Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители ©

...
Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители ©
Коментари Харесай

Частните съдебни изпълнители предлагат удължаване на мерките в защита на длъжниците

Георги Дичев, ръководител на Камарата на частните правосъдни реализатори

© Надежда Чипева До два месеца след анулацията на изключителното състояние да продължи действието на някои облекчения за длъжниците, които бяха въведени със закона за изключителното състояние. Това предлага Камарата на частните правосъдни реализатори (КЧСИ) по отношение на изтичащия период на деяние на закона за изключителното състояние и желанието на ръководещите да вкарат част от противоепидемичните ограничения в различен закон, с цел да се продължи действието им.

Извън това, КЧСИ предлага и други ограничения за облекчение на жители и бизнеса, като да вземем за пример разсрочване и непринудено погасяване на задължения без да се стига до съд, опция за доброволни продажби на имущество на обществен търг и други, каквито ограничения в действителност неведнъж са предложили и до момента.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още два месеца без описи на движими движимости и запори за жители

От Камарата оферират след анулацията на изключителното състояние да не отпаднат всички забрани за насилствени дейности, а за интервал от два месеца да продължат да работят някои ограничавания във връзка с длъжници, които са физически лица, като да вземем за пример да не се правят описи на техни движими движимости и да не са постановат запори на банковите им сметки.

" От една страна тези дейности са най-масови, а тъкмо те са причина за разпространяване на вируса, защото при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и адвокатски фирми с оглед доказване на несеквестируемост. От друга страна, с тях извънредно мощно се навлиза в имуществената сфера на жителите ", разяснява ръководителят на Камарата Георги Дичев. Според него това е рационален компромис с правото на кредиторите, защото остават вероятни останалите изпълнителни начини.

Опция за непринудено и разсрочено погасяване на задължения

Другата група оферти са свързани с понижаване последствията от идната икономическа рецесия и плануваното затрупване на съдилищата с цивилен, търговски и заповедни производства, каквото към този момент беше следено след 2009 година Камарата предлага да се даде опция за непринудено и разсрочено погасяване на отговорностите от страна на жителите и бизнеса без правосъдна интервенция, да се правят доброволни продажби на имущество на обществен търг без да е публикуван изпълнителен лист, да се даде опция купувачите да вземат участие в обществена обмен по Граждански процесуален кодекс с заем от банка, с цел да има действително наддаване и по-справедливи цени.

От Камарата напомнят, че още предходната година са създали предлагането за въвеждане на процедура за непринудено погасяване на отговорности като метод за решение на казуса с дребните задължения, които другояче фрапантно се усилват при правосъдното събиране. В сегашната обстановка обаче това може да изиграе извънредно значима роля освен за дребните вземания, защото доста ще се понижат бъдещите правосъдни производства, ще се спестят разноски на жителите и бизнеса, като им се даде опция да погасяват отговорностите си непринудено, на части, в неустановен период, и то без да заплащат нищо за процедурата. При това длъжниците са оптимално предпазени и могат да я прекратят когато и да е с документално изказване, че оспорват задължението.

Доброволните продажби на имущество на обществен търг ще разрешат на жителите и бизнеса бързо да получат нужните им средства и без да заплащат лихви, правосъдни и изпълнителни разходи.

От Камарата са подготвени и с съответни законови текстове за всички препоръчани от тях ограничения, като напомнят, че те бяха първата професионална общественост, които реагираха с оферти и при започване на изключителното състояние. Техния апел от 15 март за прекъсване на обществените продани и въводите във притежание, описите на имущество на физически лица, запори и така нататък, откриха отражение в закона за изключителното състояние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР