Георги Иванов © Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу

...
Георги Иванов © Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу
Коментари Харесай

Георги Иванов, Noble Hire: Предстои освобождаването на качествени хора

Георги Иванов

© Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията във втори следващ брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Георги Иванов е създател и изпълнителен шеф на Noble Hire - платформа за търсене и наемане на експерти съответно в IT бранша. Фирмата работи от 2019 година, а бизнес моделът ѝ е фирмите да заплащат две брутни месечни заплати при намиране на чиновник през нея. Бизнесът на компанията е директно подвластен от пазара на труда, който към този момент страда от икономическите резултати на ковид.

Noble Hire е непосредствено обвързвана и с пазара на труда, и със софтуерния пазар. Усещате ли мигновен резултат от икономическите резултати на ковид?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Както множеството компании, и ние усещаме резултат, макар че IT секторът е най-слабо обиден спрямо останалите. Тези, които срещат по-сериозни усложнения, са дребните до междинни аутсорсинг компании. Причината е, че при доста от тях 80% от оборота им идва от 1-2 клиента. Когато тези клиенти замразят плановете си и спрат да заплащат, финансовата обстановка постанова тези компании да освобождават хора, цели екипи, даже да затворят изцяло. По-големите аутсорсинг компании сякаш одобряват по-лесно рецесията, защото имат по-диверсифицирано портфолио от клиенти и по-големи финансови запаси, само че и те не са застраховани, изключително в случай че рецесията продължи по-дълго. Тепърва ще бъдат освобождавани качествени хора. Плюсът при нас е, че множеството ни клиенти са продуктови компании и огромната част от тях са доста по-слабо наранени. Дори виждаме някои компании да наемат нови хора по-агресивно, в сравнение с преди. Като цяло за момента по-малко от 20% от 70-те компании, с които работим, са замразили наемането на нови фрагменти поради рецесията. Също по този начин нямаме данни някоя от нашите компании да уволнява всеобщо сега, което прави нещата в нашия случай да не са толкоз страшни на фона на останалите в бранша.

Уязвим ли е бизнес моделът ви на по-свит пазар на труда?

- Бих споделил да, защото бизнес моделът ни е директно обвързван със съотношението търсене - предложение. До момента предлагането на пазара беше извънредно нищожно и точно поради това фирмите бяха подготвени да заплащат комисиони от порядъка на 2-3 месечни заплати на открит човек. Както при организациите, нашият модел сега е при наемане, т.е. фирмите ни заплащат две брутни месечни заплати единствено когато наемат човек, който сме им изпратили. Обратно на упованията при нас през последните седмици следим увеличение на наетите хора. Това се дължи на бързия приток на качествени хора към платформата, подбуден от уволнения или неустановеност в предходните им компании, съчетано с обстоятелството, че към този момент сме разпознаваемо име в IT средите.

Налага ли се смяна в придвижване на бизнес модела ви?

- За да отговорим съответно на потребностите на пазара, до момента в който трае изключителното състояние, считаме да понижим таксата ни за наемане на хора и по този метод да притеглим още компании на платформата, с цел да можем да отговорим съответно на търсенето на пазара. Освен това, с цел да адресираме казуса с по-ниската ликвидност на фирмите, ще предложим алтернатива за разсрочено заплащане до шест месеца на комисионите към нас. За да се застраховаме да не изпаднем и ние в ликвиден проблем, ще прибавим и месечен абонамент, вариращ сред 500 и 1000 лева според от размера на компанията, който ще използваме, с цел да засилим в допълнение рекламата ни към нови гении и увеличим още потребителската ни база. Интересното при модела ни е, че когато фирмите наемат човек през нас, парите от комисионата им ще се приспадат от бъдещите им месечни вноски. Например, в случай че компания X наеме човек Y за 5000 лева, идващите 5 месеца няма да се постанова да заплаща абонамент и обявите й за работа ще останат дейни, с цел да може да притегля още гении.

Какви са краткосрочните и дълготрайните резултати, които очаквате да се отразят на Noble Hire?

- Целта ни през цялото време е да се нареждаме като платформа, която свързва другите играчи в екосистемата и подкрепя процесите посред им - компании, чиновници, както и опитни хора от тех средите, които досега са препоръчвали хора като персонална услуга към компанията или индивида. Освен това програмата ни за рекомендации се възприема като добър непряк паричен поток освен от добре обвързваните хора, само че и за бизнеси с преобладаваща техническа публика, които сега изпитват компликации да действат оптимално, като да вземем за пример IT академии, коуъркинг пространства, уредници на IT конференции или онлайн медии. Само за последната седмица повече от 10 цели екипа ни писаха, с цел да търсят нови благоприятни условия през нас, с цел да продължат да работят дружно. Наемане едновременно на цялостен сработен екип - нещо, което допреди месец се считаше за разкош, в този момент е доста по-достъпно.

Променя ли новата конюнктура бъдещите ви проекти?

- Разбира се. Ефектът от рецесията ще е дълготраен и ние би трябвало да приспособяваме бизнес модела ни, с цел да сме от изгода на всички участници в екосистемата. В някои аспекти рецесията даже форсира проектите ни. Смятахме наесен да отворим платформата ни за интернационалните компании, които оферират отдалечени благоприятни условия за работа, само че рецесията форсира процеса и към този момент започнахме да таргетираме такива компании. Освен това имаме намерение да стартираме да се целим в IT експерти от потвърдили се дестинации като Полша, Украйна, Беларус, защото там обстановката не е по-различна от тук. Винаги има два метода човек да преглежда една обстановка - като сериозна опасност или като евентуална опция. Въпросът е в кое избираме да се фокусираме и доколко ще проявим еластичност и схващане към останалите. Вярвам, че положителните бизнесмени ще излязат даже по-силни от тази неприятна за всички ни обстановка и доста ще съумеят да я извърнат в тяхна изгода. Както е споделил Дарвин - не най-силният или най-интелигентният тип ще оцелее, а най-адаптивният.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР