Георги А. Ангелов Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus

...
Георги А. Ангелов Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus
Коментари Харесай

Textron и Rheinmetall с оферта да произвеждат бронирани машини в България

Георги А. Ангелов
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 07:07, 18 юни 17, 6761 122
© Юлия Лазарова

COMMANDO Select на военния церемониал за Гергьовден през 2016 година, военна техника

Две от най-големите компании за произвеждане на военна техника в света - щатската Textron Systems Marine & Land Systems и немската Rheinmetall Defence Electronics се сплотяват с цел да предложат на държавното управление бронирани машини за пехотата, които да се създават у нас.

Съвсем скоро би трябвало да приключи процедурата, стартирана от Министерството на защитата и държавното управление за пазаруването на 238 бройки бойна техника и поддръжката за целия им витален цикъл (поне 20-25 години).

С бронетранспортьорите се възнамерява да бъде оборудвана една механизирана бригада (с три батальонни бойни групи), какъвто е задължението ни по линия на груповата защита в НАТО.

Проектът е на стойност към 1.2 милиарда лева

От обединяването на двете компаннии оферират 100 бойни бронирани машини и 138 специфични и осигуряващи машини (инженерни, разследващи, за здравно и логистично обезпечаване и др.). Очаква се машината, която оферират да бъде основана особено за българската войска. Преди година Textron Systems предложиха на българското държавно управление COMMANDO Select, както и по-тежка машина създадена по заданията на армията ни.

Освен Textron и Rheinmetall до в този момент интерес са показали мултинационалната компания General Dynamics, френската Nexter, италианската Iveco, финландската Patria и израелската Plasan. До в този момент единствено Patria и Textron са заявявали обществено желанието си да вземат участие в " конкуренцията ", като финландците от Patria даже направиха проява. През 2007 година Textron доставиха 7 четириколесни бронирани машини Guardian за потребностите на нашите контингенти в Ирак и Афганистан. През 2015 година Guardian бяха заместени от 10 COMMANDO Select, доставени по програмата FMS (foreign military sales), финансирана и ръководена от държавното управление на Съединени американски щати. Plasan е производител на бронираните джипове " Пустинна котка ", закупени преди време за военната полиция.

Според източници на " Дневник " фирмите показали предпочитание да доставят машини за сухопътните войски гонят 20, откакто служебното държавно управление е поканило още производителите, измежду които и " екзотични " такива и е удължило периода за подаване на оферти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР