Геополитическите цели и ползи за България от срещата в Евксиноград

...
Геополитическите цели и ползи за България от срещата в Евксиноград
Коментари Харесай

Анализатори: Срещата с Нетаняху във Варна подобри отношенията между ЕС и Израел

Геополитическите цели и изгоди за България от срещата в Евксиноград с Бенямин Нетаняху край Варна разясниха в студиото на " Лице в лице " двамата анализатори и външнополитически наблюдаващи Мартин Табаков и Димитър Гърдев.

" Европейската комисия гледа предпочитано на Южния газов кулоар. Споразумението сред Израел, Кипър и Гърция планува тази тръба да стартира да се екплоатира през 2024 година. Около 6 милиарда евро ще коства. За това България би трябвало да гледа доста съществено на тази опция, тъй като тя е безусловно действителна. Имаме една пречка, която ще бъде прегледана след това, тъй като е от страна на Турция. Касае залежи единствено на Кипър. 

Срещата на Евксиноград има още един балкански вектор - желанието на Сърбия да взе участие в този формат ", разяснява Димитър Гърдев.

Тази среща дава опция връзките сред Европейски съвет и Израел да минат на друга повърхност. Защото за момента връзките им не са доста гладки. Има една конфигурация от страна на Турция против Европейски Съюз и тя идва от Израел. А България е единствената страна, която няма проблеми с Турция, споделя турското държавно управление ", заключи Матин Табаков.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР