Георги Ангелов, Трафик НюзДвижи се и проектът за нови кораби,

...
Георги Ангелов, Трафик НюзДвижи се и проектът за нови кораби,
Коментари Харесай

Следващата голяма хапка: До март ще е ясно кой ще достави бронирани машини за 1,5 млрд. лв

Георги Ангелов, Трафик Нюз
Движи се и планът за нови кораби, към този момент са поръчани бронирани коли за специфичните сили
След огромната и скъпа договорка за новите изтребители F-16 на дневен ред е идната огромна поръчка за родната войска. Става въпрос за доставка на нови бойни машини на пехотата. Договорът за тях обаче може да се подпише най-рано напролет на идната година, съгласно министъра на защитата Красимир Каракачанов.

Проектът планува придобиване на 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи, системи и в допълнение съоръжение, както и образование на състава. Прогнозната стойност е в размер на 1.464 милиарда лева с Данък добавена стойност. Бойните машини би трябвало да бъдат с 8 задвижващи колела, а за спомагателните се позволява 6Х6 и 4Х4.

Удължава се срокът за подаване на офертите от 4-те компании с които държавното управление реши да договаря, а новият период е доникъде на декември. Освен това ще бъдат изменени и финансовите параметри в плана, като срокът за заплащане на новите бойни машини на пехотата се понижава от 12 на 8 години, защото 8 години е срокът за доставка.

Едно от условията в плана е най-малко 20% от работата по бронираните машини да бъде осъществена в България и от Министерството на защитата настояват, че няма да вършат взаимни отстъпки. 3 от четирите компании участници в търга заявяват, че ще открият производства в България.

Какви машини оферират фирмите:

General Dynamics Land System–MOWAG  произвеждат PIRANHA и PANDUR. На полигона " Тюлбето " край Казанлък към този момент бе демонстриран  PIRANHA IFV  и вероятно предлагането е за този модел.

NEXTER Group – Франция , предлага  VBCI 2  (Vehicule Blinde de Combat d`Infanterie – на френски бронирана машина на пехотата) с 8x8 задвижване и  Titus  (Tactical Infantry Transport and Utility System) с колесна формула 6х6 за спомагателните машини.

Patria  – финландската компания предлага машината си  AMV , чиито плавателни и стрелкови благоприятни условия бяха демонстрирани на язовир " Копринка ". AMV е модулна платформа, което разрешава промяна съгласно предназначението на машината съгласно потребностите на Българската войска. Финландците настояват, че в България ще бъде осъществена огромна част от работата по машините, каквито производства имат и в други страни, една от които е Полша. Компанията има нов модел 6Х6. Поради това се счита за любимец.

ARTEC GmbH  включва фирмите Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall и MAN. Произвежданата от тях бронирана машина Boxer е може би най-хубавата в класа си, само че цената ѝ е най-висока.

Проектът се движи постепенно

Проектът се движи извънредно постепенно. Работната група по него беше назначена от министъра на защитата при започване на декември 2016 година на съображение решение на държавното управление от март 2016 година Осем отговора на " запитвания за информация " от компании - производители на бронирани машини за пехотата, бяха получени в Министерството на защитата до крайния период от 28 юни 2017 година Той беше върнат към този момент един път от Народното събрание поради липса на финансова аргументация и беше дефинитивно признат от Народното събрание на 8 юни 2018 година

И договорът за новите кораби за Военноморски сили е на път

Каракачанов има упоритост до края на годината да бъде завършена процедурата за избор на корабостроител за два нови многофункционални кораба и договорът да бъде подписан при започване на идната година. Одобрената от Народното събрание планова цена за двата кораба е 984 млн. лева (с ДДС).

Първият нов транспортен съд за Военноморските сили ще бъде доставен до 2023 година, а вторият - до края на 2024 година. Три компании са изпратили предложения по плана за придобиване на нов многофункционален патрулен транспортен съд за Военноморските сили (ВМС) до края на периода, който изтече на 16 април в 17.00 часа, заяви Министерство на защитата. Това са фирмите „ Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG “ (Германия), „ МТГ – Делфин “ (България) и „ FINCANTIERI “ (Италия). „ Делфин ” е считан за любимец, само че по информация на TrafficNews и трите компании желаят повече пари от заделените, което изисква планът да бъде гласуван още веднъж от Народното събрание. 

Нови вертолети, български бронирани машини и кораби

Съвсем скоро флотът би трябвало да получи трети вертолет, откакто загуби един " Пантер " по време на обучение. Той е възложен от " Юрокоптер " като наказателна клауза по предходен контракт за доставка на хеликоптери. Марката му е „ Дофин ” и ще бъде употребен за избавителни интервенции.

Министерство към този момент е поръчало 10 бронирани високопроходими машини, създадени от българската компания " Самел ", за специфичните сили. Бронировката на колите е от специфична бронебойна стомана, която обезпечава най-голям клас отбрана от стрелково оръжие с бронебойни патрони.

Скоро се чака в бойния строй на Военноморски сили да влязат два кораба минни ловци, като наличния „ Цибър ”. Те са втора ръка и идват от Холандия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР