Генетици и биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего установиха,

...
Генетици и биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего установиха,
Коментари Харесай

Разработиха нов метод за борба с рака с помощта на стволови клетки

Генетици и биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего откриха, че няколко типа ракови заболявания са съпроводени от едни и същи признаци - нарушение на естествения синтез на подвластния от РНК ензим аденозин деаминаза, който отчасти дава отговор за противовирусната и противопатогенна интензивност на клетките в организма, заяви Юрик алърт.

С помощта на терапия въз основата на стволови кафези учените съумели да "замразят " развиването на тежки форми на рак, като да вземем за пример левкемия, и даже да провокират ремисия. Аденозин деаминаза е измежду три ензима, кодирани от гени ADAR. Тези ензими контролират генната експресия, като модифицират нуклеотиди в молекули РНК, и са с роля на редактори в развиването на нови стволови кафези. Ензимите са задействани също в ракови формирания на черния дроб, гърдата и при левкемия. Учените установили, че естествените функционалности на ензима ADAR1 са потиснати от предракови кафези и че това води до поредност промени на молекулярно равнище, свързани с генериране на ракови стволови кафези в спящо положение и с устойчивост към лечения.

Учените означават, че стволовите кафези могат да оказват помощ даже на пациенти в терминален етап на болестта, а измежду раковите заболявания, с които може да се води битка по този метод, са ракът на млечната жлеза и чернодробният рак. При това генетиците разясняват, че редактирането на генома дава опция стволовите кафези да се обучат да се борят по-бързо с заболяването и лекуването да се редуцира до няколко седмици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР