Георги Ангелов от Отворено общество“ с ексклузивна прогноза какво ни

...
Георги Ангелов от Отворено общество“ с ексклузивна прогноза какво ни
Коментари Харесай

Икономист: Брекзит, Италия и Турция ще начертаят икономическата 2019

Георги Ангелов от „ Отворено общество “ с извънредна прогноза какво ни чака следващата година
Ексклузивно за Tribune.bg – икономистът Георги Ангелов с прогноза за макроикономическата картина в България през 2019 година.

Каква е прогнозата за развиването на България в макроикономически проект за 2019 година?

- 2019 година е комплицирана година, тъй като има най-малко няколко незнайни събития, които очевидно не можем да кажем по какъв начин ще се развият. Едно от тях е Брекзит. Както знаем, една от най-големите стопански системи в света Англия напуща Европейския съюз. Всички стискаме палци да има съглашение и това да е едно проведено овакантяване, да няма шокове и проблеми в търговията и вложенията. Но има доста огромен риск това да се случи, т.е. да се напусне без съглашение, надлежно търговията сред Европа и Англия да бъде ударена и оттова несъмнено България ще пострада. Въпреки че ние нямаме директна взаимозависимост, Англия е надалеч, през комерсиалните канали с другите страни и България ще бъде наранена. Това е един огромен риск, който не можем да управляваме ние. Той е на по-глобално равнище.

Какви са другите опасности за стопанската система на страната ни?

- Другият риск е обвързван с Италия и нейните проблеми с недостига и дълга. Това може да сътвори нова рецесия на Еврозоната, както Гърция сътвори, само че Италия е доста по-голяма стопанска система и затова следствията могат да бъдат много по-мащабни и да се провокира доста по-голяма рецесия. Отново сериозен проблем. Да не приказваме, че България е огромен търговски сътрудник на Италия, доста българи работят там и несъмнено в случай че пострада Еврозоната, ще пострада и България, както се случи предходния път.

В прилежаща Турция пък през лятото валутата девалвира фрапантно поради финансови проблеми. Сега се стабилизира, само че по този начин или другояче това си стои като отворен въпрос. Отделно глобите и контрасанкциите, свързани с Русия.

В резултат съветската валута също девалвира през лятото. Оттам нашият експорт към Турция и Русия също понижа. Имаме си доста такива световни фактори, които през 2019 година ще се проявят и някои от тях могат да бъдат с тежки последици. От тази позиция прогнозата за страната ни е, че поради многото опасности, може да има спад във връзка с икономическия ни напредък.

Какви стъпки и ограничения би трябвало да предприеме България, с цел да резервира стопанската система си постоянна?

- Това, което България би могла да направи е бързо да завърши промените, с цел да може да се класира за влизане в „ Чакалнята “ на Еврозоната. Това в действителност може да бъде един позитивен „ потрес “!

В съпоставяне с всички тези отрицателни неща, които се чакат следващата година, това може да е нещо положително за нашата страна, което да докара до покачване на кредитния рейтинг и до това България да не се преглежда като външна страна, надлежно даже в спешни времена, стопанската система да не бъде толкоз мощно ударена, както беше ударена при предходната рецесия. Това е нещо, което от нас зависи. Тези промени, които сме дали обещание на министрите на финасите от Еврозоната, в случай че си ги осъществим и в случай че сме подготвени, имаме късмет да влезем!

Какви са възможностите ни да станем част от Еврозоната?

- Наистина прозорецът е доста дребен, тъй като в края на идната година ще се избира нова Европейска комисия, ще се избира и нов началник на Европейската централна банка. Съответно или би трябвало да влезем до тогава, или би трябвало да стартираме всичко изначало, тъй като новата Комисия ще желае да навлезе, да стартира нов развой. От своя страна новият началник на Европейската централна банка нищо не е обещавал, а може и да е срещу разширението по принцип.

Затова би трябвало да се възползваме от настоящия миг, когато актуалната Европейска комисия е много положително настроена към България. И въпреки всичко би трябвало да си осъществим промените, с цел да може да напише позитивен отчет. Така че, това зависи от нас и от промените, и то в периоди, с цел да може да използваме този прозорец.

Наистина, смени ли се управлението на Европейския парламент, на Европейската комисия, на Европейската централна банка, всичко стартира изначало с нови хора, които занапред би трябвало да убеждаваме години наред, както стана и след предходните избори.

Андреа Драганова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР