Геолози от университета Райс в Хюстън, Тексас, установиха каква е

...
Геолози от университета Райс в Хюстън, Тексас, установиха каква е
Коментари Харесай

Учени разкриха тайна, свързана с появата на сложни форми на живот на Земята

Геолози от университета Райс в Хюстън, Тексас, откриха каква е била повода за така наречен кислородна злополука преди 2,5 милиарда години, когато земната атмосфера радикално се трансформирала и се стигнало до насищането й с О2, заяви Физ.орг., предава Българска телеграфна агенция.

Макар че за " виновници " бяха считани фотосинтезиращи бактерии, активността им не може да изясни някои други геохимични особености от онази ера.

Специалистите предложиха доктрина, съгласно която натрупването на О2 в атмосферата е обвързвано с тектонски, а не с биологични процеси. Фотосинтезиращите цианобактерии, които са считани за основни " виновници " за насищането на атмосферата с О2, са се появили 500 милиона години преди кислородната злополука. Бяха препоръчани разнообразни хипотези, които изясняват за какво на кислорода е било нужно толкоз доста време, с цел да се натрупа в атмосферата. Същевременно не бе взето под внимание събитието Ломагунди - почналото 100 милиона години след кислородната злополука значително изменение на процентното съответствие сред изотопи на въглерода в карбонатни скали.

До и след събитието Ломагунди на един атом въглерод-13 се падали 99 атома въглерод-12, само че през въпросния интервал наличието на въглерод-13 се нараснало с 10%.

По думите на учените кислородната злополука и събитието Ломагунди са разследване от внезапно увеличение на тектонските процеси, което довело до поява на повече вулкани, изхвърлящи въглероден газ в атмосферата. Климатът се затоплил, а увеличението на преваляванията усилило процесите на изветряне на минерали на сушата. Въглеродът попаднал в океаните, където подтикнал размножаването на цианобактериите и натрупването на карбонати. Това асъдействало за засищане на атмосферата с О2.

След това органичният и неорганичният въглерод на океанското дъно проникнал в земната тога в зоните на субдукция, където океанските плочи се подпъхват под континенталните. Неорганичният въглерод в

карбонатите бързо се освободил под формата на летливи газове чрез вулканична активност, а органичният го сторил няколкостотин милиона години по-късно. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР