Георги Константинов Българското литературно списание "Пламък", създадено от големия наш

...
Георги Константинов Българското литературно списание "Пламък", създадено от големия наш
Коментари Харесай

Списание Пламък на 95 години

Георги Константинов

Българското литературно списание "Пламък ", основано от огромния наш стихотворец Гео Милев, е към този момент в своята 95-годишнина. Само няколко месеца ни разделят от неговия кръговиден празник. Тогава, в есента на трагичната 1923 година, видните наши писатели: Гео Милев, Антон Страшимиров, Христо Ясенов, Георги Шейтанов, Ламар и други наши създатели се събират с концепцията за основаването на ново списание и при започване на януари 1924 година излиза първият брой на "Пламък ". Родено директно след трагични за българския народ събития, списанието става ярка креативна естрада на обществена сензитивност и жадност за правдивост, на европейския модернизъм и устрема за смяна в родното изкуство. Неслучайно в брошура 7-8 се появява великата поема "Септември " на Гео Милев, която поражда и гибелта, и безсмъртието на огромния български и европейски стихотворец.
Възстановено през 1957 година, списание "Пламък " още веднъж става основна естрада на младите писатели и на новите феномени в литературата ни. Редом с такива имена като Елисавета Багряна и Атанас Далчев, в списанието печатат свои произведения младите тогава Веселин Ханчев, Иван Радоев, Антон Дончев, Йордан Радичков, Владимир Башев, Дамян Дамянов, Константин Павлов, Любомир Левчев, Петър Караангов, Никола Инджов, Станислав Стратиев, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Борис Христов, Виктор Пасков и доста други създатели. Тази линия на креативно откривателство и поддръжка на младите интензивно продължава и след обществено-политическите промени, настъпили у нас.
Със своите рубрики "Внезапното потомство ", "За първи път в Пламък ", "Нова българска лирика и прозаичност " и други, както и с дебютната издателска библиотека към списанието, "Пламък " още по-щедро дава своите страници на новата литературна промяна, паралелно с изявленията на произведения на създатели от всички генерации. Затова споделяме, че "Пламък " е списание с подчертана откривателска задача. То поддържа всичко ново и перспективно в нашия книжовен живот.
Много бихме желали на юбилейната вечер, която ще се организира в на 28 септември от 18.30 часа в софийския Клуб на архитектите на ул. "Кракра " 11, да отбележим дружно 95-годишнината на списанието. Това ще бъде огромна премия за дребния екип и сътрудниците на това най-старо по възраст и най-младо по дух литературно списание в България. И ще поддържа общата ни убеденост, че неговият нравствен пламък ще трепти още по-уверено и мощно в утрешните дни.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР