Георги Любенов, БНТ: Много надежди, а сигурно и много усилия

...
Георги Любенов, БНТ: Много надежди, а сигурно и много усилия
Коментари Харесай

Финал - и след финала Плевнелиев

Георги Любенов, Българска национална телевизия: Много очаквания, а несъмнено и доста старания на българската страна, въпреки всичко да намерим домакинство на автомобилния цех - и той ни подмина! Не стана. Голямо отчаяние ли е това?...

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), ръководител на Аутомотив Клъстер България: В никакъв случай не сме разочаровани, колкото и необичайно да ви прозвучи. Обаче цялата тая борба, тя стартира 2017 година, когато автомобилният клъстер, ние, отидохме при държавното управление и казахме: дано да адресираме три стратегически вложителя и да забележим какво ше стане с тях. Тогава започнахме да работиме с " Хюндай ", с БМВ и с " Фолксваген ". Нещата с " Фолксваген " отидоха доста, доста надалеч. Дори доста повече, в сравнение с сме очаквали. Това едно! Второ - научихме доста. Трето, ние направихме международни стопански вести, политически вести, ако не щете. Всички европейски вестници и международни вестници, медии, пишат за България, която е на финала на това тежко и мъчно, ненапълно непочтено и неточно съревнование - мога да обясня за какво. Но от друга позиция - ние стигнахме до финала!... Вижте, България е, толкоз обикновено, хората ще го схванат от половин дума. През цялото време ние работихме дружно с българското държавно управление, на което благодаря от все сърце. Те направиха невъзможното - и министър-председателят, и министърът на финансите, и още най-малко десетина министри, в това число и министърът на стопанската система, външни работи и по този начин нататъка, вицепремиери - за да можем ние да дадем една страхотна оферта. Каквато в никакъв случай до момента, на нито един стратегически вложител не сме давали. Така че ние се научихме по какъв начин да даваме в действителност предложения, които са атрактивни на глибално ниво. Една дребна България за световните концерни! (...)

Министър-председателят на срещата с " Фолксваген ", целия ръб, им сподели в прав текст: всичко, което мога да ви дам по разпоредбите и законите на Европейски Съюз и на България, на макс ви го давам! На макс! Същевременно една Турция играеше не по разпоредбите. (...)

Неслучайно, апропо, управителният съвет на " Фолксваген " доста бързо взе решение фабриката да върви в Турция. Те разсъждават по-скоро краткосрочно. Защото Ердоган им е дал едни доста огромни дарове. Както Владо Каролев сподели - доста безвъзмездни банички! Земя без пари, постройка без пари, на туй от горната страна ше купуваме десетки хиляди коли, които са индиректна дотация. Защото 40 000 " Фолксваген Пасат " са 1 милиарда евро спомагателна индиректна скрита, само че в действителност дотация. 

ГЛ: Ама нали, господин Плевнелиев, назоваха, таман европейските правозащитници, деспот - Ердоган? Нали беше деспот! Нали не спазваше човешките права! Сега пък взима безвъзмездни банички. 

районна прокуратура: Хе-хе-пхе! Така е, хе-хе, виждате ли! Това е огромното отчаяние персонално за мен, хи-хи. Когато става въпрос за лобисти, аз имах една доста, доста забавна за мен среща, след която седнах в едно кафе в Берлин и дълго време разсъждавах. При което в Канцлерството, а и в други институции в Берлин, точно тоя въпрос зададоха: добре, лобистите на Турция са доста ясни, те са на всички места - необикновено доста платени, в това число и някогашният канцлер на Германия Шрьодер; а кой е лобистът на България? И, а, върви обяснявай, че България играе по разпоредбите, че министър-председателят, че министрите, че държавното управление, че клъстерът, че някогашният президент дават всичко от себе си! Да, ние сме лобистите! Прайме го от сърце, прайме го без пари и го прайме по разпоредбите. Какво се оказва обаче? Всъщност, ние намерихме къде стои казусът и продължаваме да бъдеме доста дейни в тази посока. Тоест, оказа се, че освен за фабриката на " Фолксваген ", а за стотици заводи Турция е играла по един и същи неточен метод. (...)

Обаче е извънредно значимо да си дадем сметка, че в действителност нямаме никакви мотиви да се тормозим. Ние си тръгваме усмихнати и въодушевени. 

***

Междувременно гледаме, че из Facebook се търкаля доста красива опорка с такова наличие. 

" Ако някой български състезател се класира втори на международното по лека атлетика в Доха, ще го носим на ръце. 

Ако се класираме втори в надпреварата за новия цех на VW, сами си се подиграваме. 

Що за хора сме?... "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР