Георги Крумов е основател и управител на Примекс ЕООД, вносител

...
Георги Крумов е основател и управител на Примекс ЕООД, вносител
Коментари Харесай

Георги Крумов: „Примекс“ винаги се стреми да расте по-бързо от пазара

Георги Крумов е създател и шеф на „ Примекс ” ЕООД , вносител и дистрибутор на гуми за всевъзможни типове транспортни средства: леки коли, коли с висока проходимост (SUV и off-road), лекотоварни коли, товарни коли, рейсове, земеделска и промишлена техника. Роден е през 1971 година в Нови пазар, икономист по обучение. Изключително деятелен предприемач, който има редица качества, типични за сполучливия бизнесмен - усет към положителната договорка, надзор над всяка обстановка, почитание към чиновниците, непрестанен блян към развиване и рационализация на бизнеса, и дълготрайна визия за развиване на всяко от начинанията си.

“Примекс ” ЕООД е основана през 1997г. в гр. Шумен и е формален сътрудник на Goodyear, Michelin, Pirelli, Dunlop, BFGoodrich, Fulda, Debica и извънреден сътрудник на Hankook, Matador, Laufenn, Petlas, Sailun, Kelly, Kingstar, Windforce и Powertrac. Компанията има два обекта в София, а също по този начин и в Пловдив, Варна, Шумен, Бургас, Русе, Велико Търново и Добрич. „ Примекс “ разчита освен на комерсиална дейност, само че и на необятна гама от сервизни услуги за леки и лекотоварни коли – контролиране на челен и заден мост, обзор на ходова част и други.

Освен търговията с гуми компанията създава лична марка регенерирани гуми за товарни коли в личен цех в България с лиценз от Marangoni Retreading System. Регенерирани гуми, създадени от „ Примекс “ са сертифицирани от Kraftfahrt-Bundesamt в сходство с правилник R109 на Европейската икономическа комисия, което подсигурява, че регенерираните гуми са създадени по стандарти за качество, съпоставими със стандартите за произвеждане на нови гуми. „ Примекс “ има също по този начин и лична логистична компания (Примекс Логистик), която доставя самостоятелни и сборни товари до всички европейски дестинации, включително Германия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Полша, Румъния, Чешката република, Словакия, Унгария, Дания, Франция, Испания и Гърция.

 

Г-н Крумов, през последните пет години лизингът на леки коли се усили съвсем двойно от 850 млн. лева на 1.65 милиарда лева, което сигурно мощно поддържа пазара на нови коли. В тази връзка по какъв начин растеше бизнеса на “Примекс “ през този интервал?

Продажбите на нови коли в действителност порастват. За България обаче те съставляват сред 8 до 10%, дано кажем дори 15% от общите покупки на коли, тъй че този фактор не оказва огромно въздействие върху потреблението на гуми. В тази връзка бизнесът на “Примекс “ в този интервал се движеше по метода, по който ние планирахме – а точно да имаме по-голям растеж спрямо общия растеж на пазара и по този начин да усилваме своя пазарен дял. Общото ползване на пазара на гуми в България се увеличи с към 10% за последните пет години. Това е по този начин, тъй като имаше години без растеж и години с негативен растеж - да вземем за пример 2019 година е със спад по отношение на 2018 година Стремежът на „ Примекс “ е постоянно да изпреварваме растежа на пазара. Т.е. ние считаме за триумф, ако ние сме нарастнали с 25 – 30 %, а пазара като цяло за същия интервал е повишен с 10%. За, съпоставяне приходите на компанията за последните години нарастват от 56 млн. лева през 2015 до 75 млн. лева през 2019 год.

Как се развиваха обособените подсектори през годините?

Водещите доходи са от корпоративните ни клиенти. Забелязвам, че те обръщат все по-голямо внимание на икономичността и сигурността, когато става дума за потреблението на гуми. Развива се осъзнаването, че гумите не са разход, а са инвестиция. Тази инвестиция се възстановява посредством икономичността и сигурността. Компаниите стартират да трансформират разбирането си за гумите, като детайл от своята себестойност и от там идва въздействието на тази съставния елемент върху облагата от тяхната активност. Характерно за транспортните компании е, че те към този момент не са съсредоточени върху единичната цена на една гума, а наблюдават какъв е процентът на спестовност на горивото, което една гума дава спрямо друга. И това е единствено парченце от това, върху което работим с нашите корпоративни клиенти. Но ние не слагаме един под-сектор, или един вид клиенти пред другите. Стараем се да отговорим на търсенето и задоволим потребностите на всички в идентична степен.

Как световната пандемия от корона вирус повлия на вашия бизнес – що се отнася до доставки и поръчки и по кое време очаквате нормализиране на обстановката?

Разбира се, че тя повлия на нашия бизнес, тъй като той се въздейства от макро обстановката на всеки един пазар. Особено в интервала на карантината, сред 13 март и 13 май, когато хората бяха затворени и нямаше придвижване, имахме доста сериозен спад на покупките на гуми, както от крайни клиенти, по този начин и от корпоративни. В идващите месеци (ако гледаме шестмесечието като цяло) успяхме да наваксаме в забележителна степен пропуснатото, само че към момента пазарът на леки гуми е на минус, по отношение на миналата година. Това се вижда както от данните за продажбите, по този начин и от данните за вноса на гуми. Въпреки това, за „ Примекс “ интервалите на такива рецесии съставляват опция да демонстрираме отношение към нашите лоялни клиенти и че стратегиите, които имаме с тях ни дават преимущество. В тази обстановка оптимизирахме доставките си, стремяхме се да бъдем по-близо до нашите клиенти и да разберем точните им потребности в тази характерна обстановка. Реагирахме по метод, който ни разреши да бъдем в още по-близка връзка с тях, с цел да им предложим съответни на обстановката решения, които в следствие дадоха позитивен резултат.

Какви са локалните трендове и световните трендове в бизнеса с обслужване на коли?

Местна наклонност, която заслужава да се означи е, че при колите, които се употребяват за корпоративни цели, нараства каузи на тези, които са на действен лизинг. Това е резултат от устрема на фирмите, както да усъвършенстват разноските си, по този начин и да изнесат към външни сътрудници тази услуга, с цел да не отделят вътрешен запас за ръководство на техния автопарк. А другояче водеща световна наклонност е възходящата цифровизация, даването на услуги онлайн и цялостната смяна на потребителско държание. Така че трендовете, които следва да отбележим са още по-голяма ориентираност към характерните потребности на клиента и цифровизация на бизнеса.

Какви са условията на фирмите с огромен автопарк от коли?

Големите компании знаят, че гумите водят след себе си и доста други фактори – като разход на гориво, самия разход за поддръжката на гумите, сигурността на колите. Затова техните съществени условия не са единствено да купуват гуми, само че и да могат да разчитат на колегата си във всички аспекти на обслужването им. Например да могат да трансферират на „ Примекс “ воденето на осведомителното обезпечаване на процесите, свързани с гумите. Това за тях е съществено облекчение - да поверят активността на компания, която е потвърдила, че има опцията да подсигурява тези професионални грижи. Когато я аутсорсват те слагат по-високи условия, в сравнение с самите те са съумели в миналото да постигнат като параметри, което ние считаме за изцяло естествено.

Кои са най-големите провокации пред бизнеса с гуми у нас и по какъв начин вие адресирате тези проблеми?

Нашият бизнес е капиталоемък. Трябва непрекъснато да се поддържа високо равнище на ресурси, продуктите да са налични на склад, с цел да можем да отговорим на все по-скъсените периоди за доставка, които клиентите чакат, на многообразие в предлаганите модели и размери. Трябва да поддържаме огромен брой центрове, които да бъдат добре механически оборудвани, приятни и не на последно място, на комфортни за клиентите местоположения. Всеки сегмент от клиенти има и характерни за него провокации – ето да вземем за пример транспортните компании сега се сблъскват с пакета " Макрон " и провокациите, които постанова този пакет от ограничения пред тях. Те се трансформират в провокации и за нас, тъй като ние също би трябвало да преструктурираме бизнеса си под някаква форма, с цел да отговорим съответно на тези провокации. От друга страна провокации има и пред селските стопани – когато има неприятна година, като тази сега, ние също би трябвало да се пренастройваме под някаква форма. „ Примекс “ живее с провокациите, пред които са изправени и нашите клиенти и сътрудници и пренастройваме бизнеса си и работата си с тях в тази посока. Процесите, които сме открили, дигитализацията на бизнеса ни, ни разрешава да отговорим бързо и съответно на такива промени в настройките и желанията на нашите клиенти оптимално бързо. Портфолиото на продуктите и услугите, които предлагаме на пазара ни прави желан сътрудник за такива компании, тъй като ние съумяваме да им предоставим съответен набор от артикули и услуги.

С кои световни производители „ Примекс “ има дълготрайно партньорство и по какъв начин се развиваше то?

Ние работим с всички одобрени, световноизвестни производители, само че не се отхвърляме и от това да намираме нови сътрудници, които дори са по-агресивни и които ние развиваме на нашия пазар. Дълги години работим както с Michelin, Goodyear, Continental, по този начин и в това време сме били проводник на развиването на нови марки за пазара.

Пример за това е, който като бранд в международен мащаб е Best seller в нашата промишленост. Тази компания, която преди 10 години беше съвсем никому незнайна, в наши дни  държи към 40% от гумите за автентично вграждане във Volkswagen Group, като непрестанно уголемява уговорката си за произвеждане на гуми за автентично вграждане, в това число такива от UHP сегмента (гуми с ултра високо представяне), за модели на Porsche, BMW и МINI, Mercedes, Audi, Toyota, Honda, Mazda, Hyundai, Kia, Ford и други.

, която е марка на ΗΑΝΚΟΟΚ, е идващия Best seller и сега една от най-рекламираните марки в Европа.

е друга марка на HANKOOK, която занапред навлиза на българския пазар посредством „ Примекс “ и която в идващите години чакаме да измести доста други марки в бюджетния сегмент в България, въз основата на извънредно високото качество на произвеждане и параметри на гумите.

е различен бранд, който „ Примекс “ откри и докара на българския пазар. SAILUN е производител на SDR1 – първата китайска марка тежкотоварни гуми с. Серията гуми SDR1 на Sailun се продава допълнително от 30 страни в Европа, измежду които Германия, Франция, Англия, Италия, Полша и Испания. Сертифицирането с TÜV SÜD освен показва силата на Sailun в развиването и производството на висококачествени артикули, само че и отразява утвърждението от европейския пазар. Това слага постоянна основа за напредък на пазара за гуми от висок клас.

е различен производител, публично показан на българския пазар от „ Примекс “, който е най-бързо развиващият се бранд, който идва от Турция. Компанията PETLAS е компания, която вкарва нововъведения от международно равнище и употребява модерни машини, практики  и технологии от последно потомство за произвеждане на гумите, които предлага на пазара. PETLAS е международно прочут бранд (оперира в 98 страни по целия свят), който предлага цялостния набор от гуми – от такива за леки коли през лекотоварни, товарни гуми за камиони, селскостопански гуми и гуми за индустриални машини, в това число и гуми за авиацията и за бойни машини.

Как притегляте нови дълготрайни клиенти в мощно конкурентния пазар на търговията с гуми?

Привличането на нови клиенти е дълготрайна и съществена политика на „ Примекс “, която има разнообразни проявления във връзка с всеки един сегмент от пазара. Например за крайните ни клиенти ние продължаваме да развиваме, които дават отговор на най-високите международни стандарти – за цифровизация, за потребителско прекарване, за софтуерно съоръжение и равнище на услугата.

Както споменахме по-рано, ние сме осведомени с провокациите и специфичните условия пред бизнеса на. Ние непрестанно се осведомяваме за условията, отправени към тях от страна на средата и техните клиенти, и от тази позиция им предлагаме цялостни решения, свързани с гумите.

Когато приказваме за ние знаем какви са провокациите пред нея. Когато приказваме за куриерска компания още веднъж сме наясно със спецификите на нейния бизнес от позиция на гумите и тяхното потребление. Подходът към другите клиенти е диференциран и ние сме ориентирали структурата на „ Примекс “ към това. Ние сме ориентирали развиването на нашия бизнес към потребностите на нашите клиенти и непрестанно развиваме взаимоотношението с клиентите във всички аспекти и по всички канали – цифров, през обектите, на място при тях. Но най-важното - от позиция на избора на подобаващите (правилните за всеки от тях) гуми и услуги, които всякога са особено съобразени със спецификите на техния бизнес.

Какви са главните вложения, които „ Примекс “ направи през последните години?

Инвестираме в центрове, в цифровизация, в програмен продукт, в развиването на хора, в образование,  в маркетинг, с цел да реализираме всичко това, което е детайл от нашата тактика. Във всеки център на компанията е въведена система за ръководство на опашките, която усъвършенства и разпределя сервизните поръчки по метод, който ни разрешава да скъсим времето за обработка на колите. Докато нашите сервизни техници работят по автомобила клиентите могат да следят колата си на огромни екрани в зоните за изчакване, без да се постанова да надничат зад рамото на някой и да са изложени на атмосферните условия. Имаме приложение, с което може да проследявате какво се случва с автомобила Ви даже без да се постанова да чакате на място в нашия обект. Допълнително обогатихме с функционалности нашия B2B портал, създадохме спомагателни средства за автоматизация на работата с графиците при обслужване на автопарка на нашите корпоративни клиенти. Работим с водещи имена на пазара в региона на цифровия маркетинг за все по-доброто позициониране на нашия електронен магазин, с който доближаваме до клиенти във всяка точка на България.  

Имаме доста високо равнище в задържането на хора, експерти, в които са вложени доста време и средства. Инвестираме в свестни хора, изключително в тези, които търсят и които желаят да построяват себе си като експерти в съответната област. Имаме вътрешна академия за образование на фрагменти, която покрива всички аспекти – от продуктови образования, търговски образования, образования за потреблението на програмен продукт, профилирани механически образования, което ние считаме като инвестиция и в бъдещия триумф на „ Примекс “. Ние сме все по-предпочитан сътрудник, освен за водещи производители и фирмите, които използват нашите артикули и услуги, само че и за водещи компании от други браншове, които желаят да станат част от нашия новаторски бизнес модел, което е доказателство за силата на една компания. В умозаключение желая да загатна, че за нас, макар че сме комерсиална компания, всъщност за нас не е самоцел да продадем гуми. За " Примекс " значимото е да е да създадем развой на взаимоотношение с нашите клиенти, който да дава добавена стойност на тези, които използват гуми. За нас това е верую и е главен водещ детайл.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР