Георги Анастасов е бивш председател на партия Български социалдемократи. Години

...
Георги Анастасов е бивш председател на партия Български социалдемократи. Години
Коментари Харесай

Георги Анастасов: Корнелия Нинова капсулира БСП и предаде много хора

Георги Анастасов е някогашен ръководител на партия Български социалдемократи. Години е бил съдружен сътрудник с Българска социалистическа партия в Коалиция за България. Пред novapress.bg той разяснява протичащите се процеси в лявото политическо пространство.
Г-н Анастасов, като дълготраен водач на партия Български социалдемократи, каква е Вашата оценка за актуалното фрагментиране на политическото пространство?
Консолидация и пренаситеност в дясно изразена в мощен ГЕРБ и единна градска десница в лицето на коалиция ДСБ и Да, България.
Силен център в лицето на демократичната партия Движение за права и свободи. Тя е извоювала сериозен интернационален престиж в Либералния интернационал и неслучайно за хазаин на съвещанието на Либералния интернационал през 2020 година е планувано да бъде Движение за права и свободи.
В лявото пространство от февруари 2017 година се следи тотална раздробеност и липса на единение. Най-голямата по бройка партия вляво Българска социалистическа партия от средата на 2016 година, когато за техен ръководител бе определена Корнелия Нинова, възприе имперското държание на хегемон и надменност. Създадена бе псевдо обединението „ Българска социалистическа партия за България ". Самото име бе диктаторско и приказва, че единствено Българска социалистическа партия е за България, сякаш другите партии са против страната.
Съставът на „ обединението “, като изключим авторитетния Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “ и нейния водач Спас Панчев, бе от сателитни партийки, като множеството водачи са членове на Българска социалистическа партия.
Председателката наруши безсрочния контракт сред двете партии от 20 декември 2000 година. Изгони земеделците ЗС „ Александър Стамболийски “, които действително са втора политическа мощ в лявото пространство от псевдо обединението.
Така Българска социалистическа партия се капсулира. Отрицателните резултати не закъсняха. Всички ги знаят:
загуба на Парламентарни избори`2017, загуба на Избори за Европейски парламент`2019, загуба на Местни избори`2019. Очертаваща се пагубна загуба на идни Парламентарни избори`2021.
Кой е интервалът в най-новата история на България, в който българската левица е била най-консолидирана и сполучлива?
Отговорът на този въпрос не може да бъде къс, т.е. или тъкмо с последователност или нищо. Краткият отговор е постоянно неакуратен отговор и ще последва серия от недоброжелателни тълкования.
Два са тези интервали от най-новата Българска история, когато левицата е била единна: Първият интервал, това е основаването през 1942 година на Отечествения фронт за битка на прогресивните сили в България против монархо-фашизма 1941-1944 година. Именно тогава за първи път в пълноправен съюз встъпват Българските социалдемократи и Българските комунисти, дружно с други прогресивни сили. Не е инцидентно, че по това време са ги наричали прогресисти. В управлението на Отечествения фронт от страна на партията на Българските социалдемократи вземат участие Григор Чешмеджиев, чиито наследници през днешния ден са в управлението на партията на Българските социалдемократи, Христо Нейков и Петър Анастасов – моят дядо, който е бил ръководител на ЦКРК и депутат от 1927 до 1948 година. В следствие след 1945 година той се разпада и през 1948 година хиляди български социалдемократи са пратени в концлагерите и пандизите. Едни от тях са доктор Петър Дертлиев, доктор Атанас Москов, Кръстьо Пастухов, Коста Лулчев, моят дядо Петър Анастасов, Петър Братков и други. И все пак, ние с доктор Петър Дертлиев в името на единение на левицата, загърбихме черните краски на предишното и от месец март 1998 година поставихме началото на вторият интервал на единение, който действително съществува от 20 декември 2000 година до 18 февруари 2017 година. Това единение не бе елементарно реализирано, а се извървя един много дълъг път.
Ние, партията на Българските социалдемократи, бяхме в основата и основаването на Съюз на демократичните сили през 1989 година и съдружни сътрудници в ОДС 1997 година. След като Иван Костов стана министър-председател на България и излъга вярата на обеднилите български жители, като стартира да организира антисоциална политика на див капитализъм и дива разграбваща приватизация, която унищожи Българското произвеждане и стопанска система, партията на Българските социалдемократи напусна ОДС. Тогава стартира пътят за втората консолидация на левицата.
Идеята за нея даде най-умният Българин, съгласно мен, Румен Попов, някогашен водач на ОПТ (Отечествената партия на труда), с който ме свързваше дългогодишно другарство още от 1986 година. Той съумя да ме убеди, че би трябвало да се постави завършек на безсмислената война сред необятните социалисти-Българските социалдемократи и тесните социалисти-БСП.
Съдейства и инициира среща на мен с професор Владимир Топенчаров.
Проведох среща с тогавашния ръководител на Българска социалистическа партия Георги Първанов.
С доктор Петър Дертлиев анализирахме извършените неофициални диалози и опциите за равноправно партньорство с някогашната комунистическа партия или основаването на втора писта в лявото пространство – чисто социалдемократическа.
Последва съвещанието на Консултативния съвет на Социалистическия интернационал в Индия, Ню Делхи на 10-11 ноември 1997 година. Там ние представихме двете благоприятни условия за напредък на социалдемократическата левица.
Стигна се до единно мнение, че за обстановката в България и с този нов ръководител на Българска социалистическа партия Георги Първанов може да се водят градивни и перспективни диалози за мощна ляво-социалдемократическа коалиция-
В резултат на това, доктор Дертлиев одобри да взе участие на срещата в Лесидрен на 13-14 ноември 1997 година.
При последвалата първата среща сред партията на Българските социалдемократи и Българска социалистическа партия в Лесидрен, на която участваха и представители на две други партии, които се бяха отделили от Българска социалистическа партия, се взе решение да се върви към обединен ляво-социалдемократически политически план приемащ правилата на Социалистическия интернационал и ПЕС.
В Лесидрен`1997 доктор Петър Дертлиев бе разгласен единомислещо за „ Патриарх на българската левица “.
Последва предложение на доктор Петър Дертлиев, което се одобри от Социалистическия интернационал и от Партията на Европейските социалдемократи, ПЕС, да се организира среща в Солун на 29 август 1998 година, на която се постави началото на Солунската четворка, в основата на която бяхме ние, Българските социалдемократи и Българските социалисти.
Историческо първо присъединяване на конгрес на Българска социалистическа партия, някогашната комунистическа партия, бе на водача на партията на Българските социалдемократи доктор Петър Дертлиев – 6 май 2000 година.
Той произнесе приветствено слово, бурно приветствано от целия конгрес.
За страдание доктор Петър Дертлиев не можа да доживее с цел да види своята фантазия за единна ляво-социалдемократическа коалиция, тъй като се спомина на 5 ноември 2000 година.
На 20 декември 2000 година стана подписването на Историческото безсрочно рамково съглашение и още две политически съглашения сред Българските социалдемократи и Българските социалисти, Българска социалистическа партия.
И по този начин датата 20.12.2000 година постави завършек на безсмислената 100-годишна война сред нас, необятните социалисти и тях, тесните социалисти.
Това съглашение стана основата за подписването на 07 януари 2001 година на „ Нова левица “, а на 29 януари 2001 година широкоформатната „ Коалиция за България “ от 16 партии. Друг е въпросът, че бяхме единствената партия с некомунистически генезис, до момента в който всички други бяха производни от Българска социалистическа партия.
Успехът не закъсня – на Президентски избори`2001 година Георги Първанов завоюва на втори тур и след това два следващи мандата, максимумът, който му разрешава Конституцията бе президент до 2011 година.
Партньорството ни продължи със Сергей Станишев, новият ръководител на Българска социалистическа партия. Едно ползотворно и честно партньорство, дължащо се на социалдемократическо-социалистическата същина на Сергей. Признание за силата на ляво-социалдемократическото единодушие сред Българските социалдемократи и социалисти по времето на председателството на Станишев е избирането му за президент на Партията на Европейските социалдемократи, ПЕС през 2012 година до ден сегашен.
Под председателството на Михаил Миков в Българска социалистическа партия, продължи консолидацията на левицата. С него, също според Безсрочния рамков контракт сред Българските социалдемократи и социалисти се продължи по достолепие партньорството.
Консолидираната ляво-социалдемократическа коалиция завоюва на втори тур Президентските избори`2016 о.р. военачалник Румен Радев стана президент на България.
Така стигаме до началото на 2017 година, по тъкмо в интервала 6-18 февруари 2017, когато изненадващо новоизбраната на 08 май 2016 за ръководител на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не подписа съответно Политическо съглашение сред двете ни партии за взаимно присъединяване на Парламентарни избори`2017.
Така тя жестоко потъпка безсрочното рамково съглашение от 20 декември 2000 година, според което в член 4 от него за всеки тип избори се подписва съответно съглашение. То постоянно е предшествало основаването на огромната ляво-социалдемократическа коалиция.
Впоследствие и разрива със Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “ постави завършек на единството на левицата.
Какъв е приносът на партията Ви за легитимацията на Българска социалистическа партия и ситуирането й в фамилията на европейските социалисти?
Аз, като ръководител на партията на Български социалдемократи, както и цялото управление, което бе от дългогодишни изпитани дейци на Българските социалдемократи не се противопоставихме на приемането на Българска социалистическа партия за член на Социалистическия интернационал. Ние не поискахме да се наложи несъгласие върху нейната кандидатура за постоянен член на Социалистическия интернационал. И на конгреса на Социалистическия интернационал в Сао Пауло, Бразилия през октомври 2003 година гласувахме за приемането на Българска социалистическа партия за член Социалистическия интернационал.
Доводите, които имахме за поддръжката на Българска социалистическа партия, бяха няколко.
Първо, след Парламентарните избори`1997 година и откровената извънредно дясна политика на Иван Костов в полза на разграбването на основаното от генерации българи икономическо благосъстояние, ние, българските социалдемократи отпред с доктор Петър Дертлиев оценихме, че при проявена съдружна просвета от Българска социалистическа партия можем да търсим доближаването сред необятните и тесните социалисти
Вижте, тогава Българска социалистическа партия бе най-голямата по бройка и към момента е най-голямата по бройка партия в лявото пространство партия.
Вече загатнах историята за подписването на историческото Безсрочно рамково съглашение от 20 декември 2000 година сред двете партии.
Нормално бе, откакто към този момент сме „ заровили томахавките на войната “ да вървим по пътя на „ лулата на мира “.
Вторият аргумент бе, че Българска социалистическа партия в действителност бе правилен наш сътрудник и зачиташе нашето достолепие и чест.
Лидерите на Българска социалистическа партия Георги Първанов и по-късно Сергей Станишев в годините до конгреса на Социалистическия интернационал през 2003 година, както и по-късно се отнасяха с почитание и почит към нас, нашата история и идеология, които бяха доста близки.
Да, имаше разногласия, дори и на висок звук, само че в никакъв случай не излизаха нескрито някои наши разлики, тъй като съдружната просвета и на двете ни партии не позволяваха това да става обществено.
Трето, само че не по значимост бе голямата работа, която извърши Сергей Станишев при срещите с Европейските водачи на социалдемократическите партии, както и авторитетното отношение, което той имаше към Българските социалдемократи.
Съвсем не е инцидентно, че той през есента на 2011 година бе определен за президент на ПЕС, най-голямата по бройка партия в Европейския съюз и към този момент 10 години я управлява доста ловко и авторитетно.
Друг е въпросът, че в България, изключително някои лица в неговата партия освен, че не правят оценка какво е постигнал, ами тъкмо противоположното – вървят против Президента на ПЕС.
Винаги ми е било необичайно, че този голям капитал не се употребява по най-уместния метод, дори сега се търси по какъв начин единствено и единствено да е компрометиран.
Дано новоизбраният ръководител на Българска социалистическа партия през есента на 2020 година да оцени какви провали направи на вътрешната и интернационалната сцена сегашната председателка с нейната откровена завист против президента на ПЕС Сергей Станишев.
И по този начин по тематиката – това бяха трите неоспорими доводи, които накараха мен и моите приятели от партия Български социалдемократи да не постановяваме несъгласие и гласувахме за приемането на Българска социалистическа партия за пълновръстен член на Социалистическия интернационал през есента на 2003 година.
Каква е оценката Ви, по отношение на ролята на Българска социалистическа партия, като вероятен консолидиращ детайл на лявото пространство през днешния ден?
С този ръководител на Българска социалистическа партия е неуместна консолидация на левицата! На нея й липсва съдружна просвета. Та тя кого не съобщи? Питам – тази жена кого не съобщи? Първо съобщи съдружните си сътрудници през февруари 2017 година. После съобщи и изхвърли, тези нейни партийни приятели, които я направиха ръководител. Добри, неприятни, но те я курдисаха на председателския пост.
Точно за такива като нея доктор Петър Дертлиев сподели на конгреса на Българска социалистическа партия на 6 май 2000 година, че им липсва съдружна просвета и приветстван от делегатите.
Тя направи вътрешен и интернационален скандал.
Както е известно Световната социалдемократическа организация Социалистическия интернационал и Европейската социалдемократическа партия, ПЕС признават за правоприемник и последовател на партията на българските социалдемократи учредена под връх Бузлуджа на 02 август 1891 година партия Български социалдемократи. Те ясно, изрично и еднопосочно я признават за пълновръстен член на Социалистическия интернационал от 1893 година, към този момент 127 години и за член на ПЕС от 2004 година. Така както Организация на обединените нации взема решение коя страна е страна и коя е интернационално приета законна страна. Така Социалистическия интернационал и ПЕС са тези, международни и европейски интернационалните социалдемократически организации, които вземат решение коя е законната партия на Българските социалдемократи в Република БЪЛГАРИЯ.
Социалистическият интернационал и ПЕС вземат решение коя партия съставлява Българските социалдемократи в Социнтерна и ПЕС, както и коя партия съставлява Българските социалисти в Социнтерна и ПЕС.
Жената от 4-тия етаж на Позитано 20 се прави, че не й е известно. Възможно е да е политически интернационално необразована. Не знам. Не мога да й давам оценка в този случай. Факт е, че на тази среща от 11 юни 2020 година в хотел-ресторант Анел се появяват едно лице някогашен член на Българска социалистическа партия изключен от партията си и представляваше нашите свещени четири букви, за които водим борба и имаме безрезервната поддръжка от Социалистическия интернационал и ПЕС.
Едно съм се убедил, че на нея не й харесват горди и почтени Български социалдемократи. За нея е значимо да си прислужна, слугинска партия и рабски изпълнителна партийка и лидерче.
На нея явно не й е известно, че всички нейни прародители, като започнеш от президента на Република България 2002-2012 Георги Първанов, президента на ПЕС Сергей Станишев, ръководителят на Народното събрание на Република България Михаил Миков са идвали с нужното почитание и висока съдружна просвета в Централата на партията на Българските социалдемократи, било то на улица „ Екзарх Йосиф “ 37, било то в новата ни Централа на улица „ Аксаков “ 31.
Всички тези авторитетни нейни прародители постоянно съблюдаваха висока съдружна просвета и не правеха интриги. Те абсолютно признаваха, че партия БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ е последовател на партията на Българските социалдемократи учредена под връх Бузлуджа на 02 август 1891 година.
Защото по какъв начин да назовем, с изключение на интригантстване, да поканиш враговете на доктор Петър Дертлиев, които го ругаеха и съдеха до момента в който бе жив?
Що за номера от времето на Иван Костов, който воюваше с доктор Петър Дертлиев и се опитваше да разцепва партията ни, като използваше всякакви слугинажи и службогонци – народен представител и зам.-министър на Иван Костов.
Каква консолидация на левицата, като земеделците от ЗС „ Александър Стамболийски “ с техния ръководител Спас Панчев бяха отстранени от обединението?
Без коалиция на Българските социалдемократи, Българските земеделци и Българските социалисти единение на левицата няма и не може да има.
Тази жена от 4-тия етаж на Позитано`20 предложения на някаква среща на 11 юни 2020 година единствено някогашни и сегашни членове на Българска социалистическа партия, които в множеството случаи бяха и представители на публични съюзи и организации.
Аз членувам в 6 публични организации и в над 45 публични групи, а и като член на партия Български социалдемократи умерено мога да кажа, че съм представител на 52 партии и организации, нали?
Имате ли печеливша формула за смяна на актуалното политическо статукво?
Формулата е една единствена! Единна ляво-социалдемократическа коалиция. В единството и солидарността ни е силата, когато сме в същинска коалиция, а не плебеи!
Тя би трябвало да бъде равноправна и зачитаща достолепието на всяка една от партиите в обединението. Тя да бъде с име на обединението, което да не е диктаторско, а да е ясно, че това е коалиция от авторитетни политически субекти.
Да се възвърне безсрочното Рамково съглашение от 20 декември 2000 година.
За мен е очеизвадно, че с този ръководител е невероятно да стане това. Нейната имперска пренебрежителност и скандалджийство не носи плюсове. Това може да се харесва на някого, само че отблъсква голяма част от Българските жители, които имат ляво-социалдемократическо мислене.
Това, какъв да е ръководител на друга партия не е наша работа, тъй като имаме висока съдружна просвета.
За нас е значимо, кой може да бъде ръководител на заслужен и влиятелен Политически съвет на единната ляво-социалдемократическа левица. Нормално е това да бъде ръководителя на най-голямата по бройка партия. Затова за мен, пък и за другите е значимо кой ще е ръководителя.
Да, аз съм уверен, че Българските социалдемократи имат и различен път за своето развиване.
Независимо, че към този момент не съм в управлението на нашата партия, което е напълно възобновено от младежи след 50-тият ни Юбилеен конгрес от 19 ноември 2016 година, то аз познавам духа и туптенето на сърцето на моите приятели и те няма да се оставят да бъдат унизявани от тази жена
В своята същина и състав нашата партия е построена и членуват в нея над 60 % потомствени Български социалдемократи. Такъв съм и аз и се гордея с моите предшественици, които са ми предали духът на един горделив и заслужен Български социалдемократ.
Подчертавам, че в тази обстановка съм уверен, че ще се стартира построяването на втората писта в лявото-социалдемократическо пространство Има десетки хиляди, стотици хиляди Български жители с прогресивно ляво, социалдемократическо идеологическо верую, които би трябвало да имат опция да гласоподават за някого друг от дамата на 4-тия етаж на Позитано`20.
Дали ще има нова коалиция с един нов ръководител с висока съдружна просвета, последовател на политиката водена от Георги Първанов, Сергей Станишев и Михаил Миков или ще се върви към построяването на втората писта в лявото-социалдемократическо пространство при опазване на статуквото със сегашната председателка, зависи от това какво ще решат членовете на Българска социалистическа партия. Това е тяхна алтернатива – да бъде или да не бъде!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР