Георги Господинов в убежището на времето“ е заглавието на документалния

...
Георги Господинов в убежището на времето“ е заглавието на документалния
Коментари Харесай

БНТ представя филм за Георги Господинов

„ Георги Господинов в убежището на времето “ е заглавието на документалния филм, част от поредицата „ Българска национална телевизия показва “. Той бе показан на прожекция в Дома на киното нощес, а на 31 май ще бъде излъчен по БНТ1.

„ Езикът е значим. Защото, както биха споделили професорите, той е в основата на онази непрекъсната просвета, на която споделяме обичаи, традиции, предания, приказки… Която дава нашата еднаквост, която ни прави общественост, нация народ “, сподели генералният шеф на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков. 

По думите му, Законът за радиото и малкия екран задължава публичната телевизия да развива и популяризира българския език. Обикновено това го разбираме като правопис и правоговор – те са несъмнено значими, само че съгласно мен не е това нашата задача, разяснява Кошлушов. Ние не развиваме и не разпространяваме толкоз българския език - това го вършат писателите и нашата задача е да оказваме помощ на тях, добави генералният шеф на Българска национална телевизия.

Във кино лентата „ Георги Господинов в убежището на времето “ писателят споделя спомените си от детството, за първото си обществено литературно четене и за 1989 година Пред публиката в Дома на киното той уточни, че документалният филм е сниман през месеците февруари и март, преди номинацията на „ Времеубежище “ за интернационалната премия „ Букър “. Господинов и създателят на превода на романа на британски език Анджела Родел бяха отличени с наградата на публична гала в Лондон на 23 май.



„ Едно от най-щастливите ми времена беше до момента в който пишех романа. Да, този разказ ми донесе доста благополучие. Вижда се какъв брой сме щастливи с Анджи. Но, в действителност, до момента в който пишех романа, имах цялостното време, едно щастливо време. Живях на друго място и всеки ден можех да бъда в книгата си. Това е ужасно щастливо време, човек си дава сметка по-късно “, сподели Георги Господинов.

Мисля, че преводът е креативна работа, само че с Георги постоянно работим в връзка. Понякога има потребност да дообясняваме нещо, само че не желаеме да тежим на текста с някакви бележки под линии. Ние опитваме да вмъкваме едно изречение в текста, само че това постоянно дружно го вършим, описа Анджела Родел по отношение на превода на „ Времеубежище “. „ Има от време на време проблем на подтекст и това е най-трудното “, добави Господинов.

Писателят уточни, че неговите книги са доста сложни за превод. „ Не е блокбастър, не е някакъв страховит екшън. Всичко е в езика, в думите, в ритъма и Анджи има нюх за лирика “, сподели създателят на „ Времеубежище “, който ще се срещне с читателите през днешния ден от 18 часа, в границите на Пролетния панаир на книгата.

Режисьор на документалния филм е Павел Веснаков, оператор е Мартин Балкански. Сред гостите на прожекцията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, актьорите Стефан Щерев и Робин Кафалиев, режисьорът Виктор Божинов, медийният анализатор доцент Георги Лозанов, продуцентът Евтим Милошев и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР