Георги Ангелов*Освен всички драматизми, днес има няколко положителни развития за

...
Георги Ангелов*Освен всички драматизми, днес има няколко положителни развития за
Коментари Харесай

Светлина в тунела: 4 положителни тенденции за излизане от газовата криза

Георги Ангелов*

Освен всички драматизми, през днешния ден има няколко позитивни развития за газовата обстановка.

1. На терминала в Ревитуса (Гърция) беше конфигуриран третият плаващ транспортен съд на компанията GasLog, който е част от разширението на терминала. Разширението ще усили опциите за предпазване и потенциала за регазификация на терминала Ревитуса като се чака да завърши този месец.
След разширението на Ревитуса евентуално ще има спомагателни слотове за разтоварване на танкери с полутечен газ. Дано този път Булгаргаз да работи по-чевръсто и да не " не помни " да си резервира слотове. В края на април и през май имаше свободни слотове на терминала, с публицисти проверявахме по това време. Но откакто Газпром врътна кранчето на Италия и Германия всички слотове бяха резервирани.

2. Европейските газохранилища към този момент са цялостни над 70% от потенциала си и не престават да се пълнят с високи темпове макар внезапното ограничение на доставките на съветски газ. За съпоставяне, предходната година по същото време газохранилищата бяха цялостни единствено на 58%. Европа към този момент е покрай задачата за 80% запълване на газохранилищата преди зимата, даже наподобява постижимо да се доближи и 90% запълване.

Няколко страни към този момент са запълнили газохранилищата - Португалия е на 100%, Полша е на 99%. Швеция и Дания са към 90%, Франция, Чехия, Испания и Белгия са към 80%. България доближи 49% запълненост, като темповете на нагтеняване на газ са измежду най-високите в Европейски Съюз и надлежно България може да доближи 85% запълняемост до зимата, а с още малко старания може да се надмине и 90%.

3. Нидерландия разгласи, че няма да има недостиг на газ през зимата даже при цялостно прекъсване на доставките на съветски газ за Европа. Това се дължи на уголемение на съществуващия терминал за полутечен газ и на строителството на втори терминал (EemsEnergyTerminal), което стартира през май и ще приключи през септември. Общо, двата плана ще удвоят потенциала за импорт на полутечен газ от 12 милиарда куб.м. годишно на 24 милиарда куб.м.

4. Петролът Брент падна до 97 $ на барел и се върна покрай равнището от преди началото на войната в Украйна. Ако се чудите по какъв начин това оказва помощ за газа - в действителност, доста използва на природния газ като гориво могат да се заменят с петролен газ, по този начин нареченият пропан-бутан (например, петролните рафинерии в Европа всеобщо към този момент минават от природен газ на петролен газ, което е доста по-евтино). Вчера даже една таксиметрова шофьорка ми изясни по какъв начин ще преоборудва автомобила от метан на газ, защото разликата в цената към този момент е фрапантна.

* Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието е на Faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР