Георги Начев, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция ©

...
Георги Начев, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция ©
Коментари Харесай

АДФИ изчисли, че държавата е получила 210 млн. лв. по-малко от хазартни такси

Георги Начев, ръководител на Агенцията за държавна финансова ревизия

© Велко Ангелов Четиричасова инспекция на спецпрокуратурата в офисите на Държавната комисия по хазарта и изказване на шефа на Държавната финансова ревизия последваха изявление на Васил Божков пред радио " Свободна Европа ", в което той разгласи, че страната желае да отнеме хазартния му бизнес. Божков е притежател на двете частни лотарии - " Лотария България " и " Национална лотария " и управлява футболния клуб " Левски ", а медийната му изява пристигна откакто стана ясно, че е импортиран законопроект, с който се предлага лотарии да се провеждат единствено от държавния тотализатор. Проектът е импортиран от Валери Симеонов от НФСБ, само че по думите му е подсилен от премиера и финансовия министър.

По-късно денем изпълнителният шеф на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) Георги Начев направи изказване пред публицисти, че до момента инспекцията по проблема с таксите на
лотариите, която им беше предоставена от финансовия министър Владислав Горанов, е посочила, че страната е можела да получи 210 млн. лева повече през последните пет години единствено от моментни лотарии. От обясненията му стана ясно, че АДФИ към момента не се ангажира да каже дали има вреда за бюджета и дали ДКХ носи отговорност. Това щяла да реши прокуратурата. Проверката на АДФИ се чака да завърши до месец.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тя стартира в подтекста на шумна разлъка сред два досегашни бизнес колегата - Божков и семейството Найденови, които държат
казина и онлайн платформа за спортни залози под марката Efbet. Покрай медийните им изяви стана ясно, че в продължение на пет години обвързваните с Божков " Национална лотария " и " Лотария България " са внасяли по-ниски такси по Закона за хазарта в бюджета спрямо държавния тотализатор. Те настояват и че са подали няколко сигнала до прокуратурата.

Откога ревизират

Държавата е събрала над 500 млн. лева налози и такси от
хазартни игри за интервала от 2014 до 2019 година, само че поради особеното облагане на държавния състезателен тотализатор и частните компании-организатори на хазартни игри, е изгубила 210 млн. лева доходи единствено от моментните игри, заяви Георги Начев. Той разгласи, че организацията е почнала инспекция на сътрудниците си от Държавната комисия по хазарта със заповед на финансовия министър Владислав Горанов от 16 декември. От неговите думи се разбра и че в границите на предишния месец, Специализираната прокуратура е поискала финансовата ревизия да стане част от досъдебно произвеждане. Начев добави, че постановлението на прокуратурата единствено е изменило интервала на инспекцията на Комисията по хазарта – съгласно заповедта на министъра тя е била за интервала от 2015 до 2019 година, а съгласно постановлението – от 2014 до 2019 година Начев обаче, не загатна какво е наложило днешната акция на спецпрокурорите в ДКХ, откакто инспекцията на АДФИ продължава и те са натоварени с нея.

Не е вреда, само че занапред ще потвърждаваме

Според Начев инспекторите му ревизират дали страната не е била ощетена и с какъв брой от особеното облагане на
лотариите. По закон моментната лотария се полза с 15% върху цената на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че " за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване ", държавната такса е 20%, само че върху цената на получените такси и комисиони.

Начев отхвърли да пояснява закона и да разгласи дали едната от двете благоприятни условия за облагане на хазартните игри е неправилна или противозаконна и разгласи, че занапред ще проверяват дали има нарушавания. Дали операторите са били облагани вярно пък, ще би трябвало да се произнесе прокуратурата.

Въпреки това, той разгласи, че с 15% са били облагани единствено приходите от държавната
лотария, а частните оператори са плащали 20% върху разликата сред получени залози и изплатени облаги. Досега инспекторите са ревизирали единствено моментните игри и считат, че поради другата данъчна основа, страната е могла да получи 210 млн. лева повече, в случай че частните оператори са били облагани като държавната лотария. Начев означи, че не може да разяснява цифрата 210 млн. като вреда, тъй като следва да се обяснява. Тепърва ще се ревизират и тото и лото игрите, и залаганията на спортни надпревари и надбягвания. Начев отхвърли да заяви какъв % от всички хазартни игри съставляват моментните игри.

Той добави, че след към месец ще приключат проверката и ще разгласяват резултатите от инспекцията. Директорът на АДФИ не можа да си спомни по кое време за финален път ведомството му е проверявало комисията по
хазарта, която също е под шапката на Министерството на финансите.

Божков: работещ бизнес ще бъде на процедура лишен " наложително "

Междувременно в изявление за радио " Свободна Европа " Васил Божков разяснява, че сега страната прави опит да отнеме наложително бизнеса му. " Мога единствено да допускам. Разследвайте и го разкрийте. Но знам, че задачата не е да се подкрепи спортът. Нито пък да се мисли за здравето на хората, тъй като
лотарията ще продължи да я има, единствено че ще бъде в ръцете на държавна конструкция - това значи, че не се цели понижаване на " вредите " от лотарията. Хората отново ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде трансфериран сполучливият модел на различен ", сподели Божков в изявлението си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР