), по този начин и при ръчна промяна, посредством лоста за скоростите. Заслужава отбелязване и фактът, че ръководството на трансмисията става със моден скоростен лост, който придава спомагателна ексклузивност на салона.

Колко коства

Цените на " Дачия Дъстър " с автоматизирана трансмисия в България потеглят от 35 190 лева с Данък добавена стойност за кола с климатик, цялостен електрически пакет, фарове за мъгла, черни алуминиеви джанти, аудио-навигационна система със 7-инчов сензорен екран, круиз надзор и ограничител на скоростта и кожен волан.


© Георги Пауновски

Тестовият автомобил струваше 36 530 лв. поради добавените камера за заден ход и паркинг датчици (400 лева.), затоплянето на предните седалки (200 лева.), цвета металик (490 лева.) и картата на Централна и Източна Европа за навигацията (200 лева.).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР