Георги Николов“ – това е името на първата улица в

...
Георги Николов“ – това е името на първата улица в
Коментари Харесай

Улица „Георги Николов“ във Варна е първата в света, кръстена на донор

Георги Николов “ – това е името на първата улица в света, кръстена на донор, избавил четири човешки живота. Тя се намира във варненския квартал „ Аспарухово “, оповестяват основателите. Преименуването на улицата е дело на жители и основателите на плана „ Последният подарък на индивида “, който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

 

Георги е млад мъж от Варна, студент в чужбина с изострен разум, който на 20 септември 2015 година остава вечно на 21. Преди това той не е имал съществени здравословни проблеми, нямало е и по какъв начин да се знае, че подла мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и постави завършек на живота му, описват основателите. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в тази ситуация на Георги не е повече от неприятен късмет. Той обаче избавя живота на четирима души.

„ Решението за донорство взехме непринудено, бяхме единомислещи. Нашият наследник даде късмет на четирима индивида да живеят и осмислят живота си. Това пък даде на нас нов смисъл, вяра и сили да продължим напред “, споделя пред „ Нова телевизия “ Светла Николова, майка на Георги.

Делото му е лъч светлина в мрачната статистика, съгласно която България е на последно място по трансплантации в Европейския съюз. Едва 13 са осъществените донорски обстановки в страната за предходната година, а чакащите – близо 1000, допълват основателите. И предвиждат, че в случай че запазим настоящето движение, ще са нужни повече от 20 години, с цел да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

Историята на донорството в България е разказана в мултимедийния проект „ Последният подарък на индивида “. Реализацията му е лишила близо 6 години, в които създателите на самодейността Александър Николов и Димитър Панайотов организират над 100 срещи с лекари, пациенти и фамилии на донори допълнително от 15 обитаеми места.
Снимат в 8 лечебни заведения, участват на три трансплантации и стават очевидци на една донорска обстановка.

Последната глава излезе на 20 септември. Това е и денят, в който гибелта на Георги разрешава на четирима души да продължат да живеят.

dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР