Георги Димитров е кмет на община Карнобат от 2007 г.

...
Георги Димитров е кмет на община Карнобат от 2007 г.
Коментари Харесай

Кметът на Карнобат: Мина времето, в което работехме за медали, сега животът е твърде материален

Георги Димитров е кмет на община Карнобат от 2007 година Преди това е бил ръководител на Общинския съвет. Той е със компетентност „ Българска лингвистика “ от Великотърновския университет. Специализирал е стопанско ръководство в Академията за публични науки и стопанско ръководство.
Г-н Димитров, в положително финансово положение са двете общински здравни сдружения - болничното заведение и медицинският център, на какво се дължи това?
Преди всичко на добър мениджмънт. Вярно е, че и ние ги подкрепяме по малко, само че те нямат отговорности. Приключват с облага, въпреки и неголяма. Медицинският център - с 2 хиляди, болничното заведение - с 60 000 лева Вярно е, че по клинични пътеки болничното заведение получи към 2 300 000 лв., а медицинският център мисля, че надвишиха 430 хиляди лв.. Това е оптималното, което може да се желае, с цел да обслужваме нашите съграждани от двете общини - Карнобат и Сунгурларе. Друг е въпросът, че по новата здравна карта има рестрикции, от които страда Бургаска област като цяло, в това число и Карнобат.
Легла ли са ви отрязани?
Да, и то за клинични пътеки, които са скъпи. Примерно хемодиализата при нас обслужва четири общини.
Да не би да ви махат хемодиализата!?
Не, понижават леглата.
Ако има пациенти, за какво?
Не към мен този въпрос, само че няма логичност да ни режат леглата. За Бургаска област цялата здравна карта е проблем. Дават клинични пътеки с повече кревати за болести, за които нямаме заболели. В същото време не се регистрира фактът, че през лятото региона набъбва несъмнено повече от два пъти поради туризма. Имаме представител в комисията. Изразили сме мнение. Общо взето всички общини в региона сме единни. Що се отнася до финансовото положение на двете сдружения - задоволително е. Вероятно може и по-добре, само че се оправят. Проблемът на всички места е дефицитът на фрагменти - лекари и медицински сестри.
Този проблем очевидно е нерешим?
Такъв проблем се взема решение с години. Един доктор се основава с години - до момента в който приключи висше обучение, след това да вземе специализация. И като вземе специализация - пътеките му за на открито са отворени, тъй като заплащането е в пъти по-високо. Онова време, когато работехме за медали, мина. Животът е прекомерно веществен. На никого не се сърдим, само че ние зареждаме " бедната " европейска стопанска система с фрагменти, които произвеждаме, отделяйки от залъка си.
Приключи ли ремонтът на детското поделение?
На финала сме. Общо взето с материалната си база сме се справили прелестно. Сега следва построяването на незабавния център в двора на болничното заведение. Подарихме един декар на страната. Всъщност, прави се на наша територия, само че не сме ние бенефициент. И остане ли за отвесна планировка, Общинският съвет постоянно е дал своя вот съгласно опциите на бюджета за най-необходимото. Миналата година участвахме 50/50 с болничното заведение и закупихме една кола и инсталация. Знам какво става в прилежащите общини, познавам сътрудниците. И не е за хвалене, само че при нас положението е положително.
Винаги ли болничното заведение си е била с добър мениджмънт, тъй като всеобщо общинските лечебни заведения са " под водата "?
През последните 10 година шеф беше доктор Красимир Маринов. След това доктор Николай Колибаров. Преди това пък беше доктор Иванов. Случили сме на хора.
С какви темпове върви санирането в Карнобат?
С темповете на махалото. Санирането на публичните здания върви по-бързо в сравнение с жилищните. Приключихме няколко - ритуална зала, постройката на общината, една дребна постройка в парка, домашният обществен патронаж, въпреки че там ограниченията позволяваха енергийна успеваемост, до момента в който вътре ремонт не беше юридически 30-40 години. Сега със лични средства работим вътре. На финала сме в преустройването на обществен дом. Още един обществен дом вършим в кв. Красно село. И почтено да си кажа, не останаха публични здания за саниране.
Това значи, че ви върви повече с Оперативна програма " Региони в напредък "?
Да. По Оперативна програма “Регионално развитие” имаме и 16 жилищни блока. 3-4 от тях завършиха по документи, вървим към дефинитивно разплащане. Останалите са в развой на дотъкмяване. Сега подписваме към този момент новите контракти по националната стратегия - общо 25 жилищни блока. Сега ще аплайваме по още три, тъй като има един запас от 31 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие”, който ще бъде разпределен сред 28 общини. Проблемът е, че сега на бюрото си имам 28 готови документи на нови сдружения, които желаят да аплайват. А ще се класират 3 от 25. Оттук-нататък стартират проблемите с другите компании, тъй като са доста. За всеки обособен обект компанията е друга. Някои работят доста качествено и съзнателно. Други ни сътвориха напрежение с жителите. Пуснахме акт 10, когато стартира зимата, и им протекоха жилищата. Питайте ме по какъв начин сме се оправяли.
Визирате протеклия блок на бул. „ България “, успяхте ли?
Аз не съм удовлетворен от работата на тази компания. Нищо, че в документите им написа, че са работили по обекти за 50 милиона лв.. Сега към този момент не текат, само че ни сътвориха доста главоболия с хората, които основателно недоволстваха. И на мен да ми протече в къщи, ще съм неудовлетворен.
На един конгрес в Пампорово за отпадъците изразихте тезата, че пари за екология има, само че те в никакъв случай няма да са задоволителни, тъй като каруцата постоянно се впряга пред коня, че преди да се промени законодателството би трябвало да се влага в системите за преработване, сепариране и компостиране. Честите промени в закона ли са огромният проблем за общините?
Ние сме част от районната система за ръководство на отпадъците в Бургас. Девет общини сме. При нас има една претоварна станция. Разбирайте, че нищо не вършим. Събираме си боклука от 31 обитаеми места. Претоварваме го, дори не го и компресираме. И това нещо се кара на 52 км до бургаското районно хранилище. А първа клетка е към този момент цялостна. Плащаме едни луди пари за сепариране сякаш с таксата за депониране. Европейската логичност в ръководството на отпадъците е да се минава през сепариране и колкото се може по-малко боклук да се депонира, само че ние не го вършим. Сега аплайваме по трансгранично съдействие с община Одрин с план близнак - каквото има при нас, това ще е и в Одрин. Ще закупим нова машина за сметосъбиране, 110 контейнера за разделно събрани боклуци и една машина " Шредер " за нарязване на органични боклуци. Ще се прави компостиране по типичен прийом, тъй като другите съоръжения за компостиране са доста скъпи - над 1,2 млн. лева Така считаме да понамалим органиката, която караме за Бургас, тъй като нали разбирате, че листата, клоните, храстите, които се режат или остават от прибирането на реколтата, всичко го носим като битов боклук и плащаме ненужни пари. Оттук-нататък в случай че имаме и сепарираща апаратура, а ние нямаме, на място бихме могли да отделяме стъкло, хартия, пластмаса. Та каруцата в действителност е впрегната пред коня. Проблемът е, че ние със лични средства не можем да се оправим. Европейските средства трябваше да бъдат ориентирани и в предния, и в този програмен интервал, към дребните общини, с цел да създадем кафези, в които да караме единствено това, което не може да бъде модифицирано. А както виждате, не е по този начин. Ние сега тормозим бизнеса с близо 70%.
70% от кое е за бизнеса?
Това е делът на таксата боклук, която събираме от бизнеса и 30% от жителите. Ние сме доста застаряла община - най-вече пенсионери с невисоки пенсии. В момента имаме събираемост от 80-85% и в случай че вдигнем таксата на жителите, нали разбирате, че ще падне събираемостта, тъй като няма да има по какъв начин да я платят!?
А по какъв начин е най-справедливо съгласно Вас да се начислява такса боклук?
Така, както е сега, са я привикнали хората. Бизнесът заплаща висока такса и това е незаслужено. Когато бизнесът заплаща налози и такси към общината и страната, се прави преди окончателното облагане. Това са разноски, които влизат в себестойността на продукцията, която създават. Трябва да се търси салдото някъде по средата. Има европейски практики за заплащане на количество. Само, че при нас има друго. Като сме привикнали да не плащаме, генерираме непрестанно нерегламентирани сметища, което още повече утежнява отговорността на общините. Много сложен въпрос е този, с цел да му се откри трайно решение.
При нас се взема решение по-скоро на парче?
Да. Ходил съм в Люксембург и в някои по-цивилизовани страни като Норвегия. Няма метод да изхвърлиш фаса си на улицата. Обществото реагира. Докато на нас не ни прави усещане. Особено в крайните квартали. Напълни торбичката с битов боклук и от 8-мия етаж, през терасата - долу. Някой би трябвало да върви след това и да прибира. Отново непотребни разноски.
Важните инфраструктурни планове, по които работите отвън санирането?
Очаквам всеки миг да подпишем план по ПУДООС за рекултивация на депото. Кандидатстваме по Програмата за развиване на селските региони. Останалото е с общински средства по финансовата ни стратегия. Карнобат е разкопан отвред. Пред нас вървят от " ВиК ", подменят подземната инфраструктура и нашите пари са ориентирани към асфалтиране откакто минат те. С тях работим добре – с взаимни взаимни отстъпки. Гледаме да стиковаме техните стратегии с нашата и се получава. Истина е, че главните артерии на Карнобат са оправени, само че сме надалеч от това да кажем, че ще можем да асфалтираме целия град до края на мандата.
Едно от провокациите пред Вас е казусът с паркоместата. Как смятате да го решите?
Задавате ми доста сложен въпрос. Всички имаме най-малко по една кола и всеки желае да отиде до магазина с нея. Опитваме се да решим казуса като през няколко месеца вършим по още една улица еднопосочна, с цел да стопират колите от другата страна. Карнобат е доста тежък град за ръководство на превоза. Постоянно обсъждаме проблемите с Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи. Търсим разновидности да облекчим пътникопотока и паркирането. Имайте поради, че по новите тротоари не позволяваме да се паркира. Задъхваме се. Нямаме доста свободни места. Имаше едни грозни ламаринени гаражи. Махнахме ги. Сега върви социална поръчка за планиране на междублоковите пространства, с цел да усвоим повече място за паркиране, тъй като един гараж заемаше място за две коли.
Има ли варианти за многоетажни паркинги?
По-скоро имаме такива фантазии, само че с пари за многоетажни паркинги не разполагаме.
От 11 години сте кмет. Как ви промени този пост?
И 4 години съм ръководител на Общински съвет. Как ме промени? Изхаби ме физически. Няма метод. Властта и работата с хора трансформира. Сега някои неща ги правя по-бързо. Който и документ да влезе, аз знам къде да чета, кое е значимото. По-бързо се ориентирам в решенията. Между другото всеки ден ни сервира нови провокации. С офанзивите привикнах. Даже се развличам като чета някои неща във Facebook. Аз ли не знам какво желаят хората и по какъв начин желаеме да стане!? Въпросът е, че не постоянно е допустимо да го създадем. Но това, че ме подлагат на критика, е обикновено. Който не желае да го подлагат на критика, да не кандидатства за кмет. Няма метод човек да бъде съвършен. И аз съм жив човек, позволявам неточности в работата си. Важно е да не са съдбовни, да не са в ущърб на обществото.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР