Геополитическата несигурност и забавянето в икономическия цикъл не успяват да

...
Геополитическата несигурност и забавянето в икономическия цикъл не успяват да
Коментари Харесай

Инвестициите в имоти достигнаха рекордните $1,8 трилиона

Геополитическата неустановеност и забавянето в икономическия цикъл не съумяват да понижат ентусиазма за недвижимите парцели. Световните вложения се покачват с 18 % през 12-е месеца до края на юни т.г., водени от Азия - и като източник на капитал, и като капиталова дестинация. Така общият размер инвестиции доближава нов връх от $1,8 трилиона, пресмятат от Cushman & Wakefield в последния си отчет.

Въпреки че макро средата не е по този начин подкрепяща, както се очакваше при започване на годината, доста вложители въпреки всичко усилват вложенията си в класа активи, виждан като защитителен. Като резултат, пазарът на недвижими парцели ще остане във възходяща позиция, като търсенето и толерансът за риск остават основни фактори, които ще дефинират дали ще забележим по-големи размери през 2019 година

Ню Йорк остава отпред като най-големият пазар в света, следван от Лос Анджелис и Лондон. Париж съумя да завземе четвъртата позиция от Сан Франциско.

Сред интернационалните купувачи Лондон остава на първо време, а Ню Йорк се срутва от втора на шеста позиция поради високите цени и мощния $.

Хегемонията на Европа като обичано място на задграничните вложители за недвижимо имущество се разклаща единствено от Хонконг, подкрепят от няколко солидни покупко-продажби при офис площите. Заедно с Хонконг порастват мощно и Париж, и Токио, само че и редица по-малко европейски градове, като да вземем за пример Хелзинки, Виена и Мадрид.

Чуждестранните вложители държат 22 % от пазара пред интервала, а сегментът пораства на годишна база с 23 %.

Растежът във всеки един район е доминиран от друг източник на капитали. В Азия вътрешните вложения скачат с 35 %, а в Европа задграничните са отпред с 56 %. Регионалните вложения записват 15 % растеж в Америките.

Във всички случаи локалните купувачи са главният източник на капитал, завземайки 49 % от европейския пазар, 85 % в Азия и 86 % в Америките.

Въпреки ясните опасности в макро средата, към момента има малко знаци, че цикълът завършва или че се задава криза. И въпреки всичко, впъреки инфлацията може да се окаже по-малко рискова, в сравнение с всички се тормозят, дружно със устойчивия стопански напредък, ценовите сигнали може да са задоволителни, с цел да накарат централните банки да продължат с политиката си и бавното, само че несъмнено повишение на лихвите да продължи.

Това допуска, че тактиките ще би трябвало да бъдат изменени, само че на пазара на недвижими парцели няма липса на капитал. Противно на доста упования, в случай че дълговите пазари не замръзнат, може да забележим повишение на капиталовата интензивност през идната година, въпреки и с умерените 1-2 %.

Инвестиции по градове

Ню Йорк оглавява класацията като най-търсена дестинация за вложения през годината до края на второто тримесечие на 2018 година, въпреки вложенията в града да понижават с 3,4, % по отношение на същия интервал на предходната година.

Щатските градове са единственият в топ 10, в които размерът понижава, само че въпреки всичко шест от 10 са в Съединени американски щати. Останалите четири са поделени сред Европа и Азия. Лондон остава отпред на Стария континент, посредством и на продажби на офиси при започване на годината.

Най-силният азиатски пазар в Хонконг, отчитайки 67,9 % растеж по отношение на предходните 12 месеца и издигайки се с три позиции нагоре.

Торонто пък се трансформира в първият канадски град, който влиза в топ 25 пет следващи години с нараснал интерес от 50,3 % на годишна база.

 Снимка 383039

Чуждестранни вложения по градове

За девети път в последните 10 години Лондон остава отпред по чуждестраннте вложения в недвижимо имущество. Азиатските инвеститори усилват каузи си с 46,9 % и се трансформират в най-големият източник. Офисите остават най-голямата част от покупко-продажбите.

Европейските градове запълват четири от първите пет места, като Париж и Амстердам остават трети и четвърти за втора година, а Мадрид влиза в топ 5 за първи път от 2009 година

Берлин е единственият немски град в топ 10.Хонконг подскача с 14 позиции напред, подсилен от няколко големи китайски преводи. Вложенията от континентален Китай се усилват с 259,4 % на годишна база.

За първи път в историята Ню Йорк отпада от топ 5, като отчасти виновни за това са геополитическите напрежения, които изтеглиха вложения от Близкия изток и Азия.

 Снимка 383040

Инвестиции по браншове

Всички сегменти регистрират размер над 10-годишните междинни равнища. Индустриалният бранш регистрира максимален растеж на вложенията, като задграничните вложители усилват експозициите си с близо 100 %. Растежът е движен от китайските инвестиции в европейски логистични активи като част от " Един пояс, веднъж ".

Трансграничните вложения в жилища се усилват мощно, движейки размерите до най-високите в историята. В Европа растежът е най-ясен, въпреки че държейки 72 % от общите преводи Северна Америка остават топ пазар.

Междувременно европейският офис пазар изпреварва Северна Америка като най-активен през интервала, като вложенията в района са общо 40% от всички по света. Сектор хотели изпитва спад.

 Снимка 383041

Откъде идват парите?

Европейците са вторият максимален източник на интернационален капитал за втора поредна година, а отпред остава Азиатско-тихоокеанския район. Европа остава и най-големият бенефициент.

 Снимка 383042
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР