Георги Димитров е кмет на Карнобат за четвърти пореден мандат.

...
Георги Димитров е кмет на Карнобат за четвърти пореден мандат.
Коментари Харесай

Кметът на Карнобат: Нашата такса смет е най-ниска

Георги Димитров е кмет на Карнобат за четвърти следващ мандат. Той е приключил висше обучение във Великотърновския университет по специалността " Българска лингвистика “. През 1988 година е специализирал стопанско ръководство в Академията за публични науки и обществено ръководство. Преди 2007 година е бил ръководител на Общински съвет. За първите два мандата е избиран за кмет на Карнобат като претендент на Българска социалистическа партия, през 2015-та е определен от локална коалиция " Левицата " с водещо присъединяване на АБВ. Последните избори печели и като самостоятелен претендент.
Г-н Димитров, в този момент тематиката с водата е доста настояща поради дефицита й тук-там, а Карнобат е в другата прекаленост - има прекалено много от този запас, какъв брой общо водоеми има общината?
Става дума за два типа вода. Едната е за питейни води и ние се зареждаме основно от язовир " Камчия " за град Карнобат и половината от селата. В момента язовирът има към 165 милиона литра вода. Това значи, че е към 65% цялостен, което е обикновено за този сезон. Вярно е, че други години напролет падаха повече дъждове, а в този момент не знаем какво ще се случи. Селата се зареждат от локални водоизточници. Имаме проблем в две села. В момента сме на режим в село Раклица. Традиционно вода нямаме в Сан Стефано. Там казусът е доста тежък, тъй като една инвестиция, с цел да се докара вода от деривация " Камчия ", коства доста пари, а там са стотина души. Що се отнася до водоизточници, свързани с напояване, ние имаме общо 72 общински язовира и 3 държавни. Те са за напояване и рибовъдство.
Вероятно сте ги отдали чартърен, другояче по какъв начин бихте могли да се справите?
Точно по този начин, отдадени са чартърен, а някои от тях, мисля към този момент 8, минаха в благосъстоятелност на сдружението за напояване. Имат си оператори, нужните документи, ревизират се постоянно. Искали сме в избрани интервали изпускане на водата. Тази година не сме упорствали, тъй като е ниско равнището. Редовно ги ревизираме, тъй като има условия, които се постановат от ДАМТН - откосът на чашата, 500-метровата зона под стената на язовира, редовност на крановете, преливните уреди и така нататък
Колко специалисти или експерти имате в общината, защото язовирите са многочислени?
Ние сме си подписали контракти. Ползвателите имат ангажимент да наемат хидроинженери. Ние единствено правим инспекции, вършим наставления, направляваме, тъй като в последна сметка това е наша благосъстоятелност.
Винаги ли общината ги е отдавала чартърен, в противоположен случай един годишен бюджет не би ви стигнал единствено за поддръжката им?
Какво да ги вършим? Аз ли да ги култивирам? По-добре да си имат собственик. Те като ги наемат, си основават занаят. Една забележителна част от тези водоеми служат за напояване. Изградени са системи за капково напояване. В общината има към този момент над 26 000 декара лозя, може би към 40 000 декара трайни насаждения и доста малко зеленчукопроизводство. Всичкото това земеделие би трябвало да бъде напоявано.
По отношение на плановете тази година упоритостите ви какви са?
Настоящият програмен интервал е към своя край. Ние имаме настоящи планове и други, на които осигуряваме финансиране по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ". По Оперативна стратегия " Региони в напредък " последно работим по три жилищни блока. Говоря за енергийна успеваемост. Ние към този момент нямаме здания общинска благосъстоятелност, които да се нуждаят от саниране. Всички са санирани, само че в този момент излезе нова покана и се приготвяме да аплайваме с още три плана. Оттук-нататък сме вперили взор в новия програмен интервал. Работим по национални стратегии, по норвежката стратегия. Докато влезем в новия програмен интервал ще разчитаме главно на лични запаси. Изпълняваме за 2,5 млн. лева план по ПУДООС за рекултивация на остарялото хранилище. Имаме към 2 месеца и половина работа по него.
Каква е конфигурацията на Общинския съвет (ОбС) и по какъв начин работите с него, защото вие сте самостоятелен?
Сложна е конфигурацията на Общински съвет. Той се състои от 21 души, най-голяма е групата на Българска социалистическа партия –с 5-ма съветници, партия " Българска пролет ", АБВ и ГЕРБ са с по 4-ма, БДЦ и Движение за права и свободи имат по 2-ма. А по какъв начин работя - има Закон за локалното самоуправление и локалната администрация, изобщо цяло законодателство и в случай че всичко се прави по закон, няма проблеми. Всички се клехме, че ще работим за съгражданите си.
Имате ли образувано болшинство или за всяка докладна ще разчитате на плаващо болшинство?
Какво значи болшинство?! Предстои ни приемане на бюджет - най-важният документ на Общинския съвет. Опитвам се да диря в случай че не консенсус, то най-малко сплотяващо мнение на хората. Правим бюджет, който е рекорден за тази година. Миналата година започнахме с начален бюджет от 26,2 млн. лв., в този момент вървим към над 30,3 млн. лв., без да отчитаме различното финансиране по европейските стратегии.
На какво се дължи нарастването, дотацията ви ли е повече?
Да, увеличени са държавно делегираните действия, включително и за заплати, за зимно разчистване, за финансови разноски, изравнителната дотация е с малко повече. Разчитаме и на нарастване на личните доходи.
Откъде би могло да пристигна, такси и налози ли сте нараснали?
Не. Аз желаех да бъде увеличена таксата за битови боклуци, тъй като не ни стигат парите и ще дофинансираме с към 350 000 лв. от лични доходи. Нашата такса боклук е най-ниската в страната - 1,3 промила. Ако данъчната оценка на една къща в село 5000 лв., разбирайте, че ние събираме 6,50 лева такса боклук. Предложението ми не бе признато от Общински съвет и в този момент ще вадим от парите, които бихме могли да вложим за тротоари, пътна мрежа и така нататък, тъй като е увеличено отчислението по член 64 от ЗУО. Сега чакаме то да бъде редуцирано, тъй като все още настоящото е 95 лв. на звук, което е убийствено.
Имаше ангажимент за понижаване на отчисленията, само че от министър, който в този момент е в ареста. Наследникът му ли го поема?
Новият министър даде обещание, че ще поеме и пасивите, и негативите на досегашния. Думата беше дадена пред Управителния съвет на Националното съдружие на общините и ние разчитаме, че ще бъде изпълнена.
Ако одобряват редукцията на отчисленията, отново ли ще дофинансирате?
Да, при всички положения, тъй като забележителна част от хората, които са в този отрасъл - сметосъбирането, са с минимални работни заплати, а те се усилват със закон. Съответно върху нарастването се начислява % осигуровки, горивата нарастват, а и никой не е калкулирал към сегашния миг тол таксите. Ние возим по автомагистрала през Камено до Братово, което значи, че ще плащаме тол такси на отиване и на връщане. Да не приказваме, че машинните ни са остарели, постановат се разноски за поправки и консумативи, само че би трябвало да издържим.
Защо не бе признато нарастването в действителност?
Не желая да давам отговори от името на хора, които са дали своят вот срещу, аз единствено съм бил вносител.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР