Георги Милушев, съсобственик на една от най-големите български вериги за

...
Георги Милушев, съсобственик на една от най-големите български вериги за
Коментари Харесай

Георги Милушев, управляващ съдружник в “Зора”: COVID-19 е стрес тест, да се готвим за рестарт

Георги Милушев, съсобственик на една от най-големите български вериги за черна и бяла техника – “Зора”, даде изявление пред Пламен Енчев от вестник „ Труд “. Той споделя за тестванията, пред които е изправен бизнесът. Но е оптимист за бъдещето.

– Г-н Милушев, каква е обстановката в “Зора” след въвеждане на изключителното състояние и какво предприемате в тази връзка?

– Намираме се в една ексцентрична, непозната до в този момент обстановка на вирусна рецесия, обхванала целия свят. Преминахме рецесията от 2008-2009 година, пресни са спомените от нея, страхът от болест е всеобщ, размерът и мащабите на развиване са стряскащи, огромен е броят на инфектираните, на умрелите.

Всичко това оказва извънредно огромно влияние върху хората, върху тяхната душeвност, схващане и грижа за себе си и близките. Намираме се в обстановка на всеобщи ограничавания във всичко, на граници, на регионални центрове в страната, на обществена отдалеченост. Това мощно лимитира икономическата интензивност, понижава търсенето като се изключи храни, лекарства и дезинфектанти. Вниманието и напъните ни са ориентирани преди всичко към най- значимото, опазване здравето и живота на хората. Няма по-ценно от него.

Още преди въвеждането и оповестяване на ограниченията, се погрижихме да осигурим нужните защитни средства – маски, ръкавици, шлемове за касиерките по магазините, термометри и дезинфектанти предопределени за ръце и всички типове повърхности, висок градус алкохол. Изискваме на всички места да се съблюдават строго напътствията, нашите хора всекидневно са в контакт с клиенти, би трябвало да бъдем прецизни и виновни да пазим себе си и хората, които ни посещават.

Въведен е непоколебим ограничаващ режим в офиса и складовете, всекидневно неколкократно се мери температурата на чиновниците и посетителите. Магазините се дезинфекцират всекидневно през три часа, позволяват се не повече от 2 до 3 клиента, строго се съблюдава разстояние от 2 м един от различен.

– Предполагам, че занапред планирате какво ще се случи след края на пандемията…
– Заедно със страха и ограниченията за запазване на хората имаме и грижата за изхода, за следствията след нея, за бъдещето. Бързото разпространяване и необятния обсег на ковид, въведените ограничаващи ограничения, страхът от болест, мощно лимитират комерсиалната интензивност. Добавяйки към това и неизвестността от продължителността на болестта, провокира неустановеност за бизнеса.

Ежедневно хиляди хора остават без работа, към това се прибавят и завръщащите се българи от чужбина, изгубили работните си места. Всичко това слага редица въпроси с доста незнайни пред нас, а и пред всеки шеф. По предварителни оценки на огромни аналитични центрове, занимаващи се с оценка на пазарите, се обрисува спад в Еврозоната от 8 до 9% на годишна база.

Очакванията са сегашната рецесия да бъде по-лоша от предходната (2008-2009 г.) с 30%. Това значи понижаване, стесняване размера на активността и понижаване на приходите. Освен това никой не може да каже докога ще продължи, какъв ще бъде обсегът и дълбочината на деяние. Всичко това извънредно доста затруднява да се направи една по-точна оценка на протичащото и ограниченията в тази връзка.

Всичко опира до продължителността, в случай че нещата се възстановяват в границите на два-три месеца, при верни признати решения по време на рецесията и на добра организация на работа по-късно, при опазване естествените равнища на развиване на страната и Европа, можем в по-кратки периоди да запазим потенциала на фирмено равнище. Ние сме дребна страна и сме мощно повлияни от това, което става в Европа.

Но, в случай че болестта продължи, неизвестностите се усилват, тогава би трябвало да бъдем доста по-внимателни, по-прецизни и внимателни в оценките и дейностите. За в този момент се ориентираме към дейности в по-добрия случай, рецесията да завърши най-късно до края на полугодието. За задачата приготвяме в скъсен период проект за деяние до края на месец юни, с съществена цел опазване потенциала на компанията – на фирмено равнище и работните места.

– Какво прави “Зора” за своите чиновници?
– В “Зора” работят доста добре готови фрагменти, експерти потвърдили се във времето, постигнатото от компанията през годините е резултат на техния труд, на професионализма и всеотдайността им, на съпричастността на всичко обвързвано със “Зора”. Емблемата на “Зора” са хората, които пристигнаха преди 20-25 години, от студентската пейка и не престават да бъдат част от екипа. Това е гордостта на “Зора”. Над 60% от чиновниците са със стаж над 10 години.

Последните години се причислиха в допълнение добре готови експерти. Това е нашето огромно семейство, наричащо се “Зора”, за това ние се отнасяме с почитание и поклонение към тях и техния труд. Правим всичко допустимо, с цел да запазим и съхраним всеки един, и ще окажем вероятната помощ в този сложен миг. Насочили сме се към търсене на по-различни подходи и способи на деяние, преценявайки, че досегашния ни инструментариум няма да ни свърши работа.

Както към този момент загатнах, главната ни грижа и цел е да запазим работните места, даваме си сметка изключително при сегашните ограничаващи ограничения ще бъде мъчно, заради, което подхващаме ограничения за усъвършенстване на разноските, по-икономично и спестовно прилагане на ресурсите, по-гъвкава организация, въвеждане на плаващо работно време, съгласно с динамичността на пазара. Намираме се пред доста съществени тествания. Никога до момента светът не е изпадал в двойна рецесия, биологична съпроводена с икономическа.

Опасността от болест и ограничение придвижването на хората и дигитализирането на обществото, ги насочва към потребление на опциите на онлайн платформите. В тази връзка разширяваме активността в направление онлайн продажби. Въвеждаме спомагателни форми за отдалечени поръчки. Клиентите към този момент могат да се възползват от професионална консултация и поръчка на поръчка по телефон. Разглеждаме още забавни и новаторски благоприятни условия, които може да предложим на клиентите.

Онлайн магазинът на компанията е със сериозен растеж от началото на изключителното състояние. Очевидно би трябвало да подложим на сериозна преоценка досегашната ни тактика на деяние, несъмнено би трябвало да станем още по-маневрени, гъвкави, по-адаптивни, по-конкретни и директни, по-разбираеми в нашите връзки с хората, да търсим опита и знанията на по-широк кръг от експерти, привличайки най-хубавите фрагменти на “Зора”, а и извън в създаването, в случай че се наложи на една по-дългосрочна стратегия. Заедно с това би трябвало да изведем на по-предни позиции в нашата работа обществената отговорност, като един от главните задължения на притежателите.

– Как ще коментирате препоръчаните ограничения от държавното управление?
– Предприетото от държавното управление по отношение на рецесията е в добра посока. Отпуснатите над 4 милиарда и половина лв. ще подкрепят другите пластове от популацията, участващи и пострадали, ще се подкрепи бизнеса в границите на опциите, с цел да може да резервира капацитета на стопанската система, с това и на обществото след прекосяване на болестта.

Правилно е решението да не се отива към изцяло ограничение на стопанско-икономическата активност на страната. “Зора” ще се възползва от предлагането на страната за подкрепяне на работодателите, за обезщетение на чиновниците на затворените обекти.

– Как се правят в този момент доставките ви от чужбина?
– С въвеждането на изключителното състояние доставките от Европа са разредени, доставките от Китай идват към момента от декларираните и експедирани преди възникването на болестта. Доставките от Турция, където се създават и редица А клас марки, не престават със забавяне заради запушване на границата. Към момента компанията има обезпечени нужните количества и подбор на стока. Нямаме дефицит.

– Как започва 2020 година за вас?
– Стартира добре, с маркиран растеж спрямо 2019-а, проникването на болестта Коронавирус – 19 в страните от Европа повлия, радикално прекатурна проектите ни за 2020 година Планирахме развиване, а се намираме в обстановката на ковид. Развитието на събитията по всяка възможност ще наложи да преразгледаме някои цели и планове във връзка с капиталовата ни политика за 2020 година

Вирусната зараза ковид е самобитен стрес тест за всички, без значение от региона и направлението на активност. Той ще ни накара да се замислим, да си създадем преоценка на държанието, на ненужното, на непотребното, с цел да имаме време да помислим и да се подготвим за рестарта, който следва.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР