Георги Чолаков отново бе избран за председател на Върховния административен

...
Георги Чолаков отново бе избран за председател на Върховния административен
Коментари Харесай

ВСС избра отново Георги Чолаков за шеф на ВАС

Георги Чолаков още веднъж бе определен за ръководител на Върховния административен съд (ВАС). С 20 гласа " за " и единствено 4 " срещу " Чолаков получи поддръжката и на новия Висш правосъден съвет за председателското място.

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) препита наново претендента за началник на Върховен административен съд Георги Чолаков, който беше определен към този момент един път от остарелия Висш съдебен съвет.
Президентът Румен Радев обаче не подписа декрет
за назначението му. Така се стигна до препитване и от новия Висш съдебен съвет месец по-късно.

По мотив назначението на заместниците си Чолаков съобщи, че екипът, който ще образува, ще бъде утвърден авансово от Пленума на Върховен административен съд и тогава препоръчан за гласоподаване от Висш съдебен съвет. Ще се съобрази с мнението на сътрудниците си и при назначение на ръководители на отделения.

 Георги Чолаков е новият началник на Върховен административен съд
Георги Чолаков е новият началник на Върховен административен съд

С 20 гласа от Висшия правосъден съвет

Относно командироването на магистрати Чолаков съобщи, че то би трябвало да е за избран период и при ясни правила, които да са признати от общото заседание на Върховен административен съд.

Чолаков даде обещание да отстоява независимостта на Върховен административен съд и като член на Висш съдебен съвет по право ще отстоява независимостта на всеки магистрат в съдилищата.

Членът на Висш съдебен съвет Олга Керелска изиска да обясни излязлата информация в медиите за 10-те цесии, които е направил със аграрни земи .

Чолаков изясни, че всичко е законно и морално и не се заобикаля законът за собствеността и за земеделските земи. През 2011 г, времето когато са осъществени покупко-продажбите, е бил нотариус.

 Прегласуване на избора за ръководител на Върховен административен съд, желае представляващият Висш съдебен съвет
Прегласуване на избора за ръководител на Върховен административен съд, желае представляващият Висш съдебен съвет

Ако има нова процедура, тя да включи и сегашните номинации, предлага Боян Магдалинчев

Дал е на другар заем от 50 000 лева с спогодба да бъде върнат, само че когато е настъпил падежът, приятелят му не върнал пари, а му е трансферирал взимане по 10 предварителни контракта. Това е станало с цесия и той е встъпил като заемодател, който получава и всички обезпечения. Земите са аграрни, само че в контракта има уговорка, че не могат да бъдат отчуждавани в идващите 10 г, т.е. до 2021 година

Относно това дали е трябвало Инспекторатът към Висш съдебен съвет да извърши инспекция по изнесената информация в медиите, Чолаков отговори, че цесиите не подлежат на обявление , само че въпреки всичко той го е направил, и посочи, че към момента няма благосъстоятелност над тях .

Относно роднинските назначения във Върховен административен съд на секретарки, деловодители, куриери, Чолаков осведоми, че следва процедура по атестиране и на база данните ще се преценят качествата на всеки чиновник. Предвидил е съдиите, които работят с тези чиновници, да дават мнение за тях. Ако всичките са на едно мнение, че служителят работи добре, нямало значение роднинско ли е назначението .

Изслушването продължава.

Очаквайте детайлности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР