Географи наричат най-високите точки на земята „Третият полюс”. И това

...
Географи наричат най-високите точки на земята „Третият полюс”. И това
Коментари Харесай

Мечтата на всеки алпинист: Хималайската корона - 14-те осемхилядника на планетата

Географи назовават най-високите точки на земята „ Третият полюс”. И това наименование не е инцидентно - в случай че на Северния полюс човек стъпва през 1909 година, а на Южния през 1911 година, то „ Третият полюс” е доближат едвам през 1953 година Затова историята на достигането на най-високите точки на планетата е трагична и забавна .

Цел на доста алпинисти от цялостен свят; цел, която преследва и българинът Боян Петров , който изчезна под връх Шиша Панга на 3 май, е Хималайска корона - нанагорнище на всички 14 осемхилядника на планетата. Днес короната имат едвам 39 алпинисти , без помощта на спомагателен О2 са я реализирали 19 от тях. Първият човек, изкачил всички осемхилядници, е Райнхолд Меснер . Той стартира реализацията на плана си през 1970 година с Нанга Парбат и го приключва през 1986 година на Лхотце.

На 17 май 2010 година испанката Едурне Пасабан изкачи Шиша Пангма и стана първата жена в света със всички осемхилядници в актива си. Любопитно е, че първият й връх от категорията на най-високите, е... Еверест. Стъпва на върха на 23 май 2001 година На 23 август 2011 година австрийката Герлинде Калтенбрунер пък публично стана първата жена, която е била на всички осемхилядници без приложимост на О2.

Боян Петров планираше да се завърши с короната през 2019 година Между 2009 до 2017 година той към този момент поредно бе стъпил на девет осемхилядника - Гашербрум-1, Канчендзьонга, Броуд пик, К2, Манаслу, Анапурна, Макалу, Нанга Парбат и Гашербрум-2.

В реалност до 2015 година всеки един от 14-те „ най-високи” към този момент е покоряван от българин , три от които само от Боян Петров. На процедура българското знаме е било на всеки един от осемхилядниците . Кои са 14-те осемхилядника?

Всичките се намират в Азия - 10 в Хималаите и 4 в Каракорум . Първото сполучливо нанагорнище на осемхилядник е осъществено на 3 юни 1950 година от французите Морис Ерцог и Луи Лашенал, които покоряват връх Анапурна (8091 м).

Най-високият връх на планетата - бисерът на Хималайската корона, е Еверест (8848 м) . Името му на тибетски значи „ Богинята майка на ветровете “ (Джомолунгма) , на непалски - „ Високо в небесата “ (Сагарматха) , в превод от китайски е „ Богиня на вселената “.

Първото сполучливо нанагорнище на Еверест е направено на 29 май 1953 година от Едмънд Хилари и Тензинг Норгей . В продължение на десетилетия по-късно обаче остава сложен за нанагорнище даже за опитни алпинисти , до момента в който не настава комерсиалната епоха през 1990 година За това спомага и Аерофлот, който пуска пряк полет от Москва до Катманду. А статутът на Еверест като „ най-голям връх в света” стартира да притегля катерачи от всички категории, подготвени да платят задоволително на професионални планински водачи, с цел да създадат сполучливо нанагорнище. До март 2012 година Еверест е изкачен 5656 пъти с 223 смъртни случая.

Еверест
Guliver/Getty Images
Съществуват два съществени маршрута за нанагорнище на връх Еверест - югоизточният борд (използван от Хилари и Норгей) с начало в Непал и североизточният борд с начало в Тибет. Но с изключение на тях съществуват и голям брой второстепенни и по-рядко употребявани направления.

Еверест
Guliver/Getty Images
К2, прочут още като Чогори или Годуин Остен , е вторият по височина връх на Земята - 8611 м. Това е единственият връх с височина над 8000 м, към който няма механически елементарен маршрут и е доста по-труден за нанагорнище от първенеца Еверест.

К2
Guliver/Getty Images
Върхът е открит през 1856 година от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Хавершъм Гудуин-Остин. Името К2 е обещано от члена на експедицията Томас Монтгомъри, защото върхът е бил вторият, видян в Каракорум. Останалите, открити от експедицията върхове, са получили имена K1, K3, K4 и K5, които следствие са сменени с имената Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I.

Първото нанагорнище на К2 е осъществено на 31 юли 1954 година от италианците Лино Лачедели и Ачиле Компаньони. Първата жена, изкачила К2, е полякинята Ванда Руткевич. На 31 юли 2014 година в 9.00 ч. сутринта локално време Боян Петров изкачва сполучливо върха и по този начин става първият българин, изкачил К2.

К2
Guliver/Getty Images
Кангчендзьонга (или Канченджунга, Кинчинджунга, Канченджанга) е третият по височина връх на Земята , най-източно разположеният осемхилядник. В превод името му значи „ Петте съкровищници на великия сняг “, тъй като съставлява планински масив от пет върха, най-високият от които доближава височина от 8586 м.

Първото му сполучливо нанагорнище е осъществено на 25 май 1955 година от британците Джордж Бенд и Джо Браун. За България за пръв път е изкачен още веднъж от Боян Петров на 20 май 2014 година

Кангчендзьонга
ThinkStock/Getty Images
Любопитно е, че в Непал съществува легенда, че Кангчендзьонга се населява от богиня, която не разрешава на дами да се изкачат на върха. Единствената жена, изкачила върха, е британката Джинет Харисън, която половин година по-късно умира при опит за нанагорнище на Дхаулагири.

В Короната следват:

Лхотце е четвъртият по височина връх в света - 8545 м. Първото сполучливо нанагорнище е направено на 18 май 1956 година от швейцарците Фриц Лухзингер и Ернст Райс.

Лхотце
ThinkStock/Getty Images
Първата жена, стъпила на върха, е французойката Шантал Модюи на 16 май 1996 година Това е и първият осемхилядник, изкачен от българин - на 30 април 1981 година от Христо Проданов.

Макалу - петият по височина с 8463 м , се смята за един от най-трудните за нанагорнище върхове . Първи сполучливо го изкачват французите Жан Кузи и Лионел Тере на 15 май 1955 година

Макалу
ThinkStock/Getty Images
Първите покорили го българи са Иван Вълчев, Здравко Петков, Запрян Хорозов и Дойчин Василев, които стъпват на върха на 18 май 1998 година

Чо Ою (8188 м) - шестият по височина , пък е считан за един от най-лесните за катерене осемхилядници . В превод името му значи „ Богиня на тюркоаза “.

 Чо Ою
ThinkStock/Getty Images

За пръв път е изкачен през 1954 година от северозападната страна - Йозеф (Зеп) Йохлер, Пасанг Дава Лама и Херберт Тихи стъпват на върна на 19 октомври. Българска експедиция изкачва върха през 1990 година

Дхаулагири е седмият по височина връх на Земята - 8172 м. Името му значи „ Бяла планина “. За първи път е изкачен от Курт Димбергер, Петер Динер, Наванг Дордже, Нима Дордже, Ернст Форер и Албин Шелберт на 13 май 1960 година

Дхаулагири
ThinkStock/Getty Images

Осмият по височина връх в света е Манаслу с 8156 м. В превод от санскрит името значи „ Планина на духа “ . За първи път е изкачен сполучливо от японците Тошио Иманиши и Гиялцен Норбу на 9 май 1956 година

Манаслу
ThinkStock/Getty Images

На 30 септември 2015 година е изкачен сполучливо и от Боян Петров в състава на интернационална експедиция. Само ден по-късно - на 1 октомври, и втори българин - Атанас Скатов изкачва Манаслу.

Нанга Парбат (8126 м) е деветият по височина връх . Името му в превод значи „ Голата планина “ . Понякога върхът е именуван и Диамир, което на санскрит значи „ Кралят на планините “.  Нанга Парбат
ThinkStock/Getty Images
Първото сполучливо нанагорнище е на Херман Бул на 3 юли 1953 година Първият българин, стъпил на върха, е Тончо Тончев през 1993 г.; последният към този момент е Боян Петров през 2016 година

Връх Анапурна I (8091 м) се подрежда на 10-то място по височина в света . Името му безусловно значи „ цялостна с храна “, само че за съзвучие се превежда като „ Богиня на реколтата “.

Анапурна
Guliver/Getty Images
Анапурна е първият осемхилядник, изкачен изобщо от човек. На 3 юни 1950 година сполучливо на върха стъпват Морис Херцог и Луи Лашенал. Първото българско нанагорнище е на 28 октомври 1989 година от Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев от северния базов лагер. От осемхилядниците това е върхът с минимум сполучливи изкачвания и най-високата смъртност

Гашербрум I, именуван и Скритият връх или K5 , е единадесетият по височина връх на Земята - 8080 м. Името му е комбиниране от думите „ rgasha “ (красив) и „ brum “ (планина), т.е. „ Красива планина “.

 Гашербрум I
ThinkStock/Getty Images
Върхът е изкачен за първи път от Питър (Пит) Шьонинг и Андрю (Анди) Кауфман на 5 юли 1958 година Първото българско нанагорнище на върха е на 26 юли 2009 година от Дойчин Боянов, Боян Петров, Николай Петков и Николай Вълков.

Броуд Пик (8047 м) е дванадесетият по височина връх в света . Първото сполучливо нанагорнище е направено от австрийска експедиция в състав Херман Бул, Курт Димбергер, Маркус Шмук и Фриц Винтерщелер на 9 юни 1957 година Шмук и Винтерщелер доближават върха първи, а Бул и Димбергер стъпват на него часове по-късно.  Преглед на изображението в Twitter
Първите български алпинисти, изкачили Броуд Пик, са Минко Занковски, Емануил Деянов и Тодор Минков на 1 юли 1990 година На 23 юли 2001 година върхът е изкачен и от Станимир Желязков и Петко Тотев. На 23 юли 2014 година е изкачен от Боян Петров и Иван Томов.

Гашербрум II - тринадесетият по височина (8035 м) , е връх с отвесни стени и безконечни снегове . Първото му сполучливо нанагорнище е на 7 (8) юли 1956 година от Йозеф (Зеп) Ларх, Фриц Моравец и Ханс Виленпарт.
 Преглед на изображението в Twitter На 23 юли 1992 година Господин Динев и Радко Рачев стават първите български алпинисти, изкачили върха. От втория си опит върха покорява и Боян Петров през 2017 година

Най-ниският измежду осемхилядниците в низходящата ранглиста на върховете по височина е Шиша Пангма - 8013 м. Върхът, прочут дълги години като Госаинтан - „ Свято място” , се намира върху голям масив, затрупан с безконечни снегове и ледове.
 Преглед на изображението в Twitter Считан е за един от най-опасните за катерене осемхилядници , заради което е изкачен най-късно . През 1963 година група китайски алпинисти прави опит за покоряването му, само че доближава до височина 7130 м. Година по-късно - на 2 май 1964 година, още веднъж китайска група щурмува върха и шестима алпинисти - Хсу Джинг, Ванг Фу-джоу, Ву Дзонг-ю, Чанг Кюн-йен, Чен Сан, Ченг Тиен-ланг, Доджи, Йонтен, Мингма Таши, Сонам Доджи, го покоряват.

В реалност на Земята има повече коти с височина над 8000 м , само че те не дават отговор на възприетите критерии за планински връх .

През 2012 година китайски географи и учени от други области въпреки всичко стартират мнението, че към съществуващия лист на Хималайската корона следва да се прибавят още три върха . Според тях за изцяло независими следва да се смятат: Източна Анапурна (8026 м), Централна Анапурна (8051 м) и Западна Шиша Пангма (8008 м).

Решение за сходна смяна обаче няма и до през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР