Генерираният оборот от компаниите в мебелната промишленост отбелязва ръст от

...
Генерираният оборот от компаниите в мебелната промишленост отбелязва ръст от
Коментари Харесай

Мебелният бранш отбелязва растеж с 4.7 на сто

Генерираният оборот от фирмите в мебелната индустрия отбелязва растеж от 4.7% през предходната година и надвишава 1 милиарда лева Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на годишната конференция на браншовете мебелно произвеждане и дървообработване във Велико Търново.

" Мебелната индустрия е измежду секторите, които се развиват стабилно през последните години в България ", сподели Манолев. По думите му понастоящем производството на мебели основават 2.4% от добавената стойност в промишлеността.

Браншът обезпечава претовареност на към 20 хиляди души, а в производството на мебели работят към 2600 компании.

" За последните 10 години износът стабилно пораства и към този момент надвишава половин милиард лв. годишно ", сподели Манолев.

Той даде няколко образци за сполучлив износ. С дейната помощ на Службата ни по търговско-икономически въпроси във Англия са открити дълготрайни партньорства сред български дребни и междинни производители на мебели и водещите търговски вериги във Англия като Tesco и Home base. Това е довело до растеж от една четвърт при износа на мебели за островната страна за 2016 година, сподели Манолев.

Министерството на стопанската система е сътрудничило и за стартирането на експорт на матраци за Канада и Франция, като в европейската страна те са употребявани за обзавеждане на редица хотели.

Наличието на нелоялна конкуренция и незадоволително кадрово застраховане е един от сериозните проблеми за бранша.

" Разработили сме пример на трудов контракт сред възпитаник и шеф, който се надяваме да насърчи дуалното обучение. Готови сме и с карта на браншовете в България, върху която предстоят да се нанесат професионалните учебни заведения, с цел да подобрим връзката сред пазара на труда и профилираното образование ", сподели Манолев.

За вложител на 2017 година в сектора е оповестена ямболската компания " Виденов Груп " ООД. Тя е вложила 15.58 на 100 от приходите си в възобновяване на индустриалната си активност.

За експортьор на годината в сектора е отличено предприятието " Паралел " ЕАД. То е осъществило лична продукция на интернационалния пазар на мебели, матраци и съществени първични материали за огромни интернационалните търговски вериги и производители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР