Геополитически руски интереси прозират зад изчистването на името на шиитската

...
Геополитически руски интереси прозират зад изчистването на името на шиитската
Коментари Харесай

С Чайка ли "отлетя" обвинението, че „Хизбула” са атентаторите на Сарафово?

Геополитически съветски ползи прозират зад изчистването на името на шиитската терористична организация „ Хизбула” от обвинителния акт на делото за атентата на Бургаското летище „ Сарафово”. Това разясняват пред Faktor.bg магистрати и топ служители на реда, осведомени със комплицирания проблем и тежкото следствие. Според тях преди четири години се е изисквала мощна политическа воля, с цел да бъде посочена групировката като причинител на терористичния акт. Това се оказа даже задоволително съображение Европейски Съюз да включи военното крило на „ Хизбула “ в черния си лист като рискови за Стария континент.

Сега по политически съображения „ Хизбулла” към този момент публично е отвън обвинените за кръвопролитието на аерогарата край Бургас. Не е изключено този непредвиден ход да е контрактуван при визитата през предходната година на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка. Съвсем разумно е Москва да бъде всекидневен медиатор в тази деликатна интервенция, тъй като без подозрение има най-големи ползи от въздействие в Близкия Изток и по-конкретно върху военни формирования като „ Хизбулла”.

Връзките датират още от славните години на Съветския съюз. Много от бойците на групировката са обучавани там или в други социалистически страни. Пак от тези страни са снабдявани с оръжие. Днес спорът в Сирия закрепи още по-здраво дружбата сред Русия и „ Хизбулла”.

Преди време Алекзандър Корбейл в разбор за центъра "Карнеги " написа: „ Скорошната интервенция на Русия в Сирия повлиява добре на "Хизбула ". Групировката, подкрепяща силите на президента Башар Асад, напредва и научава доста от съветската войска. Руското обучение на "Хизбула " може да завърши с края на сирийския спор, само че въздействието му ще се усети в целия регион”. Корбейл прибавя още: "Хизбула " от дълго време се е потвърдила като напредничава и гъвкава мощ. Когато влезе в Сирия през 2012 година, тя бързо усети, че тактиката, изпитана против израелската войска, не прави работа против бунтовниците, които бяха наясно и с локалния терен. Четири години по-късно групировката е трансформирала метода, по който води война, и продължава да спомага на режима в Дамаск, към този момент прикривана от новия си мощен съдружник – Русия”.

Единствени у нас против свързването на атентата в „ Сарафово” с „ Хизбула” се разгласи управлението на Българска социалистическа партия. През 2013 социалистите одобриха и специфична позиция. А на формалния уебсайт на групировката, в британската му версия, тогава дни наред стоеше фотография на Сергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e ръководител на Националния съвет на Българска социалистическа партия,... към профила и позицията на водената от него партия. Тя бе озаглавена „ Българската съпротива отхвърля обвиняванията против "Хизбула " за взривяването на рейса: Управляващите следват Израел ".

И тогава социалистите бяха обвинени, че обслужват съветски ползи А Станишев се изясни, че сходно самопризнание заплашвало националната сигурност. Българското обвиняване обаче има свои претекстове за изваждането на „ Хизбула” от обвинителния акт по делото за „ Сарафово”.

Според основния прокурор Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си... към профила „ Ние не упрекваме организации, страни, придвижвания, без значение от това дали те биха били квалифицирани като прогресивни или терористични. Извършителите са физически лица и такава е логиката на наказателното право. Всичко останало са въпроси на външна политика”. Прокурорът по делото Калинка Чапкънова пък изяснява за какво терористичната формация „ Хизбула” не може да бъде конституирана като ответник по делото. Тя е безапелационна, че по това наказателно произвеждане няма налични каквито и да са доказателства, които да свидетелстват за връзка сред незаконното действие на двамата причинители Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, и набедената организация.

Жертви на атентата в Сарафово и техни близки настояха откакто потегли делото Военното крило на Хизбулла да бъде страна по процеса, конституирана като цивилен ответник, разгласи ръководителят на Специализирания углавен съд Георги Ушев. Прокурорът по делото обаче твърди, че „ Хизбулла” в исковите молби е разпозната единствено с един собствен белег – название, само че липсват останалите наложителни атрибути като адрес, седалище и други Тези пояснения през днешния ден са в съществено несъгласие със събираните месеци и години наред доказателства. Държавата Израел към момента е много внимателни по заформящия се скандал, само че преди седмица „ Джерузалем пост “ непосредствено уточни, че прокуратурата в България прикрива интервенция на „ Хизбула “ в нападението и подценява съществени доказателства. Всъщност още единствено часове след кървавия случай на летище „ Сарафова” на 18 юли 2012 година с рейс с израелски турсти, Тел Авив публично уточни „ Хизбула” като виновни за атентата.

През септември 2012 година министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху удостовери версията, че "Хизбула " е създател на атентата в Сарафово в наличието на българския министър-председател Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила. „ Това е офанзива, планувана за друга страна, против туристи и знаем, че това е „ Хизбула ", с които Иран работи от близко, добави още израелският министър председател.

Експертите в Министерство на вътрешните работи са безапелационни, че 70% от следствените дейности за откриване на причинителите и поръчителите са извършени от българските управляващи. Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987... към профила, който през този интервал бе вътрешен министър, неведнъж заявяваше, че двамата обвинени за атентата са членове на военното крило на „ Хизбула “, а са събрани данни, свидетелстващи за финансиране от групировката към двамата атентатори. Едно от главните доказателствата за сходно съмнение бе съществуващи банкови сметки, които сочат за придвижване на парични потоци, ориентирани от Ливан към австралиеца с подправено име Браян Джеймсън.

Най-важната част от разкриването на истината бе свързването на извлечените ДНК профили с действителните самоличности на атентаторите и потвърждението за радственост. Връзката с „ Хизбула” получи легитимация и на особено съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и някогашен министър на... към профила. По-късно като вътрешен министър Цветлин Йовчев също удостовери, че военното крило на шиитската формация стои зад атентата. Връзката с „ Хизбула” бе доказана и изложена в десетки разбори и изказвания на специалисти от Европейски Съюз и Съединени американски щати, оповестени в авторитетни медии.

През 2013 година българското държавно управление показа доказателства в Европейски Съюз, свързващи принтер, притежаван от деятел на „ Хизбула “, с въпросните документи, помогнали за осъществяването на атентата от 2012 година Американски анализатори заключиха, че атентаторите са членове на „ Хизбулла “, а Фарах и Хасан бяха включени в световния лист на терористите на Държавния департамент на Съединени американски щати с декрет номер 132246, напомня „ Сега”. Подценен и пропуснат е и различен доста забавен факт – в Съединени американски щати предходната година бе арестуван при интервенция на ФБР Самер ел Дебек като участник в конструкция на „ Хизбула”. Установено е, че Дебек е експерт в изработването на взривни устройства и има високи знания в тази област.

Пред федералните сътрудници Дебек прави признания, че е осведомен с атентата против израелски туристи в Бургас. Според него става дума за акция на „ Хизбула”, а единият от търсените атентатори – Хусейни има връзка със фамилията му - роднина е на вуйна му. Той разпознава на фотография, показана му от федералните Хусейни и даже изяснява, че членувал във вътрешния отдел за сигурност на „ Хизбула “ към който принадлежал и той. Но и това удостоверение остава отвън обвинителния акт за „ Сарафово”, а прокуратурата отхвърля да разяснява разминаванията с изказванията на български, израелски, американски и европейски фактори, сочещи непосредствено съпричастност на „ Хизбула”. Така остава явното чувство, че България се пробва да почисти облика на „ Хизбула” от кървавия атентат. Остава обаче казусът, че възоснова на българския отчет, Европейски Съюз вкара групировката в черния си лист.

Подведохме ли тогава Европейски Съюз или още веднъж се опитваме да играем двойна игра по кремълски сюжет. Съдебният развой започва в България в отсъствието на обвинените Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Те не престават да се търсят от интернационалните служби, само че като че ли са се изпарили. Експерти са безапелационни, че такова „ потапяне” е невероятно без мощен настойник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР