Георги Гатев е адвокат, бивш член на ВСС от квотата

...
Георги Гатев е адвокат, бивш член на ВСС от квотата
Коментари Харесай

Георги Гатев остава без достъп до класифицирана информация, ще обжалва в съда

Георги Гатев е юрист, някогашен член на Висш съдебен съвет от квотата на Движение за права и свободи

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Кой не желае да има надзор над подслушването
18 авг 2017
Защита посредством цялостна гласност разгласи като отговор членът на НБКСРС
4 авг 2017
Георги Гатев е изискал парламентарната комисия за ревизира дали е бил обект на нелегално подслушване и следене
28 юли 2017
Няма изясненост какво нарушаване е направил зам.-председателят на бюрото за надзор върху СРС
27 юли 2017
Атаката идва, откакто стана известно, че съдията по делото " Марешки " е наблюдаван половин година по донос на прокурор
24 юли 2017

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) отхвърли жалбата на заместник-председателя на Националното бюро за надзор на СРС Георги Гатев против решението на ДАНС да бъде лишен от достъп до класифицирана информация. Решението на ДКСИ е без претекстове, постановено е два дни преди приключване на законовия 14-дневен период за изговаряне. За него заяви самият Георги Гатев, защото то не е оповестено, нито има информация на уеб страницата на комисията, каквато е нормалната процедура. Георги Гатев разгласи, че ще апелира пред Върховния административен съд (ВАС), който би трябвало да се произнесе дефинитивно по разногласието.

" Не съм сюрпризиран, чаках този резултат с оглед характера на този орган. В моите очи ДКСИ не може да бъде самостоятелен орган, даже единствено предвид на устройството й. Тази комисия е към Министерския съвет, назначава се по предложение на Министерски съвет, ръководителят й се назначава с декрет на президента, само че откакто е посочен от министър-председателя. Като имам поради цялата обстановка в страната и обществено известния факт, че волята на държавните институции се образува в доста връзки от прокуратурата и ДАНС, за мен няма подозрение, че това решение е авансово институционално в съгласие. Достатъчно индикативен е самият факт, че то бе обвързано с авансово мнение на прокуратурата ", разяснява Гатев.

На процедура отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация дисквалифицира Гатев като член на Националното бюро за надзор върху СРС - все още той не е отхвърлен, само че след влизане в действие на решението той няма да може да извършва функционалностите си и не взе участие в съвещанията на бюрото. Същественият проблем е, че той беше лишен от достъп до класифицирана информация в границите на една проведена акция на прокуратурата и ДАНС по отстраняването му с явно нелепи претекстове, че бил помагал на заявители до бюрото да си пишат заявките за инспекция. Тези претекстове станаха известни от авансово прессъобщение на прокуратурата, само че самото решение на ДАНС, както и на ДКСИ по предписание нямат обществени претекстове. Което пък от своя страна прави извънредно мъчно обжалването и на практика лишава засегнатия от право на отбрана, доколкото оспорването на един акт всъщност значи опровержение на претекстовете му - обстоятелствата и основанията, върху които той се базира.

Цялостният резултат е, че органите, чиято активност Националното бюро за надзор върху СРС би трябвало да управлява, а точно прокуратурата и ДАНС, се оказват в положение да отстранят всеки член на бюрото когато си желаят по свое убеждение, което значи, че те на практика могат да кадруват в този орган.

Председателят на Националното бюро Бойко Рашков през последните дни неведнъж разгласи, че отнемането на позволява на Гатев е злонамерена офанзива против бюрото за заплашване. Той оповести, че от ДАНС освен не са поискали каквато и да било документи по отношение на инспекцията, само че дори са отказали да одобряват документи, които той самият по своя самодейност е подготвил по отношение на обществено оповестените в прессъобщението на прокуратурата хипотези. Рашков разгласи, че незабавно откакто се събере Народното събрание през септември, ще изиска реакция и подпомагане от парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност, която следи и активността на бюрото. " Защото това, което става, е неприемлив напън над държавна институция, каквато е НБКСРС, обвързван с упражняването на нашите законови пълномощия. Ако считат да закриват бюрото, да го кажат, само че без такива акции на напън и заплашване, с цел да се сетим сами какво се желае от нас. Не, няма да се сетим ", сподели Рашков в изявление пред " Дневник ".

В този смисъл бе и реакцията на Висшия адвокатски съвет, който популяризира декларация по случая - отнемането на позволява до класифицирана информация на Георги Гатев без законово съображение и причина съставлява непропорционална интервенция върху пълномощията на бюрото, която лимитира неговата самостоятелност. " Висшият адвокатски съвет смята, че самостоятелният държавен орган Национално бюро за надзор на специфичните разследващи средства би трябвало да остане неподвластен на въздействието на останалите институции, изключително на тези, върху които бюрото по закон следва да упражнява надзор ", написа в декларацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР