Георги Ангелов, Дойче велеСледното предаване на журналиста Петър Волгин дойде

...
Георги Ангелов, Дойче велеСледното предаване на журналиста Петър Волгин дойде
Коментари Харесай

За Волгин, БНР, дезинформацията и подкрепата за агресора

Георги Ангелов, Дойче веле

Следното предаване на журналиста Петър Волгин пристигна време за оставката ми в Обществения съвет на Българското национално радио (БНР) ". Това разгласи оперната прима Александрина Пендачанска в профила си във Facebook, където разгласява и писмото си до генералния шеф на БНР Милен Митев. От него се схваща, че Общественият съвет на радиото доста пъти е упорствал дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат прекратени.

" Чрез мненията и гостите, които кани, неговите излъчвания са се трансформирали в канал за разпространяване на дезинформация и подправени вести, от които се организира откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа агитация, която опонира на публичния интерес и задачата на Националното радио ", написа Пендачанска. И добавя: " В изискванията на война, стартирана от съветската експанзия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е изключително тревожно”.

Менюто на " Възраждане " е добре познато

В последното предаване на Волгин гостува водачът на националистическата и проруска партия " Възраждане " Костадин Костадинов. Надали някой ще се изненада, че в ефира на БНР Костадинов изреди листата си от тези, стъпващи на дезинформация и съветска агитация.

Според водача на " Възраждане " НАТО " съставлява опасност за националната и териториална защита, целокупност и сигурност на България ", тъй като след влизането на България ни в Алианса три пъти бил намалял отбранителният капацитет на страната. Да кажеш, че присъединяване на България в най-големият и съвременно въоръжен защитителен съюз в света, в който членуват 30 от най-напредналите страни и който подсигурява групова отбрана при военно нахлуване, съставлява опасност и понижава отбранителни капацитет, е меко казано неуместно.

Костадинов обаче надалеч не е безумен, операциите му са целенасочени. Два дни по-рано неговите депутати в Народното събрание използваха механизмите на парламентарния надзор, с цел да вкарат в пояснителен режим министъра на защитата Драгомир Заков и целия кабинет, обстрелвайки ги с дезинформация в интерес на Русия.

Дори опровергана, дезинформацията остава

Министрите опровергаха лъжите им, само че по този начин работи дезинформация - колкото и да бъде опровергавана, все нещо от нея остава в главите на хората. Когато дезинформацията облива масите от обществени мрежи, посредством особено основани или купени за тази цел уеб сайтове, от дребни и огромни малките екрани и даже от държавните публични медии - Българска национална телевизия и БНР - това води до основаване на публично мнение. Точно това е и задачата ѝ.

Какво би очаквал един радиожурналист от подобен посетител, с изключение на още дезинформация. Волгин не зададе нито един въпрос, който прецизира или уличава в неистина Костадинов. Напротив, той преднамерено му подаде топката, като цитира съветски медии, съгласно които “Азов” са завзели два български кораба в Мариупол. И пропусна да каже, че българското Външно министерство и притежателят на кораба отхвърлят това.

Не е единствено БНР

В държавната Българска национална телевизия, както и в доста частни национални медии, също се популяризират изцяло безрезервно подправени вести и дезинформация. Така преди 3 седмици, след едно от най-големите шествия в последните години у нас - това в поддръжка на Украйна - познайте кого предложения bTV да разяснява събитието? Не деятелите, които го проведоха, не анализатори и специалисти, а известния с проруската си позиция и дезинформацията, която популяризира, Костадин Костадинов.

Костадинов не просто изрече лъжи, че този митинг не е проведен от българи и че в него вземат участие " терористични организации ", само че тезите му не престават да стоят напълно безрезервно на уеб страницата на малкия екран, чиито редактори с два клика във Facebook могат да стигнат до уредниците и да приказват с тях. На уеб страницата на БНР пък съвсем 18 часа стоеше " новината ", че излезлите да поддържат Украйна са едвам " стотици ", без тя да бъде обновена.

По време на присъединяване на кандидат-депутата от “Възраждане” Пламен Пасков по телевизия Евроком пък беше излъчена част от видеоклипа на песента " Никогда-нибудь " на съветския рапър Хаски, в който статист в чувал за трупове пуши цигара. Видеото бе оповестено за “доказателство”, че съветските зверства в Буча не са се случвали. Интервюто е публикувано от “Възраждане” в партийния канал в YouTube на 7 април 2022 година под заглавие “Пламен Пасков с брилянтен разбор за войната Русия - Украйна и ролята на България”.

Разпространението на дезинформация е поддръжка за агресора

Докато се разкриват от ден на ден и повече от зверствата на армията на Путин и броят на бежанците от Украйна надмина 4,5 милиона, български медии, част от които са финансирани с пари от данъкоплатеца, безрезервно популяризират дезинформация в интерес на Русия. Това не са просто подправени вести, целящи да доведат до повече кликове и надлежно до повече пари от реклама. Това е взимане на страната на агресора - Русия, защото тази дезинформация е част от войната, наричана в учебниците “психологическа интервенция ".

И в случай че непосредствената ѝ цел да блокира даването на военна помощ на Украйна наподобява не чак толкоз рискова за българското общество, дълготрайните последици ще останат с генерации, тъй като ще образуват настройки и предубеждения, които се предават от родители на деца.
Това би трябвало да спре незабавно

Предразсъдъците в интерес на всички съветско, без то да се подлага на спор и разбор, са другата причина за разпространяването на дезинформация, с изключение на стремежът към власт и пари. Образованието, функционалната неначетеност и ниската медийна просвета способстват за вирусното разпространяване и безрезервно приемане на дезинформацията.

Разбира се, с изключение на очевидната интрига, би трябвало да използван и бръснача на Ханлън, който гласи: " Никога не търсете преднамереност в нещо, което може съответно да бъде обяснено с нелепост. "

Точно поради това власт и медии би трябвало да осъзнаят своята отговорност и да спрат безкритичното разпространяване на дезинформация. Преди да е станало прекомерно късно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР