Георги Какалов е поредният футболист от клуба на пловдивските легенди,

...
Георги Какалов е поредният футболист от клуба на пловдивските легенди,
Коментари Харесай

Какалов с разтърсваща история от Ботев , кой трябва да оглави БФС и пропадналия трансфер в ЦСКА

Георги Какалов е следващият футболист от клуба на " пловдивските митове ", оставил своето име в историята на българския футбол. Бившият футболист на Ботев (Пловдив) се трансформира в любим на " жълто-черната " аудитория по времето на ерата " Христолов ". В момента Какалов е треньор в академията Лидер Пловдив, където работи по построяването на млади гении. Пред Sportal.bg Какалов описа някои забавни истории от престоя си в Ботев, призна, че е бил покрай трансфер в ЦСКА, а също по този начин си напомни момента, в който облече екипа на националния тим. Ето какво сподели пред Sportal.bg някогашният състезател на " канарчетата ".

Как си, Жоре? С какво се занимаваш сега?
След последния ми престой в по-сериозен клуб, който беше в Литекс, се прибрах в Пловдив. Един дълготраен мой другар ми даде концепцията да се занимавам с деца. Предложи ми да създадем школа. В началото имаше към 12 деца. Пламен Петров-Бързака им е бил треньор и след това той отпътува за Германия. Христо Терзиев ми предложи да създадем школа. Той ме стимулира да стартира да се занимавам с децата. Лека-полека започнахме да растем и да имаме повече деца. Митьо Митев и Христо Терзиев ми подадоха ръка и желаеха да създадем нещо огромно. Школата се развива сносно и имаме хубави деца. Имаме едно момче, което отиде в Лудогорец 2004 при Христо Господинов. И в Ботев, и в Локомотив отидоха деца. Опитваме да даваме най-хубавото.

Как виждаш развиването на децата и по-младите футболисти в България? Сега имаш по-добър взор в това по какъв начин се развива младото потомство.

При децата нещата са много характерни. Трябва да се работи с тях, с цел да се развиват. Българинът има гений, само че би трябвало да има вярната идея на развиване в даден клуб. Много е значим и подборът на децата. По-малките школи няма по какъв начин да имат този избор, който имат огромните клубове в градовете. Всеки желае да играе в Ботев, Локомотив, Спартак, Марица. Всеки желае да играе в клуб с име. Трябва да се даде късмет на тези деца да се развиват, тъй като има много надарени и подценени момчета от Локомотив и Ботев, които ние приличаме и им даваме късмет. Резултатът е налице. Имаме няколко деца, които отидоха в положителни клубове.

Очаква се COVID-19 да се отрази съществено на футбола у нас. Чужденците най-вероятно ще изоставен България, което пък ще даде късмет на младоците да пробият. Според теб това ще се отрази ли на качеството на футбола у нас?

Надявам се по най-бързия метод да отмине тази болест, която не е единствено в България, а и по целия свят. Времето ще покаже до каква степен ще се отрази. Мисля, че би трябвало да се даде късмет на нашите момчета. Те имат гений, само че не им се дава късмет да покажат това, което могат. Според мен няма да се отрази толкоз доста на качеството. Във всеки клуб би трябвало да има опитни играчи, а в случай че има чужденци, би трябвало да са с 3-4 съсловия над нашите футболисти.

След като си поговорихме за бъдещето на футбола в България, дано се върнем обратно във времето и си напомним престоя ти в Ботев (Пловдив). Ти си един от огромните любимци на " жълто-черната " аудитория. Какво си спомняш от престоя на " Колежа " и кой е най-паметният ти миг с екипа на " канарчетата "?

Изключително хубави мемоари вардя. За никого не е загадка, че моето сърце постоянно е било на „ Колежа “. Клубът беше в доста сложен миг, само че ние бяхме построили доста добър колектив с положителни и качествени момчета, които бяха съвсем напълно от школата. Ясен Петров беше построил един извънреден колектив. Спечелихме с 1:0 против ЦСКА с мой гол. Тогава се беше родил и синът ми. И с Левски имам незабравим гол. Завършихме 2:2. Левски беше най-хубавият клуб тогава и играеше в Шампионска лига. И в ЦСКА имаше класни играчи. Имам топли мемоари и до през днешния ден отивам на мачове на Ботев.

Какви бяха връзките ти с тогавашния притежател на отбора Димитър Христолов?

Имах една доста тежка обстановка, която и до през днешния ден ме просълзява. Аз няма да я не помни в никакъв случай и той доста добре знае това нещо. Синът ми, който се роди, имаше извънредно съществени проблеми. Не се знаеше дали ще оцелее. Преживях много тежко тази обстановка. Потърсих помощ от него. Той по някакъв метод ми отхвърли – не непосредствено, а косвено. Тогава доста ме обиди, тъй като в клуба нямаше съществени финанси. Когато човек се намира в такава тежка обстановка, мисля, че би трябвало да се откри метод да се помогне. Слава Богу, тогава всичко се размина. Намерих метод, по който да се оправя. Синът ми е здрав и е на 13 години.

В един мач против Левски си припомням, че вкара гол, след което съблече фланелката на Ботев и на блузата ти пишеше CSKA. Каква е историята?

В едно изявление Станимир Стоилов беше споделил, че нещо не съм естествен и трябвало да ме спрат за футбола. Идеята на един от тогавашните ми съотборници беше: „ Защо не напишеш изпод ЦСКА? По този метод през днешния ден ще вкараш, сигурен съм “. Бях много емоционален и много ме заболя от думите. Обидих по много противен метод почитателите на Ботев. Те знаят, че съм се раздавал за този клуб, само че не знаеха истината каква е. Може би в този момент е моментът да я схванат.

Получавал ли си оферти за трансфер от грандовете в България?

Да, имах от Локомотив (София). Впоследствие, на награждаването на Футболист на футболистите в България, тогавашният президент на ЦСКА Александър Томов ме привика на диалог и ме попита дали ми се играе в ЦСКА. Казах му, че обстановката, в която е Ботев, не е добра. Имах желанието да играя в ЦСКА. Каза ми, че ще играя за тима и до такава степен. Впоследствие разбрах, че господин Христолов е провалил прехвърлянето, за което не скърбя. Така е трябвало да се случи.

Сменил си много тимове в кариерата си. Играл си в Беларус, Кипър, Румъния, Македония, Гърция, Турция, можем ли да те назовем футболен бродяга?

Зависи от обстановката. Имало е моменти, в които не съм имал виновност, че съм сменял клуба. Имало е моменти, в които не укривам, че съм бил по-сприхав и съм създавал проблеми. В Беларус играех доста добре в първите 15 кръга. В първите 6 бях измежду 11-те на кръга. Самият клуб нямаше положителни резултати и се наложи промяната на треньора. Поканих Муслин, той пристигна и ми сподели, че ще разчита доста на мен, че съм първокласен и ще гради тима към мен. Нещата обаче бяха разнообразни. Оказа се, че съм в трансферната листа, а клубът има финансови проблеми. В Румъния същата работа. Бяхме седем нови футболисти в тима и в първите мачове играхме добре, само че се наложи промяната на треньора. С идването на новия треньор има и промяна на футболисти. В Кипър бях преотстъпен от Динамо, тъй като те желаеха да разтрогнем контракта без искания, което нямаше по какъв начин да стане.

Изкара дълъг експериментален интервал във френския Тур. Как се стигна до поканата там и за какво не остана за непрекъснато?

Стоях си в България. Обади ми се един българин, който живее там. Много хора говореха, че няма контакти. Не познавах индивида и взех решение да отида. Стоях 30 и няколко дни, което ме наведе на мисълта, че желаят да ме привлекат. Имаше квоти за чужденците. Трябваше да се освободи място. Бяха решили да се разделят с един от нападателите, който не желаеше да приключи контракта си и по тази причина продължи толкоз дълго престоят ми в Тур. Реших да си потегли. Бяха удовлетворени от мен и ме помолиха да изчакам, само че желаех да се развъртвам и да играя футбол.

Имаш един мач с националния тим на България. Пламен Марков те повика за контролата на отбора против Финландия. Какво си спомняш от този миг?

Много благодаря на Пламен Марков. Даже напълно скоро, преди пандемията, се срещнахме в Пловдив на центъра. Благодарих му още един път, а той ми сподели, че съм си заслужил тази повиквателна. За мен беше чест да се докосна до фланелката на националния тим. Това ми беше детската фантазия. За страдание, нямах опция да я облека още веднъж, за което скърбя. Докоснах се до футболисти, които играеха на доста високо равнище.

В друго изявление ти уточни Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров за точни хора, които би трябвало да оглавят футбола у нас. Ако можеш да избереш един от тях, който да стане президент на БФС, то кой би предпочел?

Определено Стилиян Петров. Важното е да влязат нови хора със свежа кръв. Хора, които са видели много от футбола и имат различен нрав на мислене. Стилиян е страховит човек. Имах опцията да се докосна до него и да приказвам с него. Рядко съм срещал подобен човек.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР