Гениалната защита на непобедения на професионалния боксов ринг Флойд Мейуедър

...
Гениалната защита на непобедения на професионалния боксов ринг Флойд Мейуедър
Коментари Харесай

Макгрегър срещу Мейуедър: Възможна ли е сензация в мача на големите пари

Гениалната отбрана на непобедения на професионалния боксов кръг Флойд Мейуедър ще бъде тествана евентуално за финален път, а банковата му сметка още веднъж ще се усили с деветцифрена сума. Близо две години откакто разгласи, че се отдръпва, американецът се завръща, с цел да се трансформира в петия състезател, надхвърлил 1 милиарда $ доходи в кариерата си, след Михаел Шумахер, Джак Никлаус, Арнолд Палмър, Тайгър Уудс и рекордьора Майкъл Джордан.

Двубоят тази нощ ще опълчи един от най-великите боксьори в историята и огромната звезда на набиращия все по-голяма известност шампионат по смесени бойни спортове Ultimate Fighting Championship (UFC) Конър Макгрегър. Спортната стойност на мача остава извънредно противоречива. И не тъй като Мейуедър ще навърши 41 през февруари и няма формален мач от 24 месеца, а тъй като двамата ще играят по разпоредбите на професионалния бокс.

Победа за Макгрегър би била срещу всякаква спортна логичност. Спортът обаче е ставал очевидец на доста нелогични неща и мнозина имат вяра, че 29-годишния ирландец може да сътвори една от най-големите сензации. Макрегър сподели изключителна мотивация и отдаденост, с цел да се приготви допустимо най-добре за дебюта си на боксовия кръг. Дори букмейкърските къщи понижиха коефициента за негов триумф, откакто първоначално оцениха възможностите му като минимални.

 Макгрегър против Мейуедър: Възможна ли е сензация в мача на огромните пари
© Reuters

Една година подготовка обаче надали ще бъде задоволителна за ирландеца да направи това, което най-хубавите боксьори в тази категория (до 70 кг) не съумяха да създадат в продължение на две десетилетия. Макрегър има брутална мощ в ударите си, само че смесените бойни изкуства са радикално друг спорт от бокса.

" Това е нещо като спринтьор и десетобоец да се състезават на 100 метра. В този случай Мейуедър е спринтьорът. Макгрегър ще може да употребява единствено една дребна част от страховития си военен боеприпас ", написа Саймънд Хед, който отразява смесени бойни спортове (ММА) за Би Би Си.

Изглежда малко евентуално Макгрегър да победи даже боксовия първенец на Ирландия в тази категория Питър Макдона, който има повече загуби, в сравнение с победи. А какво остава за индивида, построил една от най-гениалните техники, които боксът е виждал.

 Макгрегър против Мейуедър: Възможна ли е сензация в мача на огромните пари
© Reuters

" Той е неповторим. Един от най-оригиналните боксьори. Играта му е като от учебниците по бокс. Всъщност той ги пренаписва, тъй като надгражда с неща, които самичък е основал. Винаги е на ръба да получи тежък удар, само че съумява да се измъкне. Има съвършена тактичност, играе с мисъл и не разрешава на противниците да го ударят ", разяснява боксовият експерт Палми Ранчев при успеха на Мейуедър против Мани Пакиао през 2015 година, с която американецът изравни върха на Роки Марчиано от 49 победи в 49 мача.

Големите пари

Ако конфликтът за международната купа по бокс в среднолека категория сред Мейуедър и Пакиао беше промотиран като Мача на века, дуелът сред Мейуедър и Макгрегър се трансформира в Мача на парите. Прогнозите сочат, че конфликтът в неделя ще генерира оборот от 600 милиона $, или на процедура толкоз, колкото беше преди две години. И това без да бъдат включени приходите от телевизионното лъчение отвън Съединени американски щати, което най-вероятно ще спомогне за подобряването на върха.

Телевизионото лъчение в Съединени американски щати (от Showtime по системата pay-per-view) е перото, което ще генерира най-големи доходи. За дуела сред Мейуедър и Пакиао в Съединени американски щати бяха платени 4.6 милиона абонамента при междинна цена от 99 $, или общо 455 милиона $ от pay-per-view. Преди това върхът де държеше от мача сред Мейуедър и Саул Алварес през 2013 година - 150 милиона. Значително усъвършенстван беше и върхът за брой платени абонаменти - 2.4 милиона от мача на Мейуедър с Оскар де ла Оя през 2007 година, когато единичната цена беше 55 $.

 Макгрегър против Мейуедър: Възможна ли е сензация в мача на огромните пари
© Reuters

Цените за pay-per-view за дуела сред Мейуедър и Макгрегър ще бъдат същите като в борбата на американеца с Пакиао през 2015 година - 89.95 $ за SD качество и 99.95 $ за HD, а упованията са платените абонаменти да приближат 5 милиона. Средната цена на билетите за мача сред Мейуедър и Макгрегър е 3574 $, като най-евтините пропуски за T-Mobile Arena костват към 1500 $, а най-скъпите стигат до 17 000 $. При потенциал на залата от съвсем 20 000 фенове приходите от продажба на билети ще надвишават 70 милиона $.

Рекорд или не

За мнозина идната среща с Макгрегър даже не би трябвало да бъде включвана към професионални актив на Мейуедър, макар че ще бъде по разпоредбите на професионалния бокс. Ако завоюва мача, американецът ще бетонира името си в историята на бокса с невижданите 50 победи в 50 мача.

" Не бих нарекъл това 50-ата победа, в случай че Флойд завоюва. И това въобще не е пренебрежение към Конър. Аз съм му доста огромен почитател. Просто си мисля, че това са два напълно разнообразни спорта ", разяснява Рики Хатън, единственият британец, който се е боксирал с Мейуедър.

 Макгрегър против Мейуедър: Възможна ли е сензация в мача на огромните пари
© Reuters

Според една от огромните боксови звезди в междинните категории - Саул Алварес - Канело, този мач даже е нездравословен за бокса като спорт. " Това е безспорен цирк. Боец от ММА да отиде в бокса и противоположното е една огромна смешка. Хората не го взимат на съществено ", сподели мексиканецът.

При неналичието на боксова техника, която се построява още от детска възраст, Макрегър евентуално ще се боксира " мръсно ", ще нанася огромен брой непозволени удари, в това число доста зад главата. Той има силата и издръжливостта, само че не се вижда по какъв начин би могъл да играе, без да прави нарушавания. " Близкият пердах е най-трудното за научване нещо в бокса. Не мисля, че можеш да се научиш за няколко месеца ", разяснява Мейуедър в навечерието на мача.
Малцина са тези, които въобще смятат, че огромната звезда на UFC ще окаже действителна опозиция. Един от тях е президентът на UFC Дана Уайт. " Мейуедър е на 40 и постоянно е имал проблем против противници с противоположен гард. Конър е на 28, играе с противоположен гард и постоянно когато удря хора, те падат ", съобщи той.

 Макгрегър против Мейуедър: Възможна ли е сензация в мача на огромните пари
© Reuters

Шампионката в UFC Холи Холм също чака триумф на своя сътрудник. " Аз съм измежду тези, които имат вяра, че Конър може да завоюва. Боксът е радикално друг свят, само че той в действителност има вяра в себе си. Конър ще направи добър мач ", сподели американката, която през 2015 година постави завършек на серията без загуба на Ронда Роузи.

Кога и къде

В България дуелът ще бъде излъчен от " Мтел спорт 2 ". За клиентите на други оператори е налична алтернатива да гледат мача на компютър, таблет или мобилни устройства против 5.99 лв. (цената е за един приемник). Руският Первьий канал също ще предава срещата.

Гала вечерта стартира в 4.00 часа българско време, a преди конфликта сред Мекйуедър и Макгрегър ще се изиграят седем подгряващи мача. От тях две ще бъдат 12-рундови, три - 10-рундови, и по една една в оптимално разрешени шест и четири рунда.

 Макгрегър против Мейуедър: Възможна ли е сензация в мача на огромните пари
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР