Георги ГОТЕВ, EURACTIV.comГерманският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е дългогодишен привърженик

...
Георги ГОТЕВ, EURACTIV.comГерманският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е дългогодишен привърженик
Коментари Харесай

Германският президент: Разбрах Путин погрешно, Северен поток 2 беше грешка

Георги ГОТЕВ, EURACTIV.com

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е дълготраен последовател на доближаването на Запада с Русия, изрази страдание за по-ранната си позиция. Той съобщи, че годините, в които е подкрепял газопровода " Северен поток 2 ", са били явна неточност.

Щайнмайер, който е социалдемократ и някогашен министър на външните работи при канцлера Ангела Меркел, преди да бъде повдигнат до президентския пост, сподели, че нашествието на Русия в Украйна значи, че той и други като него би трябвало да си признаят почтено, че са сбъркали.

" Не успяхме да построим общ европейски дом ", сподели Щайнмайер. " Не имах вяра, че Владимир Путин ще предприеме цялостната икономическа, политическа и морална съсипия на страната си в името на своята имперска полуда ", добави той.

" За това и аз, като другите, сбърках ", уточни немският президент.

Наред с други дипломатически начинания, Щайнмайер беше създател на формула за отключване на по този начин наречения Мински развой и намиране на решение след окупацията от проруските сепаратисти на огромни елементи от Донецка и Луганска област на Украйна.

" Формулата на Щайнмайер " обаче не проработи, защото и Украйна, и Русия не съумяха да изпълнят нито един детайл от споразуменията от Минск.

Щайнмайер беше изтъкнат член на крило в неговата Социалдемократическа партия, водено от някогашния канцлер Герхард Шрьодер, което твърдеше, че тесните стопански връзки с Русия са метод за нейното закотвяне в границите на западно насочена световна система.

" Моето придържане към " Северен поток 2 " явно беше неточност ", сподели той. " Ние се придържахме към мост, в който Русия не вярваше и за който други сътрудници ни предупреждаваха ", разяснява още президентът.

Газопроводът " Северен поток 2 ", който бе публично спрян и съгласно критиците би отслабил Украйна, като я изключи от бизнеса с пренос на сила, беше в центъра на тази тактика.

" Съмнителни причини "

Миналата година посланикът на Украйна в Берлин разкритикува " съмнителни исторически причини " на Щайнмайер по отношение на газопровода " Северен поток 2 ".

Реакцията на Андрий Мелник пристигна, когато публични лица от Украйна и доста други европейски страни ставаха все по-разочаровани от настояването на немското държавно управление за довеждане докрай на плана и дейно удвояване на количеството газ, което Германия внася от Русия.

В изявление за немския вестник " Рейнише пост " Щайнмайер отбрани газопровода, като сподели, че продажбите на гориво са " един от последните мостове сред Русия и Европа ". " Вярвам, че горящите мостове не са симптом на мощ ", акцентира Щайнмайер.

" За нас, германците, има друго измерение ", сподели президентът, отбелязвайки, че през юни 2021 година ще се навършат 80 години от нахлуването на нацистите в Съветския съюз. Той сподели, че 20 милиона руски жители са били убити през Втората международна война.

" Имаше етапи на ползотворно партньорство, само че още повече на извънредно клане ", сподели Щайнмайер.

" Това не оправдава никакви нарушавания в съветската политика през днешния ден, само че не би трябвало да губим от взор по-голямата картина ", добави той. " Да, живеем в сложна връзка, само че има минало преди и бъдеще по-късно ", счита Щайнмайер.

Мелник разяснява, че позицията на Щайнмайер е посрещната с " изненада и отвращение " в Киев. Коментарите " се врязаха надълбоко " в сърцата на украинците, сподели посланикът.

Президентът на Германия би трябвало да бъде сплотяваща фигура, която стои над ежедневната политика, човек, който се радва на моралния престиж да насърчава хората към по-добро държание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР