Георги Димов е кмет на община Божурище за втори път.

...
Георги Димов е кмет на община Божурище за втори път.
Коментари Харесай

Георги Димов: Водопреносната мрежа на Божурище е следващият ми голям приоритет

Георги Димов е кмет на община Божурище за повторно. Още преди края на първия му мандат, през май месец той бе задържан по съмнение, че е направил длъжностно закононарушение - продажба на 4 парцела с повърхност от общо 80 дка на занижени цени. Тогава той сподели, че офанзивата е политическа. Actualno.com го потърси за изявление, с цел да опише по какъв начин е предходна предизборната му акция и какво следва пред него и община Божурище. 
Г-н Димов, въпреки и с обвиняване, спечелихте изборите за кмет на Божурище. Как ви се довериха вашите съграждани още веднъж?
Доверието на жителите се печели мъчно, а се губи елементарно. Това, което аз съумях да направя от началото на първия мандат (2015 г.) до момента не е по никакъв начин малко. На процедура преизпълнихме предизборната си стратегия. Това, което съм заречен да направя, в действителност съм го направил. Хората го виждат нескрито, употребяват го, могат да го пипнат. Не са единствено думи. Това е разликата сред мен и доста други кандидат-кметове и кметове в Република България - че това, което кажа, го върша в действителност.
Тоест, с делата си сте спечелили доверието им?
Да, с делата, с резултатите. " Резултати, а не думи " - това ми беше слоганът в акцията. Казваме това, което можем да създадем, заемаме се с нелеките задания и съумяваме да ги осъществим.
Амбициите ви за сегашния мандат, най-важното, което желаете да свършите?
Трябва да се преборим с водопреносната мрежа, да я подменим в някои села, тъй като е в сериозно положение. Входирал съм планове в Министерство на регионалното развитие. Дай Боже, да бъдат утвърдени, а което не бъде утвърдено, ще се опитаме да го осъществяваме с бюджетни средства, с цел да нямаме повече дефицит на вода като през лятото. Искам да решим този проблем и през втория мандат и в идващите 10-15 година да не мислим за него. Ще изградим сондажни кладенци и резервоари по селата, с цел да обезпечим цялата община. Както успяхме в предния мандат да асфалтираме 9 улици, по този начин в този момент се надявам да осъществяваме извоювания план за преасфалтиране на бул. " Европа ". Дворът на СУ " Летец Христо Топракчиев " да бъде напълно освежен. Много значимо е също столовото хранене в учебното заведение да го създадем гратис за децата от първи до 12-ти клас, а от 4-ти до 12-ти клас да го създадем. Имаме едни пространства, които сега се употребяват от обществен патронаж. Вече съм подхванал дейности да го преместим в друга постройка, която съм ремонтирал, дори съм спечелил план за кухненско съоръжение. Когато преместя обществения патронаж в тази постройка, в учебното заведение ще изградя столово хранене. По този метод всички наши деца вместо да купуват кроасани и пици и да затлъстяват, ще могат да се хранят здравословно с готвена храна. Ще подобрим и спортната инфраструктура. Ще разтеглим спортната зала, направена от предходните кметове. Ще я разширя в размер, който да побира всички искащи, тъй като има доста. Има и треньори, които идват за карате, джудо, бокс и други Смятам да подобря и цялата спортна инфраструктура в града и по селата. Ще създадем комбинирани спортни площадки, с цел да може освен в града младежите да спортуват, а и в селата.
Каква е разликата във финансовото положение при започване на предходния мандат и на този?
Бих споделил, че преди 4 година заварих общината в прелестно финансово положение. Сега също е в прелестно финансово положение, както е било и обратно във времето. Тоест разполагам със същите пари като финансова стратегия, с които са разполагали предходните кметове. Но това, което сполучвам да върша, са големи, грандиозни обекти. Смятам, че сте се интересували и сте видели и площада, и парка, и детските уреди, детските градини. Всичко това съм направил с извънредно скромни суми. Успявам да асфалтирам пет улици, като са към 1,4 км, за към 240 000 лв. с Данък добавена стойност. Това са нищо пари. И като сметнем площада плюс парк " Орлите ", плюс парк " Божура ", плюс 10 уреди в двете детски градини - всичко това е за към 1,2 лева с Данък добавена стойност.
В подобен случай удовлетворен ли сте от качеството, защото икономията постоянно води до неприятно качество?
Абсолютно. Като възложа даден обект, най-вече през ден аз съм там и управлявам. Нерядко се е случвало на тези обекти, които изброих, да видя, че нещо се претупва и не се прави както би трябвало, незабавно обсъждаме с техническия началник на обекта или със притежателя на компанията да поправят това, което не ми харесва. Така направеното не се разрушава и е в прелестно положение. Докато съм кмет ще го съхраняваме и по този начин ще го предам на идващия. Аз считам, че кметът би трябвало да управлява дейностите на терен. 
От разстояние не става очевидно?
Не, не става. Аз се стремя да си проследявам нещата, да управлявам и на изборите се видя, че хората го оцениха. Те споделят: " Ето, този кмет си прави работата. Не е поставил костюма и единствено да върви по срещи, на приказки ".
А сърдят ли ви се за обвиняването, недоволстват ли?
По това, че спечелихме изборите, разбирам, че не се сърдят, щом имаме тяхното доверие.
Питаха ли ви за какво стана по този начин?
Питаха ме и аз им обясних, тъй като нито се срамя, нито се тормозя. И вие може да се окажете на мое място, в случай че около вас се откри избрана финансово постоянна група с политически и стопански ползи, с дълги ръце. Бих споделил, че тази група съумя да заблуди прокуратурата и управляващите в избран стадий. След като всички документи се прегледат деликатно и всичко се обясни, правдата ще излезе нескрито. Аз не се тормозя от нея. Надявам се всичко това да завърши наред за община Божурище. Но хората ме питаха, на всеки съм отделил внимание и съм обяснил самата обстановка.
Какво тъкмо им казахте?
Чисто човешки обясних, че когато човек се занимава с доста действия, както един кмет, и против него има доста ползи, тъй като няма единствено другари, нали знаете!? Колкото повече работиш, толкоз повече врагове трупаш, а враговете не спят, те работят от заран до вечер. И това, което се случи на мен, може да се случи с всеки кмет, тъй като кметът е най-уязвим от цялата страна. Всяко едно негово решение може да бъде подложено на подозрение. В случая имаше една група хора, която от заран до вечер написа. Ние вършим улица - те пишат тъжба, ние вършим детска площадка - те пишат тъжба, вършим сондажен бунар - те пишат тъжба. Всеки месец съм някъде да пиша пояснения - в полиция, в прокуратура, в КПКОНПИ. Но хората в акцията задушевно ме посрещаха и ме подкрепяха. Тоест, не е било нужно да влизам в елементи.
Защо?
Те са видели ръководството на кметове доста преди мен, видели са разликата сред кметовете и на всеки кмет опозицията. Аз имам най-трудната съпротива. Откак съм встъпил през 2015 година съм бил подложен на непрекъснати репресии и редица други дейности. Те го виждат това. Но с всяко решение аз съм запознавал съгражданите си - писал съм във фейсбук, в общинския вестник. Когато съм сред тях, съм обяснявал кое по какъв начин се случва. Не може когато кметът желае да направи център за рехабилитация, същата тази съпротива да не желае да гласоподава една записна заповед за 50 000 лв. - документ, който обезпечава самия план и който се издава за министерството. Това не се гласоподава, а кметът би трябвало да търси форми и способи да се пребори въпреки всичко този план да се завоюва. И приказваме за обществен план, най-малкото, а какво да кажем за площада и всички други обекти. И когато хората виждат, че кметът желае да работи, дерзае, стараят се, а другите го плюят, пишат тъжби против него, не гласоподават, те схващат, че всичко това е целеустремено.
Сега същата група в Общинския съвет ли е?
Абсолютно. И още от първата сесия започнаха същите терзания. Надявам се с превеса, който видяхме още с избора на общински ръководител, да бъдат по-разумни, тъй като има и нови съветници. Надявам се да работим по-добре.
Председателят ви от коя партия е?
Венци Симеонов е от " Гергьовден ", от моята група. Той беше ръководител и към две години в първия мандат.
В предходния мандат сте определен от ГЕРБ, в този момент - от " Гергьовден ", това би трябвало да значи мажоритарен избор?
Точно по този начин. Означава, че хората припознават личността. Припознават индивида, който се стреми да реализира нещо. Сигурно сте видели репортажи, когато питаха баби, дядовци, младежи дали кметът си прави работата, всички застанаха зад мен. По този метод се вижда, че не партията демонстрира кой е изборът за кмет, а самият кмет, в случай че се е потвърдил и му имат доверие.  
И въпреки всичко доболя ли ви, че от ГЕРБ са отдръпнали доверието си към вас?
Доболя ме, само че ГЕРБ е доста сериозна партия, която в действителност би трябвало доста да се пази от, не бих споделил компрометирани хора, а които са атакувани. ГЕРБ в тази ситуация нямаше ход, при който да излезе публично и да ме поддържа, тъй като тя би трябвало да се запази. Иначе до ден-днешен съм и член на ГЕРБ, и общински началник на ГЕРБ. Не зная по какъв начин ще се развият нещата за в бъдеще, само че най-важното съгласно мен е хората да оценят личността и да кажат: " Да, това е нашият човек. Това е индивидът, който работи за община Божурище ".
И в предишния, и в сегашния си мандат стартирате с еднакъв ръководител. Той също ли е бил от ГЕРБ, а в този момент от " Гергьовден " и дали част от предходните ви съветници в този момент са още веднъж във вашия екип?
Всички членове на ГЕРБ, или най-малко 90% от тях застанаха компактно зад мен. Дори всички съветници на ГЕРБ в първия мандат застанаха зад мен в листата на " Гергьовден ". Всички кметове по селата застанаха зад мен. Те не са подали молба за овакантяване на ГЕРБ, тъй като ние не напущаме партията, която работи за хората, само че опцията ни в този момент беше такава - да бъдем подкрепени от " Гергьовден ", без да сме нейни членове. Да поясня за ръководителя. Той в първите две години от мандата беше от групата, която е против мен. През 2015 година те ме поддържаха за кмет и той бе определен за ръководител. Човекът е доста непретенциозен, честен, с голям опит, някогашен началник е на КАТ - София. И когато същата тази група се опита посредством него да упражнява напън, той ме извика и ми сподели, че не може да бъде маша в техните ръце. Каза ми, че се дистанцира от тях и застава зад мен. След това започнаха всичките тъжби и клевети. Събориха го с предходния кмет и избрана група други съветници и издигнаха небезизвестния Георги Димитров, който остана ръководител до края на мандата.
Бил ви е конкурент в изборите?
Да, и приключи втори в тази конкуренция, в тази нелека борба бих споделил. При нас нещата са доста комплицирани. Народа и Господ не може да излъжеш. Живеем в доста сложни времена, завистта е огромна, само че това, което човек прави със сърце, се вижда и хората го правят оценка.
А процесът в действителност по какъв начин върви?
Какво да ви кажа, аз съм следствен. И сега прокуратурата и всички органи на страната правят дейности, които ще дефинират дали имам някаква виновност или не. Надявам се в най-кратки периоди това да стане ясно.
В екипа ви ще има ли промени?
Имам новоназначен заместник-кмет Ангел Бухларски, доскорошен шеф на " Местни налози и такси ". Другият зам.-кмет си остава Владислава Симеонова и като цяло няма огромни промени. Надявам се с смяната на структурата в ОбА да подсилим основния проектант с още най-малко двама индивида и другите структури. Макар Божурище да е дребна община като територия, ние имаме ужасно доста издадени позволения за градеж и огромен документооборот. Общината се развива, а имаме дефицит на фрагменти, по тази причина считаме да ги увеличим като брой, с цел да се оправим. Работата ни е доста, хората са ни малко. 
         
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР