Георги ХРИСТОВНачалото на 2022-ра донесе неприятна вест за европейското социалистическо

...
Георги ХРИСТОВНачалото на 2022-ра донесе неприятна вест за европейското социалистическо
Коментари Харесай

Европа след Сасоли

Георги ХРИСТОВ

Началото на 2022-ра донесе неприятна новина за европейското социалистическо семейство - след няколкомесечно боледуване ни напусна ръководителят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли.

Неговият мандат по този начин или другояче изтичаше, а според договорката за ръководство на европейските институции, която се наложи след последните евроизбори, през втората половина от сегашния мандат за президент на Екологичен потенциал позицията трябваше да се заема от представител на Европейската национална партия (ЕНП). Конкретно става дума за Роберта Мацола от Малта, която сега е първи зам.-председател на Народното събрание и освен това развиване на нещата ще извършва функционалностите на Сасоли минимум една седмица. Партиите в Екологичен потенциал дефинираха 18 януари като датата, на която ще се вземе решение дали Мацола ще остане на поста до края на мандата (2023 г.).

Причините това още да не е 100% несъмнено са, че от групата на социалистите имаха желание да се откажат от първичната сделка с консерваторите и да повдигнат още веднъж собствен претендент. Първо обаче самият Сасоли - евентуално точно поради разтърсеното си здраве - разгласи, че няма да се кандидатира, а след това и водачът на парламентарната група на ПЕС Ираче Гарсия разгласи, че не е съумяла да реализира сделка за поддръжка с либералите. А по този начин левите рискуват хем да скапват договорката, хем да не получат търсения резултат.

Така назначението на Мацола наподобява съвсем неизбежно. Според изданието " Политико " обаче, преди този момент едно от настояванията на ПЕС е да бъде заменен генералният секретар на Екологичен потенциал Клаус Веле. Той е непосредствен до ЕНП и носи прякора " Принцът на тъмнината " заради обстоятелството, че дейностите му рядко са обществени. ПЕС предлага той да бъде сменен от сегашния си заместител Манфред Винклер, който пък преди този момент е работил в администрацията на групата на европейските социалисти. " Политико " оповестява още, че ще се търси и смяна в строгите правила за бюджетни дефицити на страните членки, както и определянето на транснационални описи с претенденти за идващите евроизбори.

Приоритетите на Екологичен потенциал ще бъдат одобрени точно вследствие на тези договаряния, само че от оповестената неотдавна стратегия на френското председателство на Европейски Съюз може да забележим, че там се приказва за по-суверенна Европа; за нов модел на напредък, обвързван с цифровите технологии; за по-хуманна Европа, която се вслушва повече в гласа на жителите си.

За България може да се окаже доста потребно, че Франция поема председателството в миг, в който би трябвало да се реши дали нуклеарната сила да бъде вписана в таксономията на Европейски Съюз като " зелена ".

В тази връзка енергийната рецесия е едно от огромните провокации, с които Европа ще би трябвало да се оправи през новата година, а новият ръководител на Екологичен потенциал също ще играе роля в определянето на курса. Предстои да забележим и по какъв начин ще се отрази промяната на социалист с реакционер отпред на Екологичен потенциал и по другите парещи въпроси за Стария континент: връзките с Русия и Съединени американски щати, по-конкретно " украинската рецесия ", както и за мястото на Европейски Съюз в международната геополитика; интеграцията на Западните Балкани поради търканията сред София и Скопие; " Зелената договорка ", която явно ще би трябвало да се промени, защото досега повече вреди, в сравнение с оказва помощ за енергиен преход. Както и въпросът за бъдещето на Европа, която е дом на прекомерно разнообразни ползи и разграничителни линии - да вземем за пример на Севера и Юга, на Западна и Източна Европа и така нататък Който е да е наследникът на Сасоли, решаването на тези въпроси ще е на челно място в дневния му ред.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР