Гениалните рисунки на Леонардо да Винчи са обяснявани с факта,

...
Гениалните рисунки на Леонардо да Винчи са обяснявани с факта,
Коментари Харесай

Геният Леонардо да Винчи бил кривоглед

Гениалните рисунки на Леонардо да Винчи са обяснявани с обстоятелството, че той е левичар, с педантичното му внимание към детайлите, както и с обширните му познания за науката, изкуството оптика и доста други аспекти от живота. Но ново проучване демонстрира, че майсторските му произведения се дължат на недостатък в зрението му, който му помагал да улови съвършено триизмерни форми, писа английският в. “Дейли телеграф ”.

Професор Кристофър Тайлър от Лондонския университет е проучил две статуи, две картини с маслени бои и две други рисунки, които или са автопортрети, или Леонардо е театралничил за тях като модел. Сред тях са “Спасителят на света ”, “Витрувианския човек ” и бронзовата скулптура на Давид – дело на Андреа Верокио.

Тайлър, който се занимава с проучвания на зрителните функционалности в мозъка и обработката на образна информация, заключил, че ренесансовият художник и откривател е бил леко кривоглед.

Изучавайки творби на Да Винчи английският професор обърнал внимание и на особеностите на ъгъла на зрение, под който са създавани. Този повтарящ се ъгъл направил усещане на учения, който сложил на художника диагноза пулсираща екзотропия. Тази специфичност дава на човек стереоскопично зрение.

Във всекидневния живот тази специфичност пречи, само че на художниците сходно зрение оказва помощ, защото те виждат тримерен свят в двуизмерно изображение, което им оказва помощ по-точно да го презсъздадат на платното.

Скорошни проучвания посочили, че екзотропия е имал освен Леонардо, само че и Густав Климт, Рембранд, Пикасо и други създатели.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР