Георги ГЬОКОВ е роден на 13 декември 1961 г. Завършва

...
Георги ГЬОКОВ е роден на 13 декември 1961 г. Завършва
Коментари Харесай

В цивилизованите страни се осиновяват и деца с увреждания

Георги ГЬОКОВ е роден на 13 декември 1961 година Завършва Техническия университет в Габрово. Бил е общински консултант и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора. Депутат в 42-то и 43-то Народно заседание от листата на Българска социалистическа партия в Стара Загора. Зам.-председател е на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика.

"За изнасянето на проблеми към деца-осиновители болшинството упрекна Българска социалистическа партия в недоумение и популизъм "

- Г-н Гьоков, преди дни Комисията за отбрана от дискриминация постанови, че се позволява по-неблагоприятно отнасяне по отношение на всички осиновители на деца над 5 година Неочаквано ли беше това решение?
- За тези, които работят и са осведомени с развиването на проблемите с осиновяванията в България, решението на КЗД е предстоящо и неизбежно. Преди 6 месеца от Министерския съвет внесоха план за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с цел да се обезпечи равнопоставеност сред осиновителите на деца до 5 година, тъй като през 2017 година КЗД направи наложително наставление на МТСП да се подхващат ограничения в тази посока. Странно, че тогава КЗД не е виждала дискриминация при осиновяване на деца над 5 година и не е дала наставление за равнопоставеност сред всички осиновители, само че това е различен въпрос. ПГ на "БСП за България " поддържа законопроекта, съгласно който от 1 юли 2018 година осиновителите на дете до 5 година към този момент имат право на 365 дни отпуск, който ще може да се употребява от деня на предаването на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5 година
- Нямаше ли Българска социалистическа партия преди години сходно предложение?
- Да, имахме такова предложение, само че то бе отхвърлено, тъй като е от опозицията, а не от ръководещите от ГЕРБ. И аз бих запитал какво се промени от 2012 година, когато беше препоръчан подобен план, импортиран от Захари Георгиев, откакто от дали своят вот 102 народни представители, "за " бяха 39, "против " 4 и 59 се въздържаха? И в този момент, 6 години по-късно, стигаме до същото предложение, единствено че с наставление от КЗД.
- Вероятно през новия сезон такава смяна ще бъде направена, само че всичко това не взема решение ли "на парче " проблемите с осиновяванията?
- Така е. И ние, от ПГ на "БСП за България ", с изявления в комисиите и от парламентарната естрада и на първо, и на второ гласоподаване неведнъж сме подчертавали, че наред с измененията в вярна посока проблемите с осиновяванията не се вземат решение до дъно, а държанието на болшинството е несъответстващо и не дава отговор на публичните упования, ощетява и травмира деца, които не са били осиновени в по-ранна от 5-годишна възраст. Неправилно е визията на ръководещите и опитите им да приравнят биологичните родители и осиновителите, тъй като те са в радикално разнообразни позиции и няма по какъв начин с едни и същи законови правила и разпореждания да се вземат решение правата им.
Доскоро в българското законодателство не бе организиран въпросът с правата на осиновителите при осиновяване на дете и използването на отпуск за развъждането му. След това с промени в КТ от 1 януари 2014 година нормативно бяха уредени 3 типа отпуски при осиновяване: отпуск заради осиновяване в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до приключване на периода за полагащия се отпуск за раждане; отпуск за развъждане на дете до 2 година и отпуск при осиновяване на детето от 2 до 5 година Със идващите промени законодателят обезпечи равнопоставеност сред осиновителите на деца до 5 година, остана обаче въпросът: какво вършим с децата над тази възраст?
Ако се огледа статистиката на осиновяванията, ще се види, че броят на кандидат-осиновителите се резервира през последните години, а към 80% от децата в "Регистъра за осиновяване " са над 5 година В същото време под 10% от осиновяванията в България са на деца над 5 година, а в 3/4 от кандидатурите за осиновяване посоченият желан профил визира децата под 5 година
Осиновяването е извънредно сериозен и внимателен акт и би трябвало законодателно да се работи доста деликатно. Т.е. в регистъра децата над 5 година са по-голямата част, а "интересът " към тях е по-малък.
- Имате ли предложение в това отношение?
- И моята позиция, и тази на ПГ на "БСП за България " като виновни законотворци бе, че е належащо да има законодателна наредба, която да планува осиновителите на деца над 5 година да могат да се възползват от правото да употребяват отпуск в размер на 365 дни от датата на предаването на детето, като вероятно (дискутируемо е) използването на това право да може да бъде последователно намалявано съразмерно на възрастта, на която е осиновено детето, само че наложително да го има. Осиновителите в никакъв случай не са в цялостна степен готови за това, което ги чака, когато осиновят дете, изключително когато е по-голямо, без значение какъв брой са чели и какъв брой са се интересували по въпроса. И на осиновителите, и на детето би трябвало време, с цел да подредят връзките си и това става по-добре, когато са повече време дружно във всекидневието. Колкото по-голямо е детето, толкоз повече е изгубило от живота си, толкоз повече време му е належащо да навакса, толкоз по-голям е интервалът за акомодация към новата среда.
Бъдещите осиновители не всеки път имат опция да опознаят детето, което желаят да бъде осиновено от тях. Много пъти, защото те са претърпели доста, до момента в който вземат решение, до момента в който се борят с българската система за осиновяванията, са подготвени непременно да вземат дете и тогава нужното за акомодация време е по-дълго.
- Един от причините е, че на 5 година малчуганите наложително потеглят на предучилищна градина. Това действителен претекст ли е съгласно вас?
- Знам този мотив. На 5 година децата наложително стартират да посещават детско заведение. Поради това, по този начин или другояче, осиновителите употребяват отпуск за време, през което децата са отвън дома и по този начин щяло да се сътвори вероятно дискриминация във връзка с биологичните родители, за които, знаете, и отпускът при бременност и раждане, и отпускът при развъждане на дете до 2 година се стопират сега, в който детето стартира да посещава детско заведение. Но правата на биологичните родители и осиновителите са в радикално разнообразни позиции. Затова, мислейки за дискриминирането, не би трябвало да забравяме и да отчитаме всички проблеми, с които се сблъскват осиновителите. И да не забравяме, че има и различен мотив - належащо е време за напасване, за адаптиране, за приучване на детето към родителите осиновители, и противоположното. Това е доста значимо изискване, с цел да е сполучливо осиновяването. В тази възраст и на децата, и на осиновителите се постанова да привикват по едно и също време с две огромни промени в живота си - ново семейство и включване в просветителната система. Факт е, че децата мъчно одобряват такива промени и имат потребност от дълъг интервал на акомодация.
В началото на интервала на преход, при посещаването на учебно заведение или детска градина, детето изпитва компликации и има нужда от своите родители и тяхната поддръжка. Предоставянето на отпуск на осиновителите на деца над 5 година би помогнало на тези деца да преминат по-безболезнено през този интервал и да се социализират по-бързо. Затова би трябвало да мислим в тази посока. На колкото и години да е осиновеното дете, то се нуждае от интервал на акомодация сред него и бъдещите му родители. И още нещо: измененията би трябвало да бъдат подкрепени, само че щом сме споделили "а ", би трябвало да кажем и "б " и да решим казуса, с цел да не се постанова след някоя и друга година под публичен напън още веднъж да вършим промени.
За страдание не бяхме чути от болшинството, даже бяхме упрекнати в недоумение и популизъм. Въпреки това сред първо и второ гласоподаване аз и група народни представители от моята парламентарна група предложихме текстове, с които с изключение на да се уточняват наредбите да се уреди ситуацията и на родителите осиновители на деца над 5 година Отворихме и дебата за осиновяване на деца с увреждания, тъй като в Регистъра за осиновяване има и деца с физически проблеми, с други проблеми които, оправдавам се за израза, ги вършат "непривлекателни " за осиновяване. В цивилизованите страни се осиновяват и деца с увреждания, само че там страната се грижи доста за тях - финансира тяхната рехабилитация, образование, акомодация в всеобщи учебни заведения и така нататък При нас тези деца се отглеждат доста по-трудно, даже от биологичните им родители. Те не са обезпечени финансово, с цел да може детето им и те самите да се усещат добре в обществото. Изключително дълга тематика, по която дебатът за развъждане на деца с увреждания не се е състоял напълно в българското общество, по тази причина толкоз мъчно, да не споделям невероятно, вървят осиновяванията в България на деца с увреждания.
От трибуната на Народното събрание предизвестих, че болшинството у нас не е узряло за обособяване на правата на осиновителите и биологичните родители. Предупредих, че след година-две МТСП ще бъде насила да предложи някакво решение и за осиновителите на деца над 5 година Е, това се случи по-рано, в сравнение с чаках и КЗД се произнесе. Според мен вместо МТСП и министърът да апелират решението на КЗД пред Административния съд, би трябвало да работят по-адекватно и да подхващат такива общи и специфични ограничения с оглед уговорките на България като страна по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, с които да основат условия за равнене на опциите на осиновителите на деца над 5 година с тези на осиновителите на деца под 5 година Това е в интерес за децата.
От поредицата непълни и непоследователни решения и последвалото решение на КЗД за следващ път излиза наяве, че от ГЕРБ първо основават проблеми измежду разнообразни публични групи и прослойки и след това на пожар бързат да ги вземат решение, с цел да се показват като спасители. Ако не се заинатят в обжалвания и противодействия, несъмнено и този път номерът ще мине, както мина пред миньори, пенсионери и така нататък

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР