Георги Иванов-Гонзо продължи да предизвиква удивление с размислите си за

...
Георги Иванов-Гонзо продължи да предизвиква удивление с размислите си за
Коментари Харесай

Гонзо се оплете в оправдания: Националите трябвало да имат българско самосъзнание, но можело да са родени в чужбина

Георги Иванов-Гонзо продължи да провокира учудване с размислите си за това кои играчи имат право да носят националната фланелка на България съгласно месторождението си.

Твърденията му, че " непознат състезател, с непознат паспорт и различен цвят на кожата " нямали място в тима, бяха посрещнати със съществени рецензии поради расистките внушения.

Бившият национал Стилиян Петров ги назова отражение на " гнилата и профан просвета, която съществува измежду ръководителите на футбола ни през днешния ден ", и упрекна " няколко необразовани индивида " за това, че България търпи вреди в " затъването в предишното ".

Пред Българска телеграфна агенция Георги Иванов се оплаква, че репликата му е " интерпретирана по всевъзможни способи " и че е " извадена от подтекста ", само че въпреки всичко прави опит да омекоти истинските си грубости.

" Принципната ми позиция е ясна – в българския народен тим би трябвало да играят футболисти с български генезис и българско съзнание, без значение дали са родени в страната или не ", изяснява той.

Иванов прави съпоставяне сред подбора на футболисти в клубните тимове и националния отбор, като декларира, че " в националните тимове става дума за идея, която няма по какъв начин да бъде купена или подправена ".

Гонзо самичък признава, че БФС търси по какъв начин да притегли момчета, които са с непознато поданство и са израснали в чужбина като деца на емигрантски фамилии, тъй като имат качества за национали.

Той дава образец с интереса към Лукас Петков, който е роден във Фрийдберг, играе в немското състезание и няма българско поданство - само че БФС " се старае да оформи документите му ", с цел да го вземе. Други като Илия Груев и Доминик Янков са израснали в Германия и Канада и имат второ поданство, само че до момента не е имало проблем да играят за отбора.

При юношите, младежите и мъжете - национали има и няколко цветнокожи играчи като Георги Пешев, Силвестър Джаспър и Стивън Жерард Жан Ив Гаоте, родени в смесени бракове, които също официално не дават отговор на несъответстващото дискриминационно изискване на Гонзо.

В обяснението си обаче той твърди, че следили " много играчи, които имат български корени " и " всички те са добре пристигнали, тъй като са наясно какво значи България, а и съм уверен, че българската аудитория ще ги одобри. Тъй че изрично не става въпрос за расово или етническо разграничаване, а за момчета, които схващат цената на националната фланелка ".

Дори актуалният треньор на отбора Младен Кръстаич е чужденец - жител на Босна и Херцеговина - което прави оправданията на Иванов с " българското съзнание " още по-странни.

Обясненията на Гонзо бяха наказани от Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов против настоящото управление на БФС (в което е Гонзо).

" Наистина съм шокиран и тъжен от думите на техническия шеф на нашата футболна федерация, които съдя по най-категоричен метод. Това, че някой може да има вяра в сходни неща, е изцяло неправилно, само че върховен началник на организация с такава отговорност и въздействие да счита, че сходно дискриминативно изявление е задоволително, е просто върхът на парадокса. То отразява гнилата и профан просвета, която съществува измежду ръководителите на футбола ни през днешния ден ", споделя Петров.

" Футболът би трябвало да е за всички. Всеки би трябвало да се усеща добре пристигнал. Възможностите би трябвало да се дават въз основа на гения и заслугите, а не на родословието. Футболът има силата да сплотява общностите, само че този метод на мислене предизвиква разделянето и негативизма в нашата игра ", споделя още той.

Петров приканва за незабавна смяна в БФС: " Нуждаем се от управление, което желае да притегли всички, отворено е за чуване и предизвиква най-хубавото, без значение дали става въпрос за хора или хрумвания, откъдето и да идват те ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР