„Геополитическата обстановка в света никога не е била толкова опасна

...
„Геополитическата обстановка в света никога не е била толкова опасна
Коментари Харесай

Le Point: Студена война или стратегическо партньорство – време за избор на Европа и Русия

„ Геополитическата конюнктура в света в никакъв случай не е била толкоз рискова след 30-те години на 20 век, смята коментаторът на Le Point Никола Бавере в своята обява „ Europe et Russie: l'heure des choix” (Европа и Русия: време на избор).

След като преглежда актуалните провокации в света, Бавере написа: „ На Европа в този момент не й остава различен избор, с изключение на да вземе ориста в личните си ръце”. Сега на нея й следва да отбелязя своя суверенитет и да обезпечи отбраната на своя модел – както стопански, по този начин и в политически и боен проект.

Не по-малко съществени провокации стоят в този момент и пред Русия. Владимир Путин, без значение от триумфа в изборите се „ оказа в безизходица”, смята публицистът. В очите на руснаците той е водач, възстановил страната, възвърнал суверенитета и купата й на велика страна.

Сега Русия като в никакъв случай „ въплъщава двуглавия орел”: от една страна тя с труд преодолява икономическите и демографските проблеми и страда от „ разкола” в обществото, въпреки това организира „ великодържавна политика”, учредена на дейно превъоръжаване на армията, на масирани дипломатически удари. Ако основа на световната агресия на Китай е необикновеният стопански растеж, то в основата на съветската световна агресия е военната мощ, заключава Бавере.

Пред Русия стои опасността за „ имперска хиперекспанзия”, за чието поддържане не й доближават средства, смята специалистът. Модернизацията на стопанската система е невъзможна при враждебно отношение към демократичните страни, разполагащи с капитали и технологии, незаменими за развиването на Русия, твърди създателят. В това отношение „ завоят към Китай” остава заблуда, защото Пекин резервира предимство във връзка с Москва по отношение на стопанската система и демографията, освен това не се кани да е „ благотворителен” стопански колос, а претендира за международно водачество, смята френският специалист.

По подобен метод и Русия, и Европа в този момент се намират на кръстопът, отбелязва Бевере. Изборът е или продължение на Студената война (за Европа това значи сгъстяване на антируските наказания, отдалечаване от Русия от позиция на дипломацията и подсилване защитата към изтока на континента за отбрана от „ експанзионистките упоритости на Москва) или създаване на „ ново икономическо партньорство”. В този случай съдействието на Русия и Европа би трябвало да се построява на следните правила: постепенна анулация на антируските наказания в подмяна на съглашение в региона на сигурността на Европа, гарантиращи неприкосновеността на нейните граници, в това число границите на Украйна, на която ще бъде вменено задължението да остане отвън рамките на НАТО и на ЕС; съдействие в битката с ислямския тероризъм; взаимни старания по опазване на иранското нуклеарно съглашение и посредническа активност в Ирано-Израелския конфликт; взаимно търсене на решение за сирийската рецесия.

Във всеки случай на европейците няма да им се разминат съществени вложения в защитата, смята Бавере. „ За да имате работа с Русия на Путин, залагащ самоуверено с неприятни карти, Европа би трябвало да престане да води дребна игра, имайки в ръцете си задоволително мощни карти” – обобщава коментаторът на Le Point.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР