Георги Гергов и едно кафе не е пил от дупката

...
Георги Гергов и едно кафе не е пил от дупката
Коментари Харесай

Георги Гергов: Еднодневки яхнаха Панаира за лични политическ...

Георги Гергов и едно кафе не е пил от " дупката " на Варна

Съветниците от Демократична България май подвигат звук в Пловдив, с цел да заглушат абсурда със спонсорите им от Nexo

Дано не пристигна време да спасяваме Панаира от днешните му спасители 

В " Пълдин туринвест " няма хватки с апорти и акции. Има работа и инвестиции 

 

- Г-н Гергов, в последните дни към Панаира ври и кипи, а вие мълчите. Защо е толкоз значимо за вас " Пълдин туринвест " да одобри акциите на Община Варна?

- Кой твърди, че прехвърлянето е толкоз значимо за мен? Не разбирам за какво е цялата нервност. Явно става дума за някакъв политически пиар и опит да се отклони вниманието на хората от други проблеми. Някакви хора се афишират за спасители на „ Международен панаир Пловдив ” и си присвояват правото да приказват от името на пловдивчани. Ще им кажа, че Панаирът от дълго време е избавен. Тези нови будни жители обаче очевидно се интересуват единствено от своята кариера, политическите си цели и нямат никаква визия защо приказват. Един желае да става кмет, различен - народен представител, и всички са яхнали Панаира. Да, той е една от емблемите на Пловдив, само че тъкмо тези хора и моите сътрудници в акционерното сдружение разрушават имиджа му, като популяризират откровени неистини. И го вършат по най-елементарния метод - като жигосват Гергов. Действат на правилото, че в случай че една неистина бъде повторена 100 пъти, най-после става истина. Но няма да стане! Защото истината е, че панаирът си е тук и ще остане за Пловдив и пловдивчани. Участвам в Панаира с името си, със своя бизнес и със фамилията си. Не се укривам, не употребявам офшорки и всичко е на ярко - има го в докладите и в Търговския указател. Докато аз съм акционер в Панаира, тук нито ще се строи, нито ще се продава благосъстоятелност. Всичко друго е операции. Лично аз считам, че Община Пловдив единствено ще загуби, в случай че акциите на Варна не влязат в „ Пълдин туринвест ”. Но щом общинските съветници упорстват за друго, дано забележим какво ще стане. В тях са и ножът, и хлябът. 

- Опонентите ви обаче настояват, че с приемането на акциите на Варна вашето присъединяване ще доближи 79,36% и ще можете да вършиме каквото поискате в панаира, без да се преценявате с волята на останалите акционери?

- В интерес на истината 79,36% ще доближи не моето присъединяване, а на „ Пълдин туринвест ”, в което Община Пловдив има 25%. Но не това е значимото. По-важното е, че през днешния ден Панаирът става пленник на грозна политическа конспирация. Някой тук очевидно преследва користни цели. Когато Панаирът беше безстопанствен и с големи задължения, никой не се интересуваше от него. Сега, когато е оздравен, стана доста забавен за всякакви хора. Тези дами и господа от Демократична България наподобява през вчерашния ден схванаха, че Панаирът съществува, и потеглиха да го избавят. Само да не стане по този начин, че след време да се постанова да спасяваме Панаира от спасителите му. Защото не знам какъв опит имат въпросните съветници, само че от нелепостите, които приказват, излиза наяве, че са доста зелени. Освен това са склонни да подценяват обстоятелствата и истината, до момента в който извършват политическите си операции. Бъркат ролята ми на почетен консул на Русия с това какво се случва в Панаира и кое е добре, и кое не за Пловдив.

- Обвиненията към вас са, че с разнообразни хватки с апорти и повдигане на капитала сте овладели първо „ Пълдин туринвест ”, а след това и „ Международен панаир Пловдив ”. На процедура сте си присвоили благосъстоятелност, която не ви се поставя.

- Ами да четат повече тези „ обвинители ”. Георги Гергов не се изяснява и оправдава. Това е за слабите. Няма хватки с апорти и акции, има работа и вложения. Пак ще повторя, с цел да ме чуят и днешните „ спасители ” - Панаирът е избавен за Пловдив и пловдивчани през 2006 година

- Какво тъкмо се случи през 2006 година?

- Тези, които в действителност се интересуват, знаят цялата истина. „ Международен панаир Пловдив ” като доста други държавни предприятия по това време беше в тежко положение. През 2004-та бе взето решение за продажба на част от акциите и се приготвяше договорка. Някой щеше да купи Панаира за 700 000 лв.. Ако това беше станало, през днешния ден Панаира може би в действителност нямаше да го има, а парцелът щеше да е разпарчетосан и застроен. Тогава с напъните на шефа Йордан Радев, кмета Иван Чомаков, моя помощ и с поддръжката на целия Общински съвет се взе решение да се предложи процедура по преструктуриране. Бе основано смесеното сдружение „ Пълдин туринвест ” и то взе 49% от акциите. На заинтересуваните ще кажа, че това е първият миг в историята, в който Община Пловдив придобива благосъстоятелност в Панаира и това стана с помощта на Георги Гергов. По това време бях купил от страната „ Старинен Пловдив ” АД, бях притежател и на хотел „ Санкт Петербург ”. Апортирах тези парцели, направих и сериозна парична вноска, с цел да вземам участие в смесеното сдружение с Общината и по този начин стартира всичко. Успяхме да стабилизираме Панаира, започнахме поправки, промяна на оборудването и така нататък

- Да, само че се твърди, че десетките парцели, които е апортирала в „ Пълдин туринвест ” Общината, са били на занижени цени, а вашите - на повишени?

- Кой го твърди? Оценките са направени от самостоятелни специалисти. Всичко е в архивите черно на бяло. Къщите в Стария град, за които толкоз доста приказват днешните „ спасители ”, бяха в тотална съсипия. Направил съм фотоси и ви ги отпущам. Покажете ги и дано всички да видят за какви руини и занемареност става въпрос! Във времето аз персонално съм ги реновирал, вложил съм доста пари, с цел да ги спася. Повечето си бяха за срутване и през днешния ден от дълго време нямаше да ги има, в случай че не бяха моите старания.

- Как обаче стана по този начин, че в годините делът на Общината в „ Пълдин туринвест ” се стопи от 75 до няма и 25%, а вашият скочи?

- Общината просто нямаше средства да влага. А както към този момент споделих, всичко плачеше за ремонт - и къщите в Стария град, и панаирът.

- Колко пари сте вложили досега в Панаира и „ Пълдин туринвест ” и какъв брой сте спечелили от присъединяване си в двете сдружения?

- Печалбите могат да се видят в докладите, само че сигурно не са огромни. Инвестициите обаче са доста съществени. По груби сметки, единствено ремонтите на къщите в Стария град излязоха над 10 млн. лв.. В разсадника и в Панаира са вложени още към 40 млн. Освен това съм покрил загуби на „ Международен панаир Пловдив ” в размер на над 32 млн. евро. Това не са загуби единствено от последните години. Панаирът имаше насъбрани загуби и все още на преструктуриране през 2006 година Това са обстоятелствата. Нека днешните „ спасители ” на Панаира ревизират какъв брой от тези вложения е направила Община Пловдив и тогава ще си обяснят за какво делът й е паднал от 75% на 25%.

- Не сте ли покрили част от задълженията на Панаира с парите от „ дупката ” на Варна?

- Още една лъжлива опорка на жадните за политическа популярност „ спасители ” на Панаира. Използвам случая да опиша същинската история на варненската „ дупка ”. Първо, не става дума за дупка, а за търговски център, ситуиран в идеалния център на Варна. Там до археологията имаше ситуирани над 100 павилиона. Навремето ги управляваше смесено сдружение сред Община Варна и частен вложител. В началото са печелили, след това бизнесът закъсал. Появата на моловете и новата конкуренция наложили нови вложения, които не са направени. Община Варна не е могла да обезпечи парите, а съдружникът продаде акциите си на „ Слънчев ден ”. Аз имах бизнес във Варна от 20 години и „ Слънчев ден ” бе един от обичаните ми планове. Когато го продадох, в активите му бе и въпросният парцел. Сделката за него с Община Варна обаче е с по-късна дата и това елементарно може да се ревизира. Така че Георги Гергов не е пил и едно кафе от въпросната „ дупка ”. Няма схеми, няма тройни и четворни покупко-продажби. Покрих задълженията на „ Международен панаир Пловдив ” със средствата от продажбата на „ Слънчев ден ” АД. Никой от другите акционери в Панаира не оказа помощ, само че аз не съм търсил ново понижаване на присъединяване на Община Пловдив в „ Пълдин туринвест ”. В този смисъл не съм грабил, а съм подарил акции на Община Пловдив, каквото и да мислят за мен съперниците ми.

- Добре ли се ръководи „ Международен панаир Пловдив ” АД? Защо в последно време Панаирът изгубил ролята си на най-голямото и представително българско ревю?

- Това изказване отново е на правилото „ на мен по този начин ми се коства ”. Освен емблема на Пловдив Панаирът е и огледало на страната. Когато тя се развива добре и стопанската система пораства, ревютата са мощни. Когато е в рецесия, Панаирът също страда. Днес да вземем за пример агросекторът е в напредък и в следствие за идната „ Агра 2023 ” няма нито един квадратен метър свободна повърхност. Знаете какво се случи обаче в предходните 2 години към пандемията и последвалите рецесии!

Критиците очевидно не наблюдават и международните трендове. Бизнесът с тогавашните огромни изложби, за жалост, става все по-труден в днешния цифровия свят и би трябвало да се търсят нови и по-гъвкави форми. От 51 остарели панаира в Германия сега работят единствено 3 или 4 и то повече с изнесени изложби. Същото е в Италия и в други страни. Освен това Пловдивският панаир очевидно бе бодил в очите на някои от ръководещите през годините и не получи поддръжка за развиването си. Напротив, по всякакъв начин му се създаваше конкуренция в София, Стара Загора и на други места. Държавата през днешния ден оказва помощ за организацията на огромните изложби като Есенния панаир, „ Агра ”, „ Винария ”, „ Хемус ” и някои други. Като цяло обаче нито Министерството на стопанската система, в което са държавните акции, нито Община Пловдив се интересуват по какъв начин се поддържа парцелът и палатите, по какъв начин се заплащат заплатите, осигуровките и локалните налози, които по никакъв начин не са дребни.  

Не се окайвам и не преставам да влагам в Панаира, тъй като той е икона за Пловдив. И вместо поддръжка получавам плюнки.

- Каква е истината за разсадника? Навремето Общината апортира парцела в „ Пълдин туринвест ”, а в този момент е принудена да заплаща наем, с цел да го ползва…

- Това е друга тематика, с която доста се спекулира. Всъщност тъкмо от разсадника потегли концепцията за „ Пълдин туринвест ”. Моята концепция бе той да се трансформира в комерсиално сдружение, което да отглежда разсади, цветя, елхи и фиданки и да ги продава на хората и на общините в региона. Ако се беше осъществила, сдружението щеше да работи и печели, а парковете и градините в целия Пловдив щяха да са като тези в панаира, а не с умиращи дървета и саморасляци. Днес разсадникът е в активите на " Пълдин туринвест ". Могат да се водят диалози за него, само че за разговор трябват две страни.

- Критиците упрекват тъкмо вас в липса на разговор и бистрота. Твърди се, че се разпореждате с Панаира и с „ Пълдин туринвест ” като с ваша еднолична благосъстоятелност и не зачитате волята на останалите акционери?

- Кои има такива искания? Всяка година на Община Пловдив и в Общинския съвет изпращаме доклади в десетки страници. Общината има собствен представител в Общото заседание. Той получава цялостна информация за всеки план. През годините Общината е имала свои представители и в Борда на шефовете. Няма нищо прикрито от активността на „ Международен панаир Пловдив ” и " Пълдин туринвест ". Канил съм останалите акционери да излъчат свои представители в оперативното ръководство. Нека предложат членове на борда, техен човек може да стане даже ръководител, в случай че има съответните управнически качества. Но самодейността би трябвало да е у тях. Не мога да ги калесвам като за женитба.

- До момента някой от съперниците търсил ли ви е за среща, на която да се разиска бъдещето на Панаира?

- Никой. Ако бяха пристигнали, щяха да схванат, че опорките, с които ме нападат, не костват. Ако желаех да застроявам панаира, до момента щях да съм подготвил Подробен устройствен план и планове, да желая позволение за градеж. Някой да е чул такова нещо? Не, само че решително настояват, че ще строя.

- Защо не отидете в Общинския съвет и не кажете обществено по какъв начин виждате бъдещето на „ Пълдин туринвест ” и „ Международен панаир Пловдив ”?

- Защото не съм нахалник и не вървя на никое място натрапен. Беше добре на тези сесии, на които някакви хора приказват кресливо за неща, които не познават, да поканят мен, да дойдат представители на Община Варна и на страната, с цел да се организира логичен разговор с действителни хрумвания и причини. Тези хора обаче очевидно не считат да водят подобен диалог. Те просто желаят да очернят Гергов и да покажат, че единствени пазят публичния интерес. И тъй като те мълчат, аз ги поканвам публично от страниците на „ Марица ” на изнесена сесия на Общинския съвет в панаира. Преди съвещанието ще е добре да се разходят по алеите, да прегледат палатите и всичко останало. Тогава ще видят, че до момента в който Гергов „ разграбва ” Панаира и се готви да го застроява, той в действителност е строил. За тези години сме ремонтирали всички покои и в този момент работим по последната - 29-а. Построили сме една нова палата (21-ва) и многоетажен паркинг. Налети са над 30 дка нов бетон, преасфалтирани са алеите с обща повърхност над 50 дка, сменени са пейките, осветлението и външните павилиони. Сега обновяваме напълно палата №9, в която е и административният център. И всичко това коства пари. „ Спасителите ” на Панаира обаче очевидно не се интересуват от кое място идват тези средства. Те са си навили на пръста, че Гергов е неприятен, и викат с всичка мощ, че заграбва Панаира. Чудя се дали тези викове не целят друго, което няма нищо общо с Панаира. Може би си мислят, че като създадат гръмък скандал в Пловдив, ще заглушат оня със спонсорите им от Nexo! И от обвинени ще се трансфорат в обвинители.

- В последна сметка какво ще последва, в случай че прехвърлянето на акциите на Варна в „ Пълдин туринвест ” бъде дефинитивно отхвърлено?

- Нищо изключително. Ситуацията в „ Международен панаир Пловдив ” остава както досега - 50,36% за „ Пълдин туринвест ”, 29% на Община Варна, 20,63 на страната и 0,01 на физически лица.

Трябва обаче да имаме поради, че никой не може да принуди Община Варна да продължи да бъде акционер в Панаира. От Варна към този момент обявиха, че Общината има потребност от свежи пари, и нищо чудно след време да разгласят акциите посредством продажба. Тогава в Панаира ще се появи нов акционер, с чиято воля всички ще би трябвало да се съобразяваме. Аз персонално не се тормозя от това. Друг е въпросът дали Пловдив ще завоюва, или ще загуби при сходно развиване.  

Времето ще покаже кой е крив и кой прав. Сигурен съм обаче, че в случай че стане по-лошо, днешните „ спасители ” ще се скрият в миша дупка и ще не помнят какви ги приказват за Панаира през днешния ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР