Генномодифицирани комари са изпуснати в Бразилия Абонирайте се за Капитал

...
Генномодифицирани комари са изпуснати в Бразилия Абонирайте се за Капитал
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Генномодифицирани комари са " изпуснати " в Бразилия

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Полеви опит за заличаване на популацията от комари в бразилския град Якобина ненадейно е приключил със основаването на нов хибриден тип инсекти мутанти.

Първоначалната концепция на английската биотехнологична компания Oxitec била да тества новаторски способ за премахване на рискови заболявания, пренасяни от комарите, като жълта тресчица, денга и зика. За задачата компанията основава хибриден тип инсекти, наречени OX513A, които съдържат в ДНК-то си гибелен доминантен ген, който би трябвало да докара до раждане на стерилно потомство.

От компанията вземат решение да смесят новия тип с локалната популация от комари край Якобина, надявайки се по този метод да унищожат към 90% от нея. За задачата през 2013 година Oxitec пуска на независимост близо половин милион мъжки екземпляра от вида OX513A. Крайният резултат обаче е надалеч от упования, настояват в своя обява откриватели от университета Yale.



Първоначално технологията на Oxitec се увенчава с триумф и води до трагично понижаване на популацията от комари. Около 18 месеца по-късно обаче насекомите освен съумяват да възстановят броя си, само че и ненадейно към този момент имат изменен ДНК код. Според учените от Yale всеки от изследваните екземпляри към този момент съдържал сред 10 и 60 от генетичния материал на OX513A. Което значи, че изказванието на Oxitec, че поколението на модифицираните комари ще измре или ще е прекомерно едва, с цел да се развъжда, е било погрешно или прекомерно пресилено. Според учените това е прегледен образец за заплахите от опитите с генното инженерство в извънлабораторни условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР