Георги Господинов, Дойче Веле, Кадър ФейсбукУспелият навън, а неуспелият още

...
Георги Господинов, Дойче Веле, Кадър ФейсбукУспелият навън, а неуспелият още
Коментари Харесай

Дойче Веле: Никой не е Кристо в собствената си родина

Георги Господинов, Дойче Веле, Кадър Facebook

Успелият на открито, а неуспелият още повече, постоянно е блудният наследник, напуснал дома, майка си и татко си. А опитвали ли сме се да влезем в нощите на този, който живее надалеч от вкъщи, майка си и татко си? Уверявам ви, не е елементарно. Знаете ли, че когато позволяват на майката на Кристо да види сина си

Нека спрем по средата на това изречение - позволяват. Кой е този, който може да забрани на майката да види сина си? Коя е тази мощ, система, идеология? Дори всичко друго да свидетелства в нейна изгода, единствено този грях да е извършен, той крещи против такава система. А такава е ориста на всеки напуснал по това време. Вижте писмата на Георги Марков до майка му и татко му. Вижте всяка една персонална история на бежанец, невъзвращенец, вижте писмата на техните родители, които би трябвало унизително и по предписание несполучливо да измолят от властта среща със сина си или щерка си.

Оставаш българин където и да си

Но да довърша изречението. Когато най-накрая пускат (още един глагол за размисъл) майката на Кристо да го посети, първото, което той прави, е да ѝ обезпечи доктор, вършат ѝ прегледи, нужна интервенция и прочие Няма друго, което един емигрирал наследник да желае повече от живота и здравето на майка си.

Успелият на открито е предател на родината. Но не е ли родината тази, която първа е изменила на него? Ако ти е лишила правото на живот по човешки, правото на независимост, правото на пътешестване и завръщане, правото на Кой на кого е изменил? Човешкото не е ли отпреди системата? Не споделя ли Ботев в писмото до брата Драсов: " тъй като преди сичко би трябвало да сме индивиди, а след това към този момент българи и патриоти ".

Успелият на открито или неуспелият на открито, няма никакво значение, живеещият на открито не е повече българин и се срами да се назова подобен. Още една лъжа. Защото оставаш българин където и да си. Кристо споделя на всички места в интервютата си, че идва от България. Навсякъде през днешния ден пишат " роденият в България ". За света е значимо от кое място идваш. Всички съумели на открито българи, които съм срещал, ги знаят като българи.

 

Когато умря Кристо, получих доста персонално писмо от моя позната, американка, професор по биология от Калифорния. Без да съм бил непосредствен с Кристо, получих думи на състрадание от нея във връзка гибелта му заради единствената причина, че съм българин, а тя други не познаваше. И това беше мотив да ми опише един персонален спомен. Отишла в Ню Йорк през 2005 на смъртното легло на татко си (човек може да е разграничен от родителите си даже да е в една страна с тях). Баща ѝ бил огромен обожател на Кристо, следял всичко още от ранния му интервал. Вечерта, когато татко ѝ си отишъл, завалял оня неочакван сняг, който покрил Сентрал парк с оранжево греещите Порти на Кристо. Тя отишла в 6 сутринта и се разхождала под тях в безусловно празния парк с възприятието, че това е последният подарък от татко ѝ. Такива персонални неща оставя огромното изкуство. Винаги е персонално.

Кристо и историята на света

Не съм имал късмет да видя Портите в Сентрал парк, само че когато излезе първата ми брошура на британски, " Естествен разказ ", беше същата 2005. И първият отзвук за нея в нюйоркския " Вилидж войс " я сравняваше точно с Портите на Кристо при вятър. Само това запомних и бях най-щастливият човек, само заради сравнението. Така без да подозира, а може би е подозирал и знаел, Кристо е влезнал в доста персонални истории. Влязъл е в персоналната история на света. Само това остава най-после и то е най-важното, то е същинският триумф.

Всъщност доста хора тук, в България, ценят и обичат Кристо - това се вижда. Не може да се види единствено от институциите - и то на фона на прощалните думи за него от френския президент Макрон и немския Щайнмайер. Онези у нас, които изпитват известна злост, лека ненавист или злоба, евентуално също го ценят. Просто това е нашият метод на самопризнание. Някога Синатра пееше за Ню Йорк, че в случай че успееш там, съумял си на всички места. Можем единствено да прибавим: в случай че те намразят в родината, съумял си и в нея.

Лек път на Кристо и леки врати при вятър.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да прод
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР